ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία: Ανασχηματισμός ακόμα και απόψε το βράδυ!

Συμφωνία: Ανασχηματισμός ακόμα και απόψε το βράδυ!

Η συμφωνία φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αφού μέχρι την Τετάρτη η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει και να έχει ψηφίσει τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές για να συνεχιστεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας - Οι πληροφορίες που καταφθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία κάνουν λόγο για ενδεχόμενο ανασχηματισμού ακόμα και απόψε το βράδυ.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις και η βιασύνη των δανειστών να «κλειδώσουν» τα μέτρα οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα ιδιότυπο πολιτικό μονόδρομο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό - εξπρές προκειμένου να προλάβει υπουργικές «διαρροές» στην ψήφιση των νομοσχεδίων.

«Διαρροές» που ενδέχεται να δώσουν την εικόνα ρήγματος εντός του κυβερνητικού σχήματος και να δημιουργήσουν πολιτική αναταραχή στη Βουλή. Οι επιτελείς του πρωθυπουργού φοβούνται ότι με τέτοιες καταστάσεις θα κλονιστεί αυτό που οι δανειστές αποκαλούν «κλίμα εμπιστοσύνης» και ενδέχεται να μπλοκάρουν εκ νέου την διαδικασία της χρηματοδότησης, σενάριο εξόξως εφιαλτικό, όπως λένε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο οι υπουργοί που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά η περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το περιβάλλον της οποίας φαίρεται να δηλώνει ότι η πρόεδρος της Βουλής δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Στο Μαξίμου αναζητούν τρόπους να «αδειάσουν» την κυρία Κωνσταντοπούλου με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε επίπεδο εντυπώσεων και επικοινωνιακού σάλου.

Πρακτικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να της ζητήσει να παραιτηθεί προκειμένου να διευκολύνει το κοινοβουλευτικό έργο για χάρη του δημοσίου συμφέροντος της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Αν η πρόεδρος αρνηθεί, τότε θα πρέπει να τεθεί πρόταση μομφής εναντίον της από τουλάχιστον 50 βουλευτές και να την καταψηφίσουν 151 για να προχωρήσει η αντικατάστασή της.

Για να γίνει μια τέτοια πρόταση μομφής θα πρέπει να ξεκινήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη σιωπηρή ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι ήδη στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει μεγάλο ρήγμα για τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση αλλά υπάρχει και μεγάλο ρεύμα υπέρ της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αφού αρκετοί βουλευτές αλλά και πολίτες θεωρούν ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου κρατά μια σταθερά πατριωτική στάση απέναντι στη λαίλαπα των δανειστών.

Σχετικές ειδήσεις