ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: ΕΕ και δανειστές φέρουν μεγάλη ευθύνη στην επιδείνωση της κρίσης

Γ. Παπανδρέου: ΕΕ και δανειστές φέρουν μεγάλη ευθύνη στην επιδείνωση της κρίσης

Μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως το ΔΝΤ δεν είχε διατυπώσει καμία πρόταση προς την Ε.Ε ή την ελληνική κυβέρνηση υπέρ της επιτακτικής μείωσης του ελληνικού χρέους την περίοδο πριν από το πρώτο μνημόνιο.

Σχολιάζοντας αναφορές που γίνονται το τελευταίο διάστημα, περί προβληματισμών στο εσωτερικό του ΔΝΤ για την ανάγκη ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως ουδέποτε ο ίδιος ή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχαν γίνει αποδέκτες τέτοιας πρότασης.

«Μακάρι να υπήρχε επίσημη πρόταση του ΔΝΤ, είτε προς την Ε.Ε., είτε προς την ελληνική κυβέρνηση. Ποτέ δεν υπήρξε ούτε ανεπίσημη πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. «Αν είναι αλήθεια οι αποκαλύψεις ότι τότε συζητούσαν κάτι τέτοιο, τότε το ΔΝΤ έχει μεγάλες ευθύνες που αυτά δεν τα έθεσε στο τραπέζι των συναντήσεων», συμπλήρωσε.

Για την τότε στάση της Ευρώπης, ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε ευθύνες στην Ε.Ε. για την απροθυμία της να προβεί έστω σε μία δήλωση που θα καθησύχαζε τις αγορές, ενώ λίγο αργότερα για την Ιταλία και την Πορτογαλία υπήρξαν δηλώσεις οι οποίες απέτρεψαν την επιδείνωση της κρίσης. «Έχει μεγάλη ευθύνη η Ε.Ε. και οι δανειστές. Τα λάθη τους μπορεί να μην ήταν από πρόθεση, αλλά ήταν λάθη» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του εκείνης της περιόδου, κάνοντας λόγο για βάρος το οποίο κληρονόμησε η κυβέρνησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ιδιαίτερα για το Ασφαλιστικό, σημείωσε πως υπήρξε επίσκεψη του ΔΝΤ στην Ελλάδα το 2004 - 2005, όπου το Ταμείο «ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και πήρε την υπόσχεση ότι θα εφαρμοστούν, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο τότε αρμόδιος υπουργός, έριξε αυτά τα μέτρα στο καλάθι των αχρήστων». Από την άλλη, για την εκτίναξη του ελλείμματος του 2009, σημείωσε πως «κάποιοι λένε πράγματα που δεν ευσταθούν», και πως «έγιναν δικαστικές έρευνες οι οποίες δεν έχουν βγάλει τίποτα».

Σε ό,τι αφορά την παρούσα διαπραγμάτευση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «είναι λάθος να πιστεύουν ορισμένοι ότι θα απελευθερωθεί η χώρα με την ρήξη. Θα είμαστε περισσότερο εξαρτημένοι» υποστήριξε. Από την άλλη, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να βοηθήσουν την Ελλάδα να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις – «όχι τις πλέον φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, αλλά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να φτιάξουμε καλύτερο κράτος και να ξεφύγουμε από την ανάγκη του δανεισμού».

«Βοηθήστε σ' αυτό και μην απαιτείτε μεγαλύτερες θυσίες από τον ελληνικό λαό» κάλεσε τους δανειστές ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε με τα τοπικά στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ για την επόμενη μέρα της κεντροαριστεράς και την πρότασή του υπέρ μιας «κοινής πορείας των δημοκρατικών δυνάμεων», το «βασικό στοιχείο για να κατακυρωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια στη χώρα».

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε μια σύντομη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, με τον οποίο συζήτησε τις δυνατότητες της Περιφέρειας να αποκτήσει πρόσβαση σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ανακοινώθηκε εξάλλου και η συνεργασία του Γιώργου Παπανδρέου με την Περιφέρεια, έτσι ώστε το «Συμπόσιο της Σύμης» να διοργανωθεί την επόμενη φορά στο Καρπενήσι.

Σχετικές ειδήσεις