ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊνμάγερ: Ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών

Σταϊνμάγερ: Ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών

Να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία που θα επιτρέπει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, υπό τον όρο ότι η Αθήνα «θα συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση», ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Ο χρόνος πιέζει, πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν εξαντληθεί η ρευστότητα της Ελλάδας. Κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα μετράει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ρούι Μασέτε.

Η γερμανική κυβέρνηση «είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αυτός είναι ο στόχος μας, που όμως θα επιτευχθεί μόνο αν η Ελλάδα συμβάλλει», προειδοποίησε, συμπληρώνοντας: «Αν έβγαινε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, δεν θα νικούσε κανείς. Η Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει τις οικονομικές συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ και η Ευρώπη θα γινόταν στόχος επικρίσεων εάν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε το ελληνικό πρόβλημα».

Ο Σταϊνμάγερ επέμεινε επίσης ότι «υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Καταλήγοντας, ο Γερμανός υπουργός έπλεξε το εγκώμιο της Πορτογαλίας για τις «εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις» στις οποίες προχώρησε, στο πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς προγράμματος βοήθειας που έλαβε.

«Οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν. Η Πορτογαλία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την Ευρώπη και πλέον πετά με τα δικά της φτερά», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία βγήκε πέρσι από το πρόγραμμα ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της είχαν χορηγήσει το 2011 η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και πλέον έχει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές…

Σχετικές ειδήσεις