ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου – Υπηρεσιακή κυβέρνηση την Παρασκευή

Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου – Υπηρεσιακή κυβέρνηση την Παρασκευή

Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο λίγο πριν ανακοινωθεί και επισήμως η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών.

Σύγκρουση για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Τι απάντησε ο Πρ. Παυλόπουλος

Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κορυφώνεται με αφορμή την ημερομηνία των εκλογών και για το αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των διερευνητικών εντολών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του εμφανίζεται αποφασισμένος να ορκίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση την Παρασκευή και να διαλύσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας την Βουλή, εφαρμόζοντας τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος.

Την Πέμπτη, μόλις του παραδώσει την τρίτη διερευνητική εντολή ο Π. Λαφαζάνης, θα ορκίσει υπηρεσιακή πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, που θα έχει και την ευθύνη σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία και θα διεξάγει τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να επικοινωνήσει την Πέμπτη με τον Αλ. Τσίπρα και θα τον ρωτήσει εάν επιθυμεί την σύγκληση, κάτι όμως που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί.

Μαζί με την άποψη του κ. Τσίπρα (να μην συγκληθεί δηλαδή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών) συντάσσονται και οι κ.κ. Καμμένος (ΑΝΕΛ) και Κουτσούμπας (ΚΚΕ). Αντιθέτως, ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνης, ζητούν την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αμέσως μόλις παραδοθεί και η τρίτη διερευνητική εντολή. Ο κ. Μεϊμαράκης πιέζει περισσότερο απ΄όλους, επικαλούμενος μάλιστα και το Σύνταγμα, επιμένοντας να συγκληθεί το Συμβούλιο ακόμα και με κενές θέσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που γνωρίζει όσο λίγοι το Σύνταγμα, τονίζει πως δεν θα συγκαλέσει την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην περίπτωση που δεν παραστούν όλοι. «Πρέπει να είναι όλοι παρόντες, αυτό απαιτεί το Σύνταγμα και δεν θα παρατυπήσω» λέει σε συνεργάτες του.

Ήδη το βράδυ της Τρίτης ο κ. Παυλόπουλος απέστειλε επιστολή στην κ. Γεννηματά, με την οποία την διαβεβαιώνει ότι «θα εφαρμόσει στο ακέραιο της διατάξεις του Συντάγματος των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδάφιο γ κατά το γράμμα και το πνεύμα τους - πρωτίστως δε με βάση του σκοπού που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την χώρα περιστάσεις.

Ωστόσο, με άδειες καρέκλες δεν μπορεί, όπως λένε κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, να συγκληθεί Συμβούλιο Αρχηγών και έτσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, προτίθεται να εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα εξηγεί τους λόγους που δεν έχει συγκληθεί το Συμβούλιο και θα καταγράφει ποιοι πολιτικοί αρχηγοί ήταν υπέρ της σύγκλισης και ποιοι όχι.

Όσο για το χρόνο των εκλογών, κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου παρά τις έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τόσο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησαν οι εκλογές να διεξαχθούν στις 27 Σεπτεμβρίου, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι εκείνη την περίοδο οι φορολογούμενοι θα έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του εκκαθαριστικού και θα έχουν πάρει στα χέρια τους τα «ραβασάκια» με τον ΕΝΦΙΑ. Την ίδια άποψη εξέφρασαν με ανακοίνωση τους το «Ποτάμι» αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Σχετικές ειδήσεις