ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγματεύσεις: Η ημέρα της κρίσεως για την κυβέρνηση

Διαπραγματεύσεις: Η ημέρα της κρίσεως για την κυβέρνηση

Στα χέρια των εταίρων οι ελληνικές προτάσεις - Συνεδριάζουν Κοινοβουλευτική Ομάδα και Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακολουθεί ψηφοφορία από την Ολομέλεια,με θέμα συζήτησης την έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας - Αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τα προτεινόμενα μέτρα.

Λεπτομέρειες που αφορούν στην πρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει, έδωσε τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για τελική πρόταση, αλλά βάση διαπραγμάτευσης επί ελληνικών προτάσεων.

Πάντως τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από Βρυξέλλες είναι θετικά, αν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πακέτο μέτρων. Μετά την αποστολή της πρότασης στους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα που προέκυψαν αργά το βράδυ της Πέμπτης (09/07) όταν δύο από τους υπουργούς της κυβέρνησης και συγκεκριμένα οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Πάνος Καμμένος αρνήθηκαν να υπογράψουν το σχέδιο νόμου που εστάλη στη Βουλή.

Μετά την ενδεχόμενη έγκριση, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, για μια διαπραγμάτευση - εξπρές ώστε να κλείσουν τη συμφωνία.

Όταν και εάν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το τελικό κείμενο θα έρθει εκ νέου προς έγκριση στη Βουλή.

Το fast track σχέδιο νόμου, το οποίο έφτασε στη Βουλή με στόχο όχι να εγκρίνει τις προτάσεις της κυβέρνησης που δεν περιλαμβάνονται σε αυτό αλλά να δώσει το «πράσινο» φως στους Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευτούν το Σάββατο στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των θεσμών και τους εταίρους για να κλείσουν τη συμφωνία, είναι 13 σελίδων και γραμμένο στα αγγλικά.

Μία ώρα πριν φτάσει στην ελληνική Βουλή, η πρόταση της κυβέρνησης είχε φτάσει στις 11 το βράδυ και στα χέρια των πιστωτών, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ήδη βέβαια οι πρώτες αντιρρήσεις έχουν έρθει στο προσκήνιο.

Συγκεκριμένα στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο αντιρρήσεις εκφράστηκαν από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη, οδηγώντας στην έγκριση κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα της λίστα των μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Λίγο αργότερα μάλιστα η ιστοσελίδα Iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας υποδέχθηκε τα μέτρα με ένα μεγάλο ερωτηματικό, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό το τι θα πράξει στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Στο κεντρικό της κείμενο με τίτλο το ερώτημα: «Άνοιξε ο δρόμος για συμφωνία με τους θεσμούς;» σημειώνεται ότι «Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, δεν είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα».

Παρόλα αυτά κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η στάση του κ. Λαφαζάνη δεν προδικάζει τη στάση του βουλευτή της Αριστερής Πλατφόρμας στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Αναλυτικά οι προτάσεις της κυβέρνησης

Όπως τονίζεται, οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, βασικά τρόφιμα και ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα είναι στο 13%, ενώ διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο ΕΚΑΣ, προβλέπεται χορήγησή του μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, ενώ προτείνεται σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου.

Αναλυτικά οι προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές:

1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.

2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:

** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της.

9. Θέσπιση περιουσιολογίου

10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:

** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

Να σημειώσουμε ότι πληροφορίες από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί έδωσαν ήδη το πρώτο «ΟΚ» μετά την πρώτη ματιά που έριξαν στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι έχουν κλειδώσει οι ελληνικές προτάσεις.

Σχετικές ειδήσεις