ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Ο Γιούνκερ είναι πραγματικά ένας φίλος της Ελλάδας

Σακελλαρίδης: Ο Γιούνκερ είναι πραγματικά ένας φίλος της Ελλάδας

Για εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε πως οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι εξαιρετικές, διευκρινίζοντας μάλιστα, ότι ο κ. Γιούνκερ «είναι πραγματικά φίλος της Ελλάδας και έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό».

Την ίδια στιγμή, κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει και επιθυμεί να βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν όσο και με τους επικεφαλής των θεσμών. «Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν τηλεφώνησε στον κ. Γιούνκερ» είπε ο κ. Σακελλαρίδης, θέλοντας να ξεκαθαρίσει το θέμα. Παράλληλα, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός ούδεποτε ανέφερε στη Βουλή ότι το κείμενο των εταίρων είναι κείμενο της Κομισιόν και ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν βάζει τέτοια θέματα.

Ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο, καθώς «αυτή την ώρα βρίσκεται στις Βρυξέλλες κλιμάκιο ώστε να εξευρεθεί μία λύση. Μένει να δούμε τα περιθώρια συγκλίσεων».

Όσον αφορά το κείμενο της ελληνικής πρότασης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε οτι σε αυτό δεν αντανακλάται η θέση της κυβέρνησης αλλά το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του BG προσθέτοντας ότι οι θεσμοί κατέθεσαν μια πρόταση 5 σελίδων που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι δεν έχουν λάβει συζητήσεις και δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις» συμπλήρωσε.

"Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές"

Ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό ότι δεν πρόκεται να διεξαχθούν πρόωες εκλογές έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα 4ετίας και δεν εξετάζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού και ενιαία συμφωνία

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη βασικό αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξει μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού και της ρευστότητας, να είναι μία και ενιαία η συμφωνία και πρόσθεσε ότι , αν λαμβάνονται υπόψη αυτά, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την συζητήσει με τους θεσμούς. Η παράταση της συμφωνίας από μόνη της δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ελληνικής κοινωνίας, είπε ο εκπρόσωπος.

Σχετικά με το τι αναμένει η κυβέρνηση από την συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ- Ολάντ την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος είπε ότι περιμένουμε ότι θα πρυτανεύσει η προσπάθεια όλων για μια λύση που θα μπορέσει και η κυβέρνηση και οι θεσμοί να αποδεχθούν.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μέρκελ -Ομπάμα και ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι σύμμαχοι κυβέρνησης είναι όλοι όσοι επιθυμούν λύση, σταθερότητα στην ευρωζώνη, όσοι θέλουν να φύγουν τα μαύρα σύννεφα από την οικονομία μας και την ευρωζώνη και αναγνωρίζουν δικαίωμα ενός λαού να μπορεί να χαράσσει πολιτική στο πλαίσιο που του έχει δοθεί και δεν διαταράσσει συμφωνίες που έχουν γίνει.

Σχετικές ειδήσεις