ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Με ευρεία πλειοψηφία δεκτή η πρόταση για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Με ευρεία πλειοψηφία δεκτή η πρόταση για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο

Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αργά χθες το βράδυ έπειτααπό πολύωρη συνεδρίαση στο Σινέ Κεραμεικός, υιοθετώντας με ευρεία πλειοψηφία, και χωρίς να χρειαστεί καταμέτρηση, την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία και δεν θα γίνει, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση της πλευράς Λαφαζάνη για διαρκές συνέδριο μέσα στον Αύγουστο και πάντως πριν από την ψήφιση της συμφωνίας.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι σεβαστή η άλλη άποψη που θεωρεί ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός, ότι πρέπει να απεμπλακεί η χώρα άμεσα από τις συνομιλίες με τους εταίρους δανειστές και ότι υπάρχει εναλλακτικό και βιώσιμο σχέδιο για τη χώρα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι το σχέδιο αυτό πρέπει να παρουσιαστεί και να εξηγηθεί.

«Πρέπει να συζητήσουμε με τρόπο συντεταγμένο και δημοκρατικό, εμπλέκοντας το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος και όχι κλείνοντας αυτή τη συζήτηση σε αίθουσες μικρές και μεγάλες», τόνισε.

«Προτείνω όποια και να είναι η συλλογική απόφαση του κόμματός μας, να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν λιγότερο αριστεροί και περισσότερο αριστεροί, πολύ περισσότερο που το κόμμα μας κυβερνά».

Επισήμανε δε ότι το στρατηγικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση είναι αν με την υπογραφή της συμφωνίας θα μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει να τηρεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόνοια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και στους όρους που θα δημιουργήσει η αναδιάρθρωση του χρέους, ζήτημα που συνδέεται με την προοπτική εξόδου από την κρίση.

«Πλέον, δεν συζητάμε αν θα γίνει η αναδιάρθρωση, αλλά σε τι μέγεθος και σε ποιο βάθος θα γίνει, και αν θα λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προτείνει σε μια σειρά από ζητήματα ισοδύναμα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή να συζητήσει σήμερα πάνω στο πιο ακραίο, στο πιο δύσκολο σενάριο. «Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι με ποιο σχέδιο με ποια προοπτική θα προχωρήσουμε, αν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το παλέψουμε. Να απαντήσουμε στο ερώτημα αν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε, να επιλέξουμε τον πολιτικό αναχωρητισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε εμείς τα βάρος αυτής της συμφωνίας, για να παλέψουμε να βγούμε από την κατάσταση επιτροπείας και άρσης της κυριαρχίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να παρατήσουμε απροστάτευτο έναν λαό που μας εμπιστεύθηκε και στέκεται δίπλα μας, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε και επιλέγει εμάς να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα συμφέροντα».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «είναι λάθος κανείς να πάρει βεβιασμένες αποφάσεις», ότι είναι λάθος τα υπαρκτά ρήγματα που διευρύνθηκαν μετά τη συμφωνία στο κόμμα και την ΚΟ και τα υπαρκτά ρήγματα στρατηγικής να τα διευρύνει κανείς με βεβιασμένες λογικές και συμψηφισμούς, και κάλεσε όσους συντρόφους του θεωρούν ότι υπήρχε εναλλακτική επιλογή για σχέδιο βιώσιμο να το καταθέσουν.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις στο κόμμα, αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να υπάρχει ενιαία στάση.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως στην Ελλάδα επικρατεί η «δικτατορία του ευρώ», αφήνοντας αιχμές για τη διαπραγματευτική τακτική του Αλ.Τσίπρα.

Ο πρώην υπουργός τόνισε για μια ακόμη φορά πως «δεν είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ» επισημαίνοντας πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

«Δεν μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε την «τερατρόικα», διεμήνυσε ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος χειροκροτήθηκε από μεγάλη μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε όσους επιτέθηκαν στον Γιάνη Βαρουφάκη για το σχέδιο Β'.

Κατηγορηματικά αντίθετη με τη ψήφιση του «χειρότερου μνημονίου στην μνημονιακή ιστορία» εμφανίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας και υπαρξιακής διάστασης για το κόμμα.

Η όλη συνεδρίαση διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με πολλά από τα μέλη που έλαβαν τον λόγο μετά τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να προχωρούν σε αιχμηρές και πολλές φορές σκληρές τοποθετήσεις.

Την απουσία εναλλακτικού σχεδίου καυτηρίασε -μεταξύ άλλων- ο Δημήτρης Στρατούλης. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν είχε επεξεργαστεί και δεν είχε κάνει κτήμα στον λαό, για να έχει τη στήριξή του, εναλλακτικό σχέδιο.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι 17 στελέχη του κόμματος, που πρόσκεινται στην ΚΟΕ, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή, καταγγέλλοντας ότι το εν λόγω όργανο του ΣΥΡΙΖΑ καλείται, μέσα από μια κατεπείγουσα διαδικασία, να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε και παρατείνοντας το μνημονιακό καθεστώς.

Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα υποστήριξε ότι η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου το φθινόπωρο «μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα».

Σχετικές ειδήσεις