ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα-Μηνύματα συμπαράστασης στην κυβέρνηση από όλο τον κόσμο

Δημοψήφισμα-Μηνύματα συμπαράστασης στην κυβέρνηση από όλο τον κόσμο

Τα μηνύματα συμπαράστασης στην ελληνική κυβέρνηση από πολιτικούς, συνδικαλιστικούς φορείς και κόμματα, συνεχίζουν να καταφθάνουν από όλο τον κόσμο.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ψηφίσματα, ανακοινώσεις και δηλώσεις από πολιτικούς, συνδικαλιστές και μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Αυστραλίας-Ελλάδας, το HDP/Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (Τουρκία), τους Podemos, το ΑΚΕΛ και τους ευρωβουλευτές του Νεοκλή Σιλικιώτη και Τάκη Χατζηγεωργίου, ευρωβουλευτές της Αριστεράς, την European Left, το γαλλικού ΚΚ, ομάδα αριστερών βουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου, το ΚΚ Ισπανίας, την Κοκκινοπράσινη Συμμαχία Δανίας, και κόμματα και φορείς του Καναδά.

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές επανεπιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας με τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή του. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ μιας Ευρώπης κυρίαρχων κρατών, ενωμένων με αλληλεγγύη. Επιπλέον, εκφράζουμε για άλλη μια φορά την πεποίθησή μας πως ένας εξισωτικός, δίκαιος και ελευθεριακός κόσμος είναι πιο κοντά από ποτέ» τονίζει το HDP/Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (Τουρκία).

«Υπάρχουν δυο αντιτιθέμενα μέτωπα στην Ευρώπη: της λιτότητας και της δημοκρατίας, η διακυβέρνηση από το λαό και η διακυβέρνηση από τις αγορές και από μη-εκλεγμένες δυνάμεις. Υποστηρίζουμε σθεναρά την πλευρά της δημοκρατίας. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ελληνικό λαό» αναφέρουν οι Podemos.

Από την πλευρά τους αριστεροί βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου καλούν τον Ντέιβιντ Κάμερον «να στηρίξει τη διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνόδου που θα συμφωνήσει σε διαγραφή χρέους για την Ελλάδα και άλλες χώρες που τη χρειάζονται, στηριγμένη σε λογιστικούς ελέγχους χρέους, και χρηματοδότηση από την ανάκτηση κεφαλαίων από τις τράπεζες και τους χρηματοοικονομικούς κερδοσκόπους που υπήρξαν οι αληθινοί ωφελημένοι από τα προγράμματα διάσωσης».

Εξάλλου, πολιτικοί και συνδικαλιστές της Αυστραλίας, καθώς και μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Αυστραλίας-Ελλάδας καλούν την κυβέρνηση της Αυστραλίας να παρέμβει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε άλλα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα για την προώθηση μιας βιώσιμης λύσης.

Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρεται:

«1. Η κλιμακούμενη κρίση στην Ευρώπη μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, της αξιοπρέπειας των ανθρώπων και των δημοκρατικών αρχών και όχι μέσω εκβιασμών και την επιβολή σκληρών, τιμωρητικών και μη βιώσιμων μέτρων λιτότητας.

2. Οι καταφανείς προσπάθειες από ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες και τραπεζίτες για να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό σε υποταγή μειώνει τον τόνο στην Ευρώπη σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει από την πιο σκοτεινή εποχή στην ιστορία της και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την επίλυση διαφορών στο μέλλον με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.

3. Οι ερωτήσεις του δημοψηφίσματος που οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν σχετίζεται με τα μέτρα λιτότητας, δεν είναι το ευρώ ή η παραμονή στην ΕΕ. Προσπάθειες να δημιουργηθεί σύγχιση με αυτό το θέμα ή να εξαχθούν άλλα συμπεράσματα δεν βοηθούν στην επίλυση αυτής της κρίσης.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Αυστραλία μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση μιας βιώσιμης λύσης για αυτή την κρίση επισημαίνοντας τις ανησυχίες αυτές στις επαφές της με το ΔΝΤ και τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, για τούτο καλούμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παίξει έναν τέτοιο ρόλο.»

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

Μs Ged Kearney President Australian Council of Trade Unions

Mr Andrew Dettmer Australian Manufacturing Workers Union

Mr Dave Noonan Secretary Construction Forestry Mining and Energy Union

Senator Scott Ludlam Foreign Affairs Spokesperson The Greens

Και από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Αυστραλίας-Ελλάδας

Διαμαντής Ρόρρης, Σίδνεϊ

Θόδωρος Μάρκος, Μελβούρνη

Παναγιώτα Ανδριτσάκη, Αδελαϊδα

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό διεξάγονται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης και συγκεκριμένα:

Παρασκευή 3 Ιουλίου

- Βέλγιο: Βρυξέλλες

- Γερμανία: Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Στουτγκάρδη, Βρέμη, Κολωνία, Λίμπεκ, Φράιμπουργκ, Ντίσελντορφ, Μανχάιμ, και Μίνστερ

- Ισπανία: Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Σαραγόσα

- Γαλλία: Μονπελιέ, Μασσαλία

- Αυστρία: Βιέννη

- Λουξεμβούργο

- Πολωνία: Βαρσοβία

- Αγγλία: Λιντς

- Ιταλία: Γένοβα, Λέτσε, Πάντοβα, Ροβίγκο, Ρίμινι, Πεσκάρα, Ρώμη, Καζέρτα, Μιλάνο, Τορίνο, Κατάνια, Τάραντας, Μπολόνια, Ανκόνα, Μπρέσια, Παλέρμο, Βερόνα, Σαβόνα, Μπάρι, Φλωρεντία, Βενετία, Λα Σπέτσια, Πάρμα, Φορλί, Μπιέλλα, Πρίντεζι, Κροτόνε, Πιατσέντσα, Παβία, Κούνεο, Πίζα, Ποτέντσα, Μέλφι, Αόστα, Λιβόρνο

Σάββατο 4 Ιουλίου

- Αγγλία: Μπρίστολ, Λίβερπουλ

- Ιρλανδία: Δουβλίνο

- Σκωτία: Εδιμβούργο

- Γερμανία: Μάνχαϊμ, Στρόμπεργκ

- Ιταλία: Πίζα, Μάντοβα, Ρέτζο-Εμίλια, Πρίντεζι, Λόντι,

- Ισπανία: Μπαδαχόθ, Κάθερες, Μέριδα, Πλασένσια,Χιχόν, Αλικάντε, Βαρκελώνη,

- Καναδάς: Μόντρεαλ

Κυριακή 5 Ιουλίου

- Βέλγιο: Βρυξέλλες

- Ισπανία: Μαδρίτη, Χιχόν, Λεόν

- Γερμανία: Βερολίνο

- Ιταλία: Ραβέννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σχετικές ειδήσεις