ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη: Μπορούμε να έχουμε συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου

Γεροβασίλη: Μπορούμε να έχουμε συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου

Την εκτίμηση ότι με καλή προαίρεση, μπορεί να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σε συνέντευξή της στο ραδιοσταθμό «Real», η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί και διατυπωθεί και εγγράφως, προέβλεπαν «δύο πακέτα προαπαιτούμενων με τα τέσσερα και δύο σημεία τα οποία ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας».

«Δεν υπάρχει στην ατζέντα, δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποια άλλη πρόταση επισήμως αυτή τη στιγμή», είπε.

Ερωτηθείσα για ανεπίσημες πληροφορίες και από το ΔΝΤ και από την Κομισιόν ότι αν πάμε σε συμφωνία – γέφυρα, το ΔΝΤ μπορεί να ζητήσει και άλλα προαπαιτούμενα, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε: ότι «συγκρούονται πολλές απόψεις αυτή τη στιγμή: Υπάρχουν σκληρές γραμμές που δεν θέλουν την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή πορεία και βεβαίως υπάρχουν κι άλλες - που ευτυχώς φαίνονται πλειοψηφικές - οι οποίες θέλουν η Ελλάδα να βρει το δρόμο της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ανέφερε επίσης ότι δεν δυσχέρανε τις διαπραγματεύσεις το που θα γίνονται οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και τους εκπροσώπους των δανειστών, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει επακριβώς, αν πέραν του κεντρικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα υπάρχουν και συναντήσεις με υπουργούς ξεχωριστά. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι στις 18 Αυγούστου να υπάρχει ψηφισμένη συμφωνία, με την πρώτη αξιολόγηση να τοποθετείται, περίπου, μετά την παρέλευση τριμήνου.

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να φθάσουμε όπως χρειάζεται» στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών δήλωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσουμε να ολοκληρωθούν όλα τα βασικά σημεία μιας συμφωνίας, χωρίς να αλλάζει η ατζέντα προς αυτή την κατεύθυνση. Από κεί και πέρα, φαίνεται θα ακολουθηθούν και άλλες διαδικασίες, οι οποίες και θα κρίνουν, αν θα χρειαστούν ή όχι εκλογές και πότε, με την έννοια ότι το πρώτο βήμα είναι αυτό και μετά ενδεχομένως να ανοίξουν άλλα ζητήματα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας».

Πώς σχολίασε την συγκέντρωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη

Αναφορικά με την χθεσινή (σσ 27 Ιουλίου) συγκέντρωση στον «Πανελλήνιο» με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είπε ότι «αυτό που φάνηκε και χθες, αυτό που αντιλαμβάνομαι και εγώ, είναι ότι έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή τη συγκέντρωση, αλλά και από τη ρητορική».

«Από εκεί και πέρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό. Αυτή είναι η μειοψηφική άποψη. Υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης. Και βεβαίως, θα γίνουν και οι συλλογικές διαδικασίες και θα ζυμωθούν και οι απόψεις, όπως χρειάζεται να γίνει, διότι τα βιαστικά δεν είναι πάντα και τα καλύτερα. Επομένως, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα και σε επίπεδο κομματικό», πρόσθεσε.

Σχετικά με το αν θα περιλαμβάνονται στα εκλογικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που διαφωνούν σε βασικά θέματα οικονομικής πολιτικής, η κα Γεροβασίλη είπε ότι «αυτά θα λυθούν στις διαδικασίες που θα επιλέξει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία. Επομένως, δεν θα επιλυθούν σε πιθανές εκλογές στο μέλλον. Θα έχουν επιλυθεί πιθανόν από πριν».

Τόνισε ότι το δίλημμα αφορά το «εντός ή εκτός ΕΕ», το αν «η Αριστερά πρέπει να παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση» και η συζήτηση «για το ποια Ευρώπη παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τι είπε για το Γιάνη Βαρουφάκη

Ερωτηθείσα για την όλη συζήτηση γύρω από τον κ. Βαρουφάκη, η εκπρόσωπος επεσήμανε κατ' αρχήν ότι «η όλη συζήτηση ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας το οποίο προσπαθεί να ποινικοποιήσει και να σπρώξει τα πράγματα σε μια άλλη κατεύθυνση, ότι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση επεξεργάστηκε σχέδια Grexit».

Όπως είπε, έχει υπόψη της το πάσης φύσεως δημοσιευθέν υλικό, επαναλαμβάνοντας για το επίμαχο ζήτημα ότι «άλλος το ξεκίνησε αυτή τη χρονική στιγμή και όχι ο κύριος Βαρουφάκης. Ανεξάρτητα με το τι κάνει ο κύριος Βαρουφάκης».

Πρόσθεσε ότι από την στιγμή που διάφοροι ευρωπαϊκοί κύκλοι φαίνεται ότι ήθελαν να οργανώσουν ένα Grexit, «όφειλε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας να έχουν ένα σχέδιο απέναντί τους για το τι σημαίνει αυτό και πώς αντιμετωπίζεται, εάν οι άλλοι κάνουν μια τέτοια επιλογή. Ως αμυντική γραμμή, λοιπόν, ο πρωθυπουργός της χώρας όφειλε να ζητήσει μια τέτοιου τύπου ενημέρωση και σχεδιασμό. Εάν δεν το είχε κάνει, θα ήταν ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός».

Ερωτηθείσα αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τον διορισμό του φίλου του κ. Βαρουφάκη στην θέση του ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων «για να προσπεράσουν τη κα Σαββαΐδου που ελέγχεται, κατά τον κύριο Βαρουφάκη, από τις Βρυξέλλες», καθώς και τα περί χάκινγκ, η κα Γεροβασίλη, συστήνοντας καταρχήν να μην γίνεται εσπευσμένη εξαγωγή συμπερασμάτων, πρόσθεσε:«θα τα δούμε, λοιπόν, όλα. Θα τα αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει».

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τον κ. Βαρουφάκη σε περίπτωση κατάθεσης τέτοιας πρότασης, απάντησε :
«Αφήστε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αφήστε να δούμε ποια απ' όλα αυτά έχουν βάση, εάν εδράζονται στην πραγματικότητα. Και αφού έχουμε τα δεδομένα θα δούμε. Αλλά, εμείς από πλευράς κυβέρνησης, δεν θέλουμε να είμαστε τόσο βιαστικοί. Από εκεί και πέρα, όποιος ξέρει κάτι ας το πει και θα ακολουθηθούν τα πράγματα όπως χρειάζεται».

Σχετικές ειδήσεις