ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές - Οι κόντρες και όλο το παρασκήνιο

Πρόωρες εκλογές - Οι κόντρες και όλο το παρασκήνιο

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέσα... στα μπάνια του λαού και με φόντο τις εκλογές. Όλα τα κόμματα ετοιμάζονται πυρετωδώς για την εκλογική αναμέτρηση.

Όλα τα κόμματα ετοιμάζονται πυρετωδώς για την εκλογική αναμέτρηση

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο (22/08/2015) οι επαφές του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης, την οποία και πήρε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρόεδρος της ΝΔ συναντάται με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ενώ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους χθες μετά τη συνάντηση με τον κ. Θεοδωράκη, ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να του ζητήσει να συναντηθούν από κοντά.

Όταν ρωτήθηκε εάν θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα εξετάσει όλα τα δεδομένα, θα τα σταθμίσει και αναλόγως θα αποφασίσει.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επιδιώξει συνάντηση και με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, όχι όμως και με τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο.

Ο κ. Μεϊμαράκης είχε χθες συνάντηση και με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την οποία ζήτησε να βρεθεί μια λύση από την παρούσα Βουλή. «Θέλω, και δια της επισκέψεως, να προτρέψω τον πρωθυπουργό και τους άλλους αρχηγούς να συνεννοηθούν και μαζί σας ώστε να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Θεσμική» κόντρα Παυλόπουλου - Κωνσταντοπούλου

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου με αφορμή τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Η κ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι η ανάθεση διερευνητικής εντολής στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη είναι άκυρη καθώς όπως σημειώνει, η ίδια δεν είχε ενημερωθεί θεσμικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επικαλούμενη το άρθρο 37 παρ. 4 του Συντάγματος, αναρωτήθηκε «πώς έστειλε αυτό το email με τη διερευνητική εντολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς να έχει ενημερωθεί από την Πρόεδρο της Βουλής για τη δύναμη των κομμάτων», θεωρώντας ότι υπάρχει βιασύνη στο θέμα από τον κ. Παυλόπουλο.

Η σκληρή απάντηση Παυλόπουλου στην Κωνσταντοπούλου

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας σημείωσαν ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».

Κωνσταντοπούλου: Η χώρα κι λαός δεν αντέχουν άλλες εκτροπές

«Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία είναι αυτονόητη η επιταγή προσήλωσης στο Σύνταγμα, για τη διασφάλιση της πολύπαθης και πολλαπλώς κακοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος στην πατρίδα μας» τόνισε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Θεματοφύλακες των θεσμών είναι πρωτίστως οι πολιτειακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων» πρόσθεσε.

«Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση» συμπλήρωσε.

Επισημαίνει ακόμα ότι «αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα»

Νέα απάντηση Παυλόπουλου στην Κωνσταντοπούλου

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας απάντησαν εκ νέου στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Ύστερα από τη νέα παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου, ισχύει πολύ περισσότερο τώρα, το ό,τι όπως ήδη διευκρινίσθηκε, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες”» σημείωσαν.

«Ως προς την ουσιώδη μεταβολή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπαινίχθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου, απλώς υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής, εκείνη όφειλε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεταβολή αυτή, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα» πρόσθεσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Κωνσταντοπούλου: Απελθούσα είναι η κυβέρνηση όχι η πρόεδρος της Βουλής

Επικίνδυνα ανεβάζουν τους τόνους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λίγα μόνο 24ωρα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό. Η πρόεδρος της Βουλής με νέα ανακοίνωσή της απαντά σημείο προς σημείο στις αιτιάσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη περι «απελθούσης Προέδρου της Βουλής» και «θεσμικών γελοιοτήτων».

Με δηλητηριώδη «καρφιά» η κ. Κωνσταντοπούλου επισημαίνει τις πράξεις και παραλείψεις του απερχόμενου πρωθυπουργού, κατηγορεί τον Τσίπρα ότι «με μιας» διέλυσε κυβέρνηση, κόμμα και Βουλή ενώ υποστηρίζει ότι ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες έχουν «βαθιά περιφρόνηση για το Σύνταγμα».

Στις αιχμηρές αναφορές της κυρίας Κωνσταντοπούλου συγκαταλέγονται και οι εξής:

- η άρτι παραιτηθείσα Κυβέρνηση των 4 κατεπειγόντων μνημονιακών νομοσχεδίων.

- Η Κυβέρνηση που άνοιξε τη Βουλή αιφνιδιαστικά για να ψηφισθεί η άκυρη και αντισυνταγματική Μνημονιακή εξουσιοδότηση στις 13 Αυγούστου.

- Η Κυβέρνηση που εξίσου αιφνιδιαστικά στη συνέχεια δρομολόγησε διαδικασίες διερευνητικών εντολών με ορίζοντα τις εκλογές, για τις οποίες αποκαλύπτεται ότι, από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε ενημερώσει τους εκβιάζοντες δανειστές (και συμφωνήσει μαζί τους), σύμφωνα με τις απερίφραστες δηλώσεις των εκπροσώπων της Κομισιόν και της Καγκελαρίας της Γερμανίας, την ώρα που κρατούσε τους πάντες και τη Βουλή στο σκοτάδι.

- Δεν υπάρχει «απελθούσα Πρόεδρος», αλλά απελθούσα Κυβέρνηση, η οποία έχει άλλωστε αποχωρήσει και από τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενη στην Πρόεδρο της Βουλής και αποχωρώντας συλλογικά και επιδεικτικά κατά την ομιλία της στη Βουλή- κάτι που δεν έκανε ποτέ για κανέναν και καμμία βουλευτή ή αρχηγό κόμματος.

Τσίπρας: Επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν

Να αποδομήσει τον μέχρι πρότινος εσωκομματικό του αντίπαλο Παναγιώτη Λαφαζάνη επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι επαναστατικό δεν είναι να επιλέγεις την απόδραση από την πραγματικότητα ή να δημιουργείς μια εικονική πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο ΣYPIZA έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα σχέση με την κοινωνία που τον στηρίζει, καθώς και τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, απαλλαγμένης από συντηρητικά κατάλοιπα ή αυταπάτες.

Υπενθύμισε ότι η Αριστερά δεν είχε ποτέ την πολυτέλεια να επιλέγει τον χρόνο ή τις συνθήκες που θα δώσει τις μάχες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι επαναστατικό να επιλέγεις την απόδραση από την πραγματικότητα ή τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας. “Επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν”.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη συγκρότηση 3 επιτροπών: εκλογικού προγράμματος, κατάρτισης ψηφοδελτίων και επικοινωνίας.
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση της ΠΓ τη Δευτέρα, καθώς και σύγκληση της ΚΕ τις επόμενες μέρες.

Στ. Θεοδωράκης: Αδύνατη η ύπαρξη κυβέρνησης από την παρούσα Bουλή

Την εκτίμηση πως είναι αδύνατο να υπάρξει κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Κοινή εκτίμηση είναι πως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις εκλογές, και να συνεχίσει η κυβέρνηση τη θητεία της μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του άλλου», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού σημείωσε πάντως, πως πρέπει να γίνουν το συντομότερο εκλογές με σεβασμό των συνταγματικών κανόνων. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένα πνεύμα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, και μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες μετά την ψήφο του ελληνικού λαού.

Σχετικές ειδήσεις