ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετώδεις διεργασίες για την κατάθεση της ελληνικής πρότασης

Πυρετώδεις διεργασίες για την κατάθεση της ελληνικής πρότασης

Μεταρρυθμίσεις, επενδυτικό πακέτο και βιωσιμότητα του χρέους είναι οι βασικοί άξονες του νέου προγράμματος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα καταθέσει τις επόμενες ώρες στους εταίρους.

Το πρόγραμμα, τριετούς διάρκειας με νέο δάνειο και χωρίς τρίμηνες αξιολογήσεις, προβλέπει ριζική αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, βαθιά μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και εξυγίανση του Ασφαλιστικού Τομέα.

Από την πλευρά των δανειστών προβλέπεται το άνοιγμα της χρηματοδότησης με τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς και τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους εις τρόπων ώστε να μειωθούν οι δόσεις και να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους.

Παράλληλα εχθές (08/07/2015) ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατέθεσε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης επίσημο αίτημα προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για χρηματοδότηση.

Το επόμενο 48ωρο είναι το πλέον κρίσιμο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει θέσει ως χρονικό όριο, η ελληνική πρόταση να βρίσκεται στο γραφείο του στην Κομισιόν στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις, ώστε να αξιολογηθεί θετικά από τους τρεις θεσμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος επέστρεψε αργά χθες το βράδυ στην Αθήνα, για συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σήμερα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς του και ενδεχομένως και σύγκλιση του κυβερνητικού συμβουλίου για να εγκρίνει τα μέτρα, στα οποία θα καταλήξει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας είχε εχθες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς.

Στις συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες στην κατάρτιση της πρότασης εντοπίζονται σε τέσσερα ζητήματα. Την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο Αιγαίο, το ΕΚΑΣ, την μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. ευρώ την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Π. Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει αναλυτικά αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με στόχο όπως είπε, έναν «έντιμο συμβιβασμό».

«Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτή είναι η προσπάθειά μας για βιώσιμη λύση κι έξοδο από την κρίση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως είναι φανερό οι διαβουλεύσεις γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολύτιμη ρευστότητα της χώρας και στη συνέχεια να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου μέχρι το τέλος του μήνα το πρόγραμμα να υπογραφεί και από τις δύο πλευρές.

Σχετικές ειδήσεις