ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: O πολιτικός που προσπαθεί να μείνει ψύχραιμος

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: O πολιτικός που προσπαθεί να μείνει ψύχραιμος

Οι εμμονές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το δήθεν ενδιαφέρον του για την ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας την ίδια ώρα που την κατακεραυνώνει με κατηγορίες για υψηλούς μισθούς και συντάξεις (!!!) και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος σ΄ένα θρίλερ με θέμα την Ελλάδα.

Της Γεωργίας Λινάρδου

Η Άνοιξη που πέρασε δε φαίνεται να επηρέασε προς το καλύτερο την διάθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από ένα «χαλαρό» ντιμινουέντο με την προηγούμενη κυβέρνηση, τα έδωσε όλα στο κρεσέντο του τους τελευταίους μήνες και ειδικά τον περασμένο Μάιο.

Με φράσεις όπως: «Ο χρόνος τελειώνει», «Έλληνες μην ελπίζετε σε άλλες υποχωρήσεις» και υπονοούμενα «...μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην χρεωκοπία», ο Γερμανός πολιτικός έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις του στο άτακτο αριστερό παιδί της Ευρώπης κατευθύνοντας τις όποιες διαπραγματεύσεις σε ένα δύσκολο μονοπάτι. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη δήλωση του τον περασμένο Φεβρουάριο στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk: «Λυπάμαι τους Ελληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται προς το παρόν ανεύθυνα». Φυσικά, λόγος να μη γίνεται για την προηγούμενη κυβέρνηση το υποτίθεται «καλό παιδί» που άφησε ανοιχτά τα ποδάρια της... διαφθοράς!

Συνεπαρμένος από έναν ρόλο που του αρέσει ιδιαίτερα, αυτόν του δασκάλου-αυστηρού καθοδηγητή, δε μπόρεσε να συγκρατηθεί από δηλώσεις του τύπου: «Προσπαθώ να μείνω ψύχραιμος με την Ελλάδα»! Δε συγκρατήθηκε ούτε όταν έπρεπε να δώσει συνέντευξη σ’ ένα δεκάχρονο κορίτσι για το παιδικό πρόγραμμα Logo του γερμανικού καναλιού ZTF. Για μια ακόμη φορά άδραξε την ευκαιρία να ξιφομαχήσει και με τις εσωτερικές του αγωνίες-εμμονές, αυτή τη φορά χαρίζοντας τα σοκολατάκια (the peace of cake;) που του’ δωσε η μικρή στον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη.

Ένα μόλις μέρος από το κρεσέντο Σόιμπλε των τελευταίων μηνών:

Ιούνιος 2015:

-«Το ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο. Αυτό δεν είναι κάτι νέο, αλλά και η ευθύνη για την Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη. Ούτε αυτό είναι κάτι νέο» (Συνέντευξη Τύπου G7)

-«Επειδή έχουν πάρα πολλά και επειδή ξοδεύουν πιο πολλά από τα έσοδά τους τους είπαμε: Σας δανείζουμε, σας βοηθάμε αλλά πρέπει να αρχίσετε να μην ξοδεύετε περισσότερα από όσα εισπράττετε» (συνέντευξη στο Logo του ZTF)

Μάϊος 2015:

-«Ελληνες μην ελπίζετε σε άλλες υποχωρήσεις» (γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk)

-«Η εμπειρία σε άλλα κράτη του κόσμου έχει δείξει πως μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην χρεοκοπία» στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

-«Η Ελλάδα μας απασχόλησε πάρα πολύ στο τελευταίο Eurogroup. Μελετήσαμε την ενδιάμεση έκθεση της Τρόικας και διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Γνωρίζω ότι δεν είναι απλά τα πράγματα στην Ελλάδα. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όσα συμφωνήθηκαν, αλλιώς δεν θα εκταμιευθεί η δόση».... «Επίσης, μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να δώσουμε οικονομική βοήθεια με το ζόρι, εάν κάποιος δεν την θέλει» (Δηλώσεις Mega).

-«Eκπλήσσομαι από τα όσα λέγονται στην Αθήνα συνεχώς, ότι δηλαδή βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» (Τηλεόραση ARD)

-«Κάποτε η Ελλάδα έθετε ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ σε κίνδυνο, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται πλέον»... «Το πιο σημαντικό μάθημα της κρίσης είναι κατά τη γνώμη μου ότι το ευρώ ως κοινό νόμισμα, και επίσης η Ευρώπη ως πολιτική κοινότητα, λειτουργούν μόνο όταν όλοι τηρούν τους κανόνες». (άρθρο στο Περιοδικό Focus)

-«Εχουμε πει ότι θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να σταθείτε ξανά στα πόδια σας οικονομικά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του προγράμματος διάσωσης. Η νέα κυβέρνηση (της Ελλάδας) λέει: “Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα”. Αυτά τα δύο δεν γίνονται» (Γερμανική εφημερίδα Die Zeit).

-«Αυτό που κάνουμε και το οποίο παρεμπιπτόντως λειτούργησε πολύ καλά σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υπήχθησαν σε πρόγραμμα, ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρ και τη διεθνή εμπειρία. (...) Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει κάποια πρόταση για το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα με διαφορετικό τρόπο εντός της ευρωζώνης». (Deutsche Welle)

-«Γνωρίζουμε ότι μεγάλη μερίδα των Ελλήνων υποφέρει, όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει ακόμη τι πρέπει να γίνει για να βάλει τέλος σε αυτό». (Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάσας Χριστιανοδημοκρατών)

-«Το πρόγραμμα έχει επεκταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και μετά θα λήξει αν δεν υπάρξει συμφωνία. Υπάρχει πολλή δουλειά στα τεχνικά ζητήματα. Πάντως ο χρόνος για το πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος Ιουνίου» (συνέντευξη τύπου, G7)

-«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξετάσουμε την εκταμίευση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς η Αθήνα έχει ήδη υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις και πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα» (γερμανική ραδιοφωνία)

-«Χωρίς συμφωνία, το πρόγραμμα θα λήξει σε έξι εβδομάδες, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς άλλη επιλογή από το να χρεοκοπήσει» (συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal). Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν μπορεί να διαβεβαιώσει, όπως το 2012, ότι η χώρα δεν θα χρεωκοπήσει, απάντησε: «Θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ σκληρά προτού επαναλάβω κάτι τέτοιο στην τρέχουσα κατάσταση» και... «Η δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας άφησε σε μία πολύ διαφορετική κατάσταση».

-«Ο χρόνος σας τελειώνει. Η χώρα σας πρέπει επιτέλους να αρχίσει να διαπραγματεύεται» (συζήτηση με υπουργό Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη λίγο πριν από το Eurogroup/δημοσίευμα περιοδικού Der Spiegel)

Απρίλιος 2015:

-«Αν βρείτε χρήματα από αλλού, από το Πεκίνο, είτε τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον ή τη Νέα Υόρκη να δανειστείτε. Εμείς θα χαρούμε... Αλλά είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον που θα σας δανείζει ποσά ύψους 200 δισ. ευρώ» (Ινστιτούτου Brookings, Ουάσινγκτον).

-«Να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, αποτέλεσμα δεν θα δείτε!» (στους δημοσιογράφους για το Eurogroup)

-«Η κατάσταση για την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Η ελληνική κυβέρνηση και προεκλογικά και μετεκλογικά κατέστρεψε όλα τα νούμερα και τώρα είναι δύσκολο να επιστρέψει γιατι κανείς δεν ξέρει πως θα συμφωνήσουμε σε ένα ακόμη πιο φιλόδοξο πρόγραμμα. Και δεν μπορείς να ξοδεύεις εκατοντάδες δισεκατομμύρια και ξανά δισεκατομμύρια σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λύση και δεν περιμένω να βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες» (Council On Foreign Relations)

Μάρτιος 2015

-«Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με τους θεσμούς, για να επιβεβαιωθεί ότι το μνημόνιο κατανόησης έχει εκπληρωθεί. Μόνο όταν εκπληρωθεί αυτός ο όρος, υπάρχει η πιθανότητα εκταμίευσης στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος». (Βρυξέλλες)

-«Προσπαθώ να μείνω ψύχραιμος με την Ελλάδα» (Βιέννη)

-«Μέχρι τώρα κανείς δεν έχει καταλάβει τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας είπε σήμερα ότι το πρόγραμμα λιτότητας θα σταματήσει και τώρα χρειάζονται μόνο περισσότερα χρήματα. Αν βρουν κάποιον, τότε όλα καλά» (δηλώσεις σε εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ).

-«Είχαν πολύ υψηλότερους μισθούς από το μέσο μισθό στην Ευρωζώνη. Είχαν κατώτατους μισθούς κατά 25% υψηλότερους από την Ισπανία και την Πορτογαλία, για να μη τους συγκρίνουμε με τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης. Αν προσθέσουμε ορισμένους οικονομικούς παράγοντες, εξακολουθούν να έχουν σήμερα υψηλότερο επίπεδο σύνταξης, αλλά φυσικά δεν χρηματοδοτείται από εισφορές ή οποιοδήποτε άλλον παρά μόνο από την Ευρωζώνη» (δηλώσεις σε εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ).

-«Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε τελείως την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της που είχε ανακτηθεί από το παρελθόν. Αυτό είναι ένα σοβαρό πισωγύρισμα... Μέχρι το Νοέμβριο η Αθήνα ήταν σε ένα δρόμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. Πάει αυτό. Δεν ξέρω τι να κάνω τώρα με την Ελλάδα» (Ιδρυμα Αντενάουερ)

-«Η ελληνική κυβέρνηση λέει ψέματα στον ελληνικό λαό με το να αναζητά την ενοχή μόνο στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ελληνική ελίτ απέτυχε και επιπλέον η χώρα έζησε πάνω από τις δυνάμεις της...» (Ιδρυμα Αντενάουερ)

-«Οι πλοιοκτήτες να πληρώνουν κι εκείνοι φόρους. Αυτή είναι μία ωραία υπόσχεση, αλλά ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι ακόμα και μία αριστερή κυβέρνηση δε θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεσή της. Δεν θα επιβάλλουν φόρους στους πλοιοκτήτες διότι αν το κάνουν θα εξαφανιστούν, αν δεν έχουν εξαφανιστεί ήδη» (Ιδρυμα Αντενάουερ).

Η συνέχεια θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον...

Σχετικές ειδήσεις