ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές: Στο δρόμο προς τις κάλπες - Παρέλαβε τη διερευνητική εντολή ο Β. Μεϊμαράκης

Πρόωρες εκλογές: Στο δρόμο προς τις κάλπες - Παρέλαβε τη διερευνητική εντολή ο Β. Μεϊμαράκης

Στο δρόμο προς τις κάλπες οδηγείται η χώρα μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλο.

Με το διάγγελμα που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον ελληνικό λαό «καθαρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση» καθώς όπως σημείωσε με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους πιστωτές, η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου εξάντλησε τα όριά της και τώρα πρέπει να πάρει εκ νέου τον λόγο ο λαός.

Ο πρωθυπουργός μετέβη το βράδυ της Πέμπτης (20/08/2015) στο Προεδρικό Μέγαρο όπου υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και του ζήτησε να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει στον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα διερευνητική εντολή για την διακρίβωση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής έλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο στις 10:00 π.μ.

Η εντολή εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τον κ. Μεϊμαράκη να απαντά άμεσα και να ενημερώνει τον κ. Παυλόπουλο πως θα τιμήσει «την από το Σύνταγμα εντολή διακρίβωσης δυνατότητας σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφασή του για πρόωρες εκλογές χωρίς ωστόσο να δώσει ξεκάθαρα το διακύβευμα αυτών των εκλογών. «Επαφίεμαι στην κρίση σας, περήφανος και ήσυχος με την συνείδησή μου. Διαπραγματευθήκαμε σκληρά. Αντέξαμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Φτάσαμε είναι η αλήθεια στα όριά μας. Κάναμε όμως την Ελλάδα παγκόσμιο πρόβλημα. Η ιδέα ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στην λιτότητα κερδίζει έδαφος. Και εμείς η Ελλάδα με κύρος και εμβέλεια παίξαμε και παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος του είναι να ελαχιστοποιήσει τα αρνητικά της συμφωνίας που έχει υπογράψει.

«Η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τέλος για πρώτη φορά με τόσο καθοριστική διαδικασία προσδιορίστηκε ο τρόπος για την μείωση του χρέους» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στην Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο είπε ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται και ζήτησε να γίνουν άμεσα οι διερευνητικές εντολές. Το ίδιο ακριβώς ζήτησε και από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους μίλησε τηλεφωνικά.

Η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες: Οι εκλογές στην Ελλάδα ίσως «διευρύνουν την υποστήριξη» στη νέα συμφωνία

Οι εκλογές που σχεδιάζει να προκηρύξει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσαν να συμβάλουν να αυξηθεί η υποστήριξη στη χώρα αυτή για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα, δήλωσε ο προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διευρυνθεί η υποστήριξη για το πρόγραμμα υποστήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ που μόλις υπέγραψε ο πρωθυπουργός Τσίπρας εκ μέρους της Ελλάδας», ανέφερε ο Μάρτιν Σελμάιρ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, η Άνγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τοποθετήθηκε σχετικά.

Η γερμανίδα καγκελάριος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Βραζιλία, φέρεται να είπε στην πρόεδρο, Ντίλμα Ρουσέφ πως «η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης κι όχι της κρίσης».

Τουλάχιστον αυτό μετέφερε στους δημοσιογράφους ως πρώτη αντίδραση της καγκελαρίου η κα. Ρουσέφ.

Δείτε εδώ τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.

Σχετικές ειδήσεις