ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα 2015 - Ρύθμιση του χρέους συζητά ο Αλέξης Τσίπρας με τους δανειστές

Δημοψήφισμα 2015 - Ρύθμιση του χρέους συζητά ο Αλέξης Τσίπρας με τους δανειστές

Τη χρυσή τομή στο θέμα του χρέους αναζητούν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τους εκπροσώπους των δανειστών, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών και τις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται στο παρασκήνιο -μετά και τη χθεσινοβραδινή πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αιτήματος για σύγκληση του Eurogroup σήμερα, Τρίτη (30/06/2015), ώστε να επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση, προκειμένου να αποφασιστεί κατ' αρχάς η παράταση του προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει αυτήν την ώρα τις διαπραγματεύσεις, μέσω διαδοχικών συνομιλιών με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που έχει ο πρωθυπουργός έχει τεθεί στο τραπέζι τόσο η ρητή δέσμευση των δανειστών για μια φόρμουλα «ελάφρυνσης του χρέους», όσο και η έξοδος του ΔΝΤ από το προτεινόμενο πρόγραμμα στήριξης.

Αναλυτικά συζητούνται:

- Λήξη του προγράμματος του EFSF

- Έναρξη τριετούς προγράμματος με τον ESM

- Σοβαρότατη πρόνοια για το χρέος, ενδεχομένως με δεκαετή περίοδο χάριτος

- Εξασφάλιση της αποπληρωμής της τρέχουσας δόσης του ΔΝΤ.

Στην περίπτωση που όλα τα προηγούμενα σημεία περιληφθούν στη συμφωνία, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων, αν επιβεβαιωθεί η συμφωνία - ρύθμιση στο χρέος, το δημοψήφισμα είτε αναβάλλεται είτε θα αλλάξει περιεχόμενο.

Ωστόσο, η όποια θετική εξέλιξη θα πρέπει να αντανακλά και τις τελευταίες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με βάση τις οποίες προκήρυξε το δημοψήφισμα της Κυριακής. Δηλαδή, ότι δεν θα υπογράψει ένα ακόμα μνημόνιο, το οποίο θα έχει επίφαση δικαιοσύνης, όμως θα συνεχίζει να πλήττει κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία του ελληνικού λαού, ο τουρισμός, οι μισθοί και οι συντάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σχετικές ειδήσεις