ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία - Τσίπρας: Ή ψηφίζετε τη συμφωνία ή αύριο δεν θα είμαι πρωθυπουργός!

Συμφωνία - Τσίπρας: Ή ψηφίζετε τη συμφωνία ή αύριο δεν θα είμαι πρωθυπουργός!

Το... δικό του τελεσίγραφο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές που απειλούν πως είτε θα καταψηφίσουν είτε θα ψηφίσουν «παρών» στο νομοσχέδιο της συμφωνίας, ανέφερε ότι αν απόψε (15/07/2015) δεν υπερψηφίσουν τη συμφωνία, την επόμενη ημέρα, δηλαδή αύριο, Πέμπτη (16/07/2015) δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός της χώρας.

«Ένα πράγμα που πρέπει να συζητήσουμε είναι εάν αυτό το δίλημμα που τέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία ή Grexit ήταν πλαστό η πραγματικό», τόνισε ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε, εάν πιστεύει κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παραπλανήθηκε από κάποιο πλαστό δίλημμα, από κάποια μπλόφα των δανειστών, να βγει να το πει και πως εάν κάποιος πιστεύει όμως ότι ήταν πραγματική αυτή η απειλή, τότε θα πρέπει να αναλογιστεί και τις συνέπειες της μη συμφωνίας.

Κλείνοντας την ομιλία του και τις εργασίες της ΚΟ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επίσης, ότι είναι πρωθυπουργός επειδή έχει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα πάνω στην οποία στηρίζεται και πάνω στην οποία βασίζεται, για να σημειώσει ότι αν δεν έχει τη στήριξη από αυτή την Κ.Ο. τότε δυσκολεύεται να είναι πρωθυπουργός και την επόμενη μέρα. Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός δέχτηκε, μάλιστα, θερμό χειροκρότημα.

Όσον αφορά στο ζήτημα των εναλλακτικών, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η μόνη εναλλακτική που ακούστηκε ήταν η αποδοχή του σχεδίου Σόιμπλε (σσ: για συμφωνημένη έξοδο), όπως το διατύπωσε ο σύντροφος Λαπαβίτσας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το σχέδιο Σόιμπλε είχε και ένα άλλο σκέλος, που δεν ήταν άλλο από την πτώση της κυβέρνησης. «Κανέναν από τα δύο ενδεχόμενα δεν πρόκειται να συμβεί», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, συναισθανόμενος απολύτως τα ζητήματα, τις κριτικές, τις αιτιάσεις, τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να διατηρηθεί η ενότητα της ΚΟ και του κόμματος, μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, καθώς επίσης και το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε τη «μάχη», όχι μόνο στις 17 ώρες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, αλλά και όλους τους προηγούμενους μήνες στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι κατανοεί το συνειδησιακό πρόβλημα που μπορεί να έχει ο καθένας αυτές τις ώρες.

Αφού επανέλαβε, δε, ότι η χώρα αντιμετώπισε πραξικοπηματική πολεμική από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, και μάλιστα με τρόπο που δεν θα άφηνε και τις δυνατότητες να αξιοποιηθούν όποια θετικά θα υπήρχαν σε ένα εθνικό νόμισμα, κάτι που όπως υπογράμμισε, «ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί», ο κ. Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση τίμησε τη λαϊκή εντολή της 25η Γενάρη, ενώ ο ίδιος από την πλευρά του εξάντλησε όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες, εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ζήτησε με ειλικρινή τρόπο από όσα μέλη της ΚΟ διαφωνούν, να του προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε ή δεν υλοποίησε μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

«Όλο αυτό χρονικό διάστημα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε τη βούληση ούτε την προσπάθεια της κυβέρνησης για να φέρει μια αμοιβαία επωφελή λύση».

Κάνοντας επίσης λόγο για χρέος της κυβέρνησης που, όπως είπε, είναι να αποφευχθεί μία σοβαρή επιδείνωση ανθρωπιστικής κρίσης και οικονομικής καταστροφής, και πως ακριβώς γι' αυτόν το λόγο προσπάθησε να διαπραγματευτεί, ώστε να βελτιώσει οτιδήποτε μπορεί, αλλά και πως γι' αυτό ο ίδιος έμεινε μέχρι τελευταία στιγμή το πρωί της Δευτέρας στη Σύνοδο, για να δώσει αυτή τη μάχη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως υπήρχε συγκεκριμένη βούληση εκφρασμένη με έμμεσο και άμεσο τρόπο να πέσει η κυβέρνηση αυτή, «κάτι που εκφράστηκε με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να έρθει ένα νέου τύπου κυβερνητικό σχήμα. Ήταν ένα σχέδιο που απεργάζονταν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σε ήπιους τόνους κινήθηκε η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι έχει διαφορετική άποψη και δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, αλλά δεν πρόκειται να φύγει από το κόμμα.

«Δεν είναι δυνατόν στο όνομα οποιουδήποτε εκβιασμού η κυβέρνηση να αποδέχεται μνημόνια», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Τα διλήμματα, όπως "μνημόνιο ή καταστροφή", είναι διλήμματα που χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν έχουν καμία βάση. Είναι διλήμματα διάτρητα και τρομοκρατικά».

Σχετικές ειδήσεις