ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα: Εγκλωβισμένος ο Σαμαράς – Παίζει το «χαρτί» της αντισυνταγματικότητας

Δημοψήφισμα: Εγκλωβισμένος ο Σαμαράς – Παίζει το «χαρτί» της αντισυνταγματικότητας

Με... κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρός ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΙΣ 13:00 – ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ

Η πρόταση του Αλ. Τσίπρα ψηφίστηκε τα ξημερώματα και από τον ελληνικό κοινοβούλιο, έπειτα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και ιστορικές για τη χώρα και όλοι συμφωνούν πως πάνω απ’ όλα επιτάσσουν σοβαρότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Θα περίμενε λοιπόν να δει κανείς τους πολιτικούς της χώρας να είναι οι πρώτοι που δίνουν το σωστό παράδειγμα μεταφέροντας ψυχραιμία και καθησυχασμό στους πολίτες. Στην Ελλάδα, όμως, υπάρχουν πολιτικοί που ακόμα και σε τόσο κρίσιμες στιγμές προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, χωρίς να αντιλαμβάνονται καν την ιστορική ευθύνη που τους βαραίνει.

Πρώτος απ’ όλους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση για να κάνει το δικό του σόου στην αίθουσα της ολομέλειας.

Σύσσωμη η Κ.Ο. της ΝΔ επιτέθηκε κατά της προέδρου της Βουλής με το πρόσχημα ότι σύμφωνα με τον κανονισμό δεν έπρεπε να προεδρεύει την ώρα που μιλούσε ο Αντώνης Σαμαράς. Προφανής στόχος, η δημιουργία τεχνητής έντασης προκειμένου να τινάξουν τη διαδικασία στον αέρα.

Οι βουλευτές της ΝΔ άρχισαν να ουρλιάζουν και να χτυπούν τα έδρανα (!), με αποτέλεσμα να διακόψουν την ομιλία του αρχηγού τους, Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς διέκοψε την ομιλία του και κατηγόρησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι αν και πρόεδρος της Βουλής η ίδια, παραβιάζει το άρθρο 46 του κανονισμού.

Η Νέα δημοκρατία τελικά αποχώρησε από την ολομέλεια και χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για να επιστρέψουν ξανά στα έδρανά τους οι «γαλάζιοι».

Είναι προφανές ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν οι βουλευτές της ΝΔ για να προκαλέσουν αυτήν την ένταση ήταν αστείος σε σχέση με τη σοβαρότητα της διαδικασίας για το δημοψήφισμα, αποκαλύπτοντας την εμπάθεια που υπάρχει στο πρόσωπο της Προέδρου της Βουλής αλλά και την ένδεια επιχειρημάτων απέναντι στον πρωθυπουργό.

Για το λόγο αυτό αποφάσισε να κάνει το συγκεκριμένο σόου... So what?

Παίζει το «χαρτί» της αντισυνταγματικότητας

Στριμωγμένος από όλες τις πλευρές φαίνεται πως είναι ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς αδυνατεί να πιστέψει πώς κατάφερε ο Αλ. Τσίπρας να διαπραγματευτεί με τους δανειστές και πώς κατάφερε να στρέψει επάνω του το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

«Η ιστορία γράφεται με όχι» είπε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Αίολο, πραξικoπηματικό και παρωδία» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής για το δημοψήφισμα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την συμφωνία με τους δανειστές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα θέσει την κάθετη διαφωνία του για την διενέργεια δημοψηφίσματος και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13:00 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποστηρίξει ότι υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, από την στιγμή που οι δανειστές απέσυραν την πρόταση, η οποία δεν ήταν ένα επίσημο έγγραφο αλλά ένα «non paper» των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς θα σημειώσει πως δεν απειλείται η εθνική κυριαρχία που είναι και ο κύριος λόγος για την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.

Επίσης, θα αναφερθεί και στους κινδύνους που υπάρχουν μετά την Τρίτη το βράδυ, όπου ολοκληρώνεται και το ελληνικό πρόγραμμα.

Σχετικές ειδήσεις