ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Τι προκύπτει από την ανάλυση των πρώτων δημοσκοπήσεων

Εκλογές 2015: Τι προκύπτει από την ανάλυση των πρώτων δημοσκοπήσεων

Η μικρή διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναδεικνύεται ως κεντρικό στοιχείο των πρώτων εκλογικών δημοσκοπήσεων, μια διαφορά που φτάνει μέχρι τις 3-4 μονάδες, - αναφερόμαστε σε εκείνες τις δημοσκοπήσεις που δεν επιχειρούν παιχνίδια χειραγώγησης του λαού, ένα φαινόμενο, δυστυχώς, που ενυπάρχει και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση...

Μια πρώτη παρατήρηση, αφού προηγουμένως επισημάνουμε πως αυτές οι πρώτες έρευνες πάσχουν σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία του δείγματος, αφού ακόμα βρισκόμαστε στον Αύγουστο (ένα μήνα που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα πραγματοποιούνταν δημοσκοπήσεις) αλλά και σε ό,τι αφορά στο ότι ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί ένα καθαρά εκλογικό κλίμα. Άλλωστε μόλις χτες (28/08/2015) προκηρύχτηκαν οι εκλογές:

- Αυτή η μείωση της υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διαφοράς προκύπτει απ’ τη μεγάλη αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από κάποια σοβαρή αύξηση των ποσοστών της ΝΔ.

Πράγματι, αυτή τη στιγμή η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται γύρω στο 50% και αυτό βεβαίως οφείλεται στη διάσπαση του κόμματος του Αλ. Τσίπρα και τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και στις καθημερινές αποχωρήσεις στελεχών και μελών.

Ενώ η αντίστοιχη συσπείρωση της ΝΔ κυμαίνεται μεταξύ του 70 και 75%, χωρίς πάντως σοβαρές εισροές από άλλα κόμματα, πλην ίσως του Ποταμιού, που έχει επίσης διαρροές και προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι αντικειμενικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι ο τελικός νικητής μιας εκλογικής αναμέτρησης που αυτή τη στιγμή δείχνει αμφίρροπη.

Διότι είναι μάλλον απίθανο να παραμείνει με τόσο χαμηλή συσπείρωση. Θα την αυξήσει λογικά.

Και αυτό τεκμαίρεται και από ένα άλλο σημαντικό ποιοτικό στοιχείο:

- Η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν τον περασμένο Γενάρη ΣΥΡΙΖΑ και τώρα δεν δηλώνουν το ίδιο (πάνω απ’ το 80%) έχει μετακινηθεί στους αναποφάσιστους, δεν έχει μετακινηθεί σε κάποιο άλλο κόμμα, πλην της ΛΑ.Ε.

Έχει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ο Αλ. Τσίπρας τη δυνατότητα να κερδίσουν τελικά ένα μεγάλο κομμάτι απ’ αυτούς, εκτός κι αν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές διαπράξουν κάποιο τεράστιο λάθος.

Εφόσον τελικά το πετύχουν αυτό, τότε πράγματι έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες να κερδίσουν τις εκλογές, σε σύγκριση με τη ΝΔ, η οποία δεν φαίνεται να έχει εκείνο το πολιτικό αφήγημα που θα της δημιουργήσει ρεύμα.

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που φαίνεται να μπορεί να το αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, όπως προκύπτει από όλες σχεδόν τις έρευνες, ενώ αρχικά η ΛΑ.Ε. βρίσκονταν κοντά σε διψήφια ποσοστά, σταδιακά αυτά μειώνονται και αυτή τη στιγμή «παίζονται» πέριξ του 5%.

Ενδιαφέρον, επίσης, στοιχείο των πρώτων αυτών ερευνών είναι και η σταδιακή πτώση των ποσοστών του Ποταμιού, κάτι που διαπιστώνεται για πρώτη φορά.

Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κάποιος για μόνιμη τάση. Και θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η τάση θα διαπιστωθεί και στο δεύτερο κύμα δημοσκοπήσεων, της επόμενης εβδομάδας. Πάντως οι διαρροές απ’ το Ποτάμι είναι προς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Αν πάντως αυτό γίνει τάση (επαναλαμβάνουμε, αν), τότε εξ αντικειμένου αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι πάλι τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή.

Το ΚΚΕ εμφανίζει μια σταθερότητα με ελαφρώς ανοδικές τάσεις. Αν θα μονιμοποιηθεί μια τάση ανόδου των ποσοστών του, θα εξαρτηθεί και απ’ την τύχη της ΛΑ.Ε., που εύλογα συγκεντρώνει τα πυρά του Περισσού.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σταθεροποιημένο. Είναι εμφανές ότι η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει και μια «ψήφο συμπάθειας», σε αντίθεση προφανέστατα με τον Βενιζέλο...

Οι ΑΝΕΛ αυτή τη στιγμή δείχνουν να δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν ποσοστά εισόδου στη νέα Βουλή. Βέβαια αυτό συνέβαινε και πριν τις εκλογές του Γενάρη και σταδιακά αυτό άλλαξε. Ενδιαφέρον, αν θα συμβεί και τώρα το ίδιο.

Σε ό,τι αφορά στο κόμμα του Β. Λεβέντη, είναι πολύ ενδιαφέρον αν θα συνεχίσει να συγκεντρώνει τα ίδια ποσοστά που το φέρουν να μπαίνει στην επόμενη Βουλή και τώρα που θα εισέλθουμε σε πραγματικό εκλογικό χρόνο...

Σχετικές ειδήσεις