ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Τσίπρα: Η καρδιά μου έλεγε να τα βροντήξω και να φύγω

Συνέντευξη Τσίπρα: Η καρδιά μου έλεγε να τα βροντήξω και να φύγω

«Αν έκανα αυτό που ήθελε η καρδιά μου σε 48 ώρες θα τελείωναν όλα», αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο κόκκινο".

Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, έκανε λόγο ακόμα και για πλήρη κατάρερευση της χώρας σε περίπτωση που λειτουργούσε με το συναίσθημα. «Προσπάθησα να συμβιβάσω τη λογική με το συναίσθημα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι ο λαός δεν ήθελε έξοδο από το ευρώ:

«Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι "η μέρα με την νύχτα". 'Αρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα "για να σε βγάλω από το ευρώ". Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία.

Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ, σημείωσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ευρώπη δεν ήθελε μια κυβέρνηση της αριστεράς:

«Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε τη μέρα του τελεσιγράφου της 25η Ιουνίου σε μια σύσκεψη που κάναμε στις Βρυξέλλες, έχοντας μπροστά μας μία ταπείνωση χωρίς διέξοδο, την πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης και ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος, ότι ήθελαν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Σουλτς το είχε πει με σαφήνεια, ότι είναι μία κυβέρνηση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο μη αρεστή.

Το βράδυ συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο όπυου πήραμε την απόφαση και ενημέρωσα τη Μέρκελ και τον Ολάντ. Με ρώτησαν τι θα προτείνεις στον ελληνικό λαό, είπα θα προτείνω να το απορρίψει αλλά όχι στο πλαίσιο μίας ρήξης. Η Μέρκελ μου είπε ότι όποιο ερώτημα κι αν έχει, το περιεχόμενο είναι ευρώ ή δραχμή.

Η απόφαση του eurogroup οδήγησε (σε 24 ώρες) την ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ΕΛΑ που μας οδήγησε αναγκαστικά στα capital controls προκειμένου να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Ήταν μια απόφαση εκδικητική επειδή η κυβέρνηση προσέφυγε στη λαϊκή ετυμηγορία».

Σχετικές ειδήσεις