ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα - Ολάντ: Καθήκον μας να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ

Δημοψήφισμα - Ολάντ:  Καθήκον μας να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ

Καθήκον όλων των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και της Ελλάδας, είναι η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεν παρέλειψε να προσθέσει πως δεν είναι τώρα η στιγμή για βέτο ή για «δηλώσεις αδιαλλαξίας», αλλά για διάλογο.

«Είναι καθήκον μας να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα ... Αλλά εξαρτάται και από εμάς. Ως Ευρωπαίος, δεν θέλω τη διάσπαση της ευρωζώνης, δεν μου αρέσουν οι δηλώσεις αδιαλλαξίες, οι βάναυσες ρήξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολάντ.

Και μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος να μην είπε σε ποιον αναφέρεται, ωστόσο μπορεί να είχε κατά νου Γερμανούς διαμορφωτές πολιτικής, οι οποίοι διατυπώνουν ολοένα και σκληρότερες δηλώσεις για την Ελλάδα, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. «Μπορεί επίσης να επεδίωξε με τη δήλωση αυτή να ηρεμήσει την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματός του, για να δείξει πως κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», προσθέτει το πρακτορείο.

«Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια συμφωνία, για διαπραγμάτευση, για λογική. Όμως αυτό απαιτεί να έχουν πεισθεί όλοι γι' αυτό. Η Γαλλία αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλει βέτο ή αγριάδες», συμπλήρωσε ο Ολάντ, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να υπάρξει αμέσως μια συμφωνία».

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, δήλωσε πως «έγκειται στην Ελλάδα να το πραγματοποιήσει ή να το αποσύρει», επισημαίνοντας ωστόσο πως, «αν η συμφωνία αυτή καταστεί δυνατό να βρεθεί πριν από το δημοψήφισμα, η διαβούλευση αυτή δεν θα έχει πλέον πολύ νόημα».

«Πρέπει να είμαι σαφής, η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως, δεν μπορεί να καθυστερήσει, περιμέναμε πάρα πολύ», δήλωσε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος προς τους δημοσιογράφους, για να καταλήξουν: «Αν δεν συμβεί αυτό, αν θα πρέπει να περιμένουμε να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα, υπάρχει πάντα κίνδυνος... να μπούμε σε μια περίοδο αναταραχής και να μπούμε στο άγνωστο. Είναι καλύτερα να είναι κανείς ασφαλής παρά να πηδάει στο κενό».

Σχετικές ειδήσεις