ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Τελευταίο ανοιχτό ζήτημα τα 50 δισ. για να κλείσει η συμφωνία

Σύνοδος Κορυφής: Τελευταίο ανοιχτό ζήτημα τα 50 δισ. για να κλείσει η συμφωνία

Η δραματικότερη και σκληρότερη Σύνοδος Κορυφής βαίνει προς το τέλος της, μετά από μια ανηλεή προσπάθεια των Ευρωπαίων να απενεργοποιήσουν την ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, ακολουθώντας πρακτικές ψυχολογικού πολέμου και απομείωσης της λαϊκής ετυμηγορίας. Το θρίλερ που εκτυλίσσεται από το απόγευμα της Κυριακής ήρθε ως κορύφωση του τελεσιγράφου των Ευρωπαίων για επιβολή των απαιτήσεων τους.

Τα δεδομένα αλλάζουν με ραγδαίο ρυθμό, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, λίγο νωρίτερα έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι "υπάρχει συμφωνία", "φαίνεται ότι έχουμε συμφωνία", έγραψε στο Twitter και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστουδουλίδης.

Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες πληροφορίες, «αγκάθι» παρέμενε η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε ειδικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο, ενώ φαίνεται να παραμένει και το θέμα της εμπλοκής ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης μετά τη λήξη της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, το Μάρτιο του 2016.

Από τη Σύνοδο Κορυφής πρώτοι αποχώρησαν -νωρίτερα- η Λιθουανία και η Σλοβενία, με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μιρό Τσέραρ να κάνει λόγο για «ακόμη ένα θέμα ανοικτό» χωρίς να διευκρινίζει ποιο είναι αυτό.

Λίγο αργότερα αποχώρησε και η Λιθουανή επικεφαλής Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία απαντώντας σε δημοσιογράφους αν υπάρχει συμφωνία αρκέστηκε στο «σχεδόν».

Μετά τις 08:30 το πρωί ολοκληρώθηκε η τετραμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Γαλλίας της Γερμανίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλία με τον Φρανσουά Ολάντ. Μετά τη λήξη αυτής της επαφής λίγο μετά τις 09:00 επέστρεψαν στη νέα τετραμερή με όμοια σύνθεση δηλαδή Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα, Τουσκ. Με την ολοκλήρωση και αυτής της τετραμερούς ο Ντόναλντ Τουσκ συγκαλεί εκ νέου την Ολομέλεια της Συνόδου.

Και βέβαια εν αναμονή μετά τη λήξη της Συνόδου - με ιδιαίτερο ενδιαφέρον- της κοινής συνέντευξης Τύπου Γιούνκερ - Τουσκ, και των δηλώσεων του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικές πηγές, νωρίτερα τόνιζαν πως οι δύο πλευρές έχουν βρει σημεία σύγκλισης, ωστόσο η συμφωνία είναι ακόμα μακριά και τα «αγκάθια» σημαντικά.

Οι ίδιες πηγές περιέγραφαν χαρακτηριστικά έναν καθαρά αποικιοκρατικό χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις και πολύπλοκες διατυπώσεις στα νομοθετήματα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος σχετικά γνωστοποίησε ότι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αφορούσε τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης μετά τη λήξη της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, το Μάρτιο του 2016 και τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε ειδικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο.

Για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, καλά πληροφορημένες πηγές επεσήμαναν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους που θα μεταφερθούν σε εταιρεία στο Λουξεμβούργο, δεν θα πρέπει σωρευτικά να είναι 50 δισ. ευρώ. Εν προκειμένω θα αναφέρεται ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι η οροφή.

Επίσης, ανέφεραν ότι οι θεσμοί αξιολογούν ως ανέφικτο το στόχο των 50 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ο εφικτός στόχος είναι 7 δισ. ευρώ το πολύ.

Ενδεικτικό της πρωτοφανούς σε διάρκεια Συνόδου Κορυφής είναι ότι διεκόπη ήδη τέσσερις φορές με την πέμπτη να εξελίσσεται -προκειμένου να συσκεφθούν κατ’ ιδίαν ο Αλ. Τσίπρας με τους Αγ. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ντ. Τουσκ.

Οι εκτιμήσεις της επόμενης ημέρας

Σήμερα το πρωί σε νεότερες δηλώσεις του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι επιθυμία όλων των πλευρών είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να ανακτηθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στον ρ/σ RTL France σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο με τις μεταρρυθμίσεις και επισήμανε ότι ο συμβιβασμός βρίσκεται ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη.

Παράλληλα απέταξε τη φημολογία ότι υπάρχει ρήγμα στον γαλλογερμανικό άξονα κάνοντας λόγο για κοινή επιθυμία των δυο χωρών να εργαστούν για συμβιβασμό.

Στην κρισιμότητα των στιγμών στάθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του γερμανικού SPD Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

"Στις Βρυξέλλες, τα πράγματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και η ευρωζώνη θα μπορούσε να διαλυθεί", ανέφερε μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, σημειώνοντας πως το SPD θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Σχετικές ειδήσεις