ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα: Προβοκάτσια τα περί κουρέματος των καταθέσεων - Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό

Δημοψήφισμα: Προβοκάτσια τα περί κουρέματος των καταθέσεων - Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό

Ένα ένα καταρρέουν τα τρομολαγνικά σενάρια για την Ελλάδα που διοχετεύονται μέσω εγχώριων και ξένων Μέσων Ενημέρωσης, σε μία απελπισμένη προσπάθεια κατατρομοκράτησης των πολιτών και υπονόμευσης της ελληνικής κυβέρνησης.

«ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΩΣ 100.000 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ – ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ»

Λίγες ώρες μετά το προκλητικό δημοσίευμα των Financial Times που έκανε λόγο για «κούρεμα» των καταθέσεων έως και 30% σε λογαριασμούς άνω των 8.000 ευρώ, ώστε να αποσοβηθεί κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική κυβέρνηση απέρριψαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ως παντελώς ανυπόστατο το συγκεκριμένο σενάριο.

Τραπεζικοί κύκλοι έσπευσαν να τονίσουν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία ενώ η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κυρία Λούκα Κατσέλη, προέβη σε παρέμβαση χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα «πλήρως ανυπόσταστο» - το οποίο, όπως είπε «είναι μόνο εκ του πονηρού».

«Οι καταθέσεις έως τα 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες», ενώ οι εποπτικές αρχές φροντίζουν τη φερεγγυότητα των τραπεζών, τόνισε η ίδια, σημειώνοντας εύγλωττα πως: «Τα σενάρια αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας».

Σχετική ανακοίνωση σε ανάλογο έντονο ύφος εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών: «Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας».

Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα.

«H νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ» διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της European Banking Authority, Andrea Enria.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority), ο πρόεδρός της Andrea Enria, δήλωσε ότι «δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή "κουρέματος" στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης. Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ».

Σχετικές ειδήσεις