ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές - Τσίπρας: Εσείς θα αποφασίσετε ποιος θα διαπραγματευθεί για το χρέος!

Εκλογές - Τσίπρας: Εσείς θα αποφασίσετε ποιος θα διαπραγματευθεί για το χρέος!

«Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 Γενάρη εξήντλησε τα όριά της» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του προς τον λαό και πρόσθεσε: «Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ' τα μνημόνια» - Υπέβαλε την παραίτησή του επίσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για τις διερευνητικές

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφασή του για πρόωρες εκλογές χωρίς ωστόσο να δώσει ξεκάθαρα το διακύβευμα αυτών των εκλογών. «Επαφίεμαι στην κρίση σας, περήφανος και ήσυχος με την συνείδησή μου. Διαπραγματευθήκαμε σκληρά. Αντέξαμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Φτάσαμε είναι η αλήθεια στα όριά μας. Κάναμε όμως την Ελλάδα παγκόσμιο πρόβλημα. Η ιδέα ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στην λιτότητα κερδίζει έδαφος. Και εμείς η Ελλάδα με κύρος και εμβέλεια παίξαμε και παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος του είναι να ελαχιστοποιήσει τα αρνητικά της συμφωνίας που έχει υπογράψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

«Με την δουλειά όλων μας η συμφωνία θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους. Δεν είναι εύκολη, αλλά μας δίνει δυνατότητες. Αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα».

«Δεν πετύχαμε την συμφωνία που ελπίζαμε. Σ' αυτή την μάχη κάναμε και υποχωρήσεις. Αλλά με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε, αυτή η συμφωνία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη σκληρή συμφωνία με τους δανειστές.

«Η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τέλος για πρώτη φορά με τόσο καθοριστική διαδικασία προσδιορίστηκε ο τρόπος για την μείωση του χρέους» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στην Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο είπε ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται και ζήτησε να γίνουν άμεσα οι διερευνητικές εντολές. Το ίδιο ακριβώς ζήτησε και από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους μίλησε τηλεφωνικά.

Οι πολιτικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν από νωρίς σήμερα το πρωί ενώ η άμεση προσφυγή στις κάλπες αποφασίστηκε σε πολύωρη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, στη Βουλή που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης (20/08/2015).

Πρώτο το Newsbomb.gr αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά το διάγγελμα αναμένεται να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης.

Αποχωρώντας από τη Βουλή ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, πλην του Β. Μεϊμαράκη τον οποίον αναζητεί.

Να σημειώσουμε ότι το Μαξίμου επιθυμεί τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου.

Οι διεργασίες για τις πρόωρες εκλογές ξεκίνησαν σήμερα 20/08/2015 όταν ο Νίκος Παππάς μετέβει το πρωί στον ΠτΔ προκειμένου να μεταφέρει στον κ. Παυλόπουλο τις προθέσεις του πρωθυπουργού και να συζητηθούν οι λεπτομέρειες. Τη συνάντηση αυτή αποκάλυψε αμέσως το Newsbomb.gr με αποκλειστικό ρεπορτάζ (Διαβάστε εδώ).

Εντονες ζυμώσεις και στην Αριστερή Πλατφόρμα

Ο Δημήτρης Στρατούλης με δηλώσεις του στα ΜΜΕ έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων της πλατφόρμας: «Οι δυνάμεις του "όχι" θα εκφραστούν πολιτικά», τόνισε, προαναγγέλοντας ουσιαστικά την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. «Δεν έχει ηττηθεί το «όχι» που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου» σημείωσε ο στενός συνεργάτης του κ. Λαφαζάνη και πρώην υπουργός Εργασίας. «Ο αγώνας συνεχίζεται. Εφ' όσον γίνουν εκλογές θα συμμετέχουν σ' αυτό όσο το δυνατό ευρύτερες αντιμνημονιακές, πατριωτικές και δημοκρατικές δυνάμεις» επισήμανε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Λαφαζάνης μετέβη στη Βουλή, εν μέσω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας συσκέφθηκε με στελέχη της κίνησής του και αναμένεται αργότερα απόψε, να ανακοινώσει επισήμως τις επόμενες κινήσεις του.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (20/08/2015), έφτασε στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπου και συμμετείχε σε σύσκεψη στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο κτήριο της Βουλής παρέπεμψε στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα, ενώ σε ερώτηση εάν η Πλατφόρμα θα κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές, απάντησε πως «θα τα δούμε όλα».

Αργά το βράδυ εξάλλου, τα στελέχη της πλατφόρμας αναμένεται να ξανασυνεδριάσουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα Iskra που απηχεί τις απόψεις της πλευράς Λαφαζάνη, στηλιτεύει την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει σε εκλογές, ενώ εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι βρίσκεται σε πανικό.

Η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες: Οι εκλογές στην Ελλάδα ίσως «διευρύνουν την υποστήριξη» στη νέα συμφωνία

Οι εκλογές που σχεδιάζει να προκηρύξει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσαν να συμβάλουν να αυξηθεί η υποστήριξη στη χώρα αυτή για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα, δήλωσε ο προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διευρυνθεί η υποστήριξη για το πρόγραμμα υποστήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ που μόλις υπέγραψε ο πρωθυπουργός Τσίπρας εκ μέρους της Ελλάδας», ανέφερε ο Μάρτιν Σελμάιρ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σχετικές ειδήσεις