ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικοί - στρουθοκάμηλοι ζητούν ψήφο: Τι θα φέρει η επόμενη ημέρα

Πολιτικοί - στρουθοκάμηλοι ζητούν ψήφο: Τι θα φέρει η επόμενη ημέρα

Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και τις ανάγκες στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί η νέα κυβέρνηση την επομένη των εκλογών πραγματοποιείται για ακόμη μια φορά ο προεκλογικός διάλογος, στον οποίο δεν γίνεται καμία νύξη για τα νέα μέτρα που πρόκειται να προκύψουν με τα προαπαιτούμενα της επόμενη δόσης, μετά τις εκλογές.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Τα κόμματα, ηθελημένα παραβλέπουν την απαιτητική ατζέντα του φθινοπώρου και δε χαλάνε τις προεκλογικές συνήθειες των γενικόλογων υποσχέσεων περί διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί και προτάσεων για δήθεν ευνοϊκότερα ισοδύναμα.
Την ίδια στιγμή το στίγμα για το πού βρίσκεται η χώρα δίνεται από το εξωτερικό, από τις προειδοποιήσεις ΕΕ και ΔΝΤ.

Μετά τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ενημέρωσε το ΔΣ του Ταμείου ότι η αξιολόγηση θα καθυστερήσει λόγω των εκλογών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με έγγραφο του, περιγράφει τις ανησυχίες του και κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την Ελλάδα. Στο έγγραφο, καταγράφεται ανησυχία για τις εκλογές και για τις πιθανές καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να έρθουν οι υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ, αποδίδοντας την ευθύνη για τον πιθανό αυτό «κίνδυνο» -όπως τον χαρακτηρίζει- στην Ελλάδα. Στο ίδιο κείμενο γίνεται σαφές ότι χωρίς την εκπλήρωση των υπολοίπων προαπαιτούμενων δεν θα καταβληθούν άλλες υποδόσεις.

Λόγω εκλογών η εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων ύψους 3 δισ. ευρώ μεταφέρεται από τον Οκτώβριο στον Δεκέμβριο, επιτείνοντας την έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Το θέμα του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα προεκλογικού πισωγυρίσματος, που ενόχλησε στελέχη των θεσμών καθώς το «πάγωμα» του μέτρου ανοίγει νέα τρύπα 168 εκατ. ευρώ στα έσοδα και δημιουργείται η απαίτηση επειγόντως νέου ισοδύναμου, κάτι που ωστόσο θα αποφασιστεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Ο χρόνος πιέζει

Το κόστος της καθυστέρησης λόγω εκλογών είναι σημαντικό καθώς ωθεί και πάλι τη χώρα στα όρια, αφού η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σπεύσει στην ψήφιση σειρά προαπαιτούμενων για να μη βρεθεί και πάλι η χώρα στον γκρεμό:

- Η πληρωμή των δόσεων προς το Ταμείο κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, οι οποίες φτάνουν το 1,63 δισ. ευρώ. Για να αποπληρωθούν απαιτείται η δόση των 3 δισ. ευρώ, η οποία ακόμη και αν εγκρίθηκε πολιτικά από τον Αύγουστο, για να εκταμιευθεί απαιτούνται προαπαιτούμενα.

- Η ρευστότητα στην αγορά βρίσκεται σε οριακή κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα το κράτος έχει σταματήσει οποιαδήποτε πληρωμή στους προμηθευτές, με τα χρέη του στο εσωτερικό της χώρας να προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ. Η αδυναμία του κράτους να πληρώσει οδηγεί σε ασφυξία την αγορά, η οποία λόγω εκλογών παρατείνεται για τουλάχιστον ένα μήνα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις μεταξύ των επιχειρήσεων εξαιτίας, αφενός, των καθυστερήσεων στις πληρωμές και αφετέρου, της ανικανότητας να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και οι ξένοι προμηθευτές τους.

- Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να γίνει με ευελιξία και χωρίς επιπτώσεις στις καταθέσεις πρέπει να τελειώσει ως τις γιορτές καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε εφαρμογή η κοινοτική οδηγία για το bail-in που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και κούρεμα καταθέσεων. Σημειώνεται όμως ότι η απαιτούμενη διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση που είναι τα στρες τεστ προχωρούν κανονικά την περίοδο αυτή. Ωστόσο οι ιδιώτες επενδυτές που θα χρειαστεί να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου συνδέουν την απόφασή τους αυτή με το αποτέλεσμα των εκλογών και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Στα προαπαιτούμενα για την πληρωμή της δόσης Δεκεμβρίου συμπεριλαμβάνεται μια σειρά από μέτρα που πρέπει να αποσυρθούν και άλλα που θα θεσπιστούν εκ νέου και που έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο του Μνημονίου 3.

Μεταξύ αυτών είναι:

- Η κατάργηση του ορίου του 25% στο ακατάσχετο μισθών και συντάξεων και μείωση του πλαφόν των 1.500 ευρώ για την προστασία από κατασχέσεις.

- Για τις 100 δόσεις. Στο μνημόνιο έχει ψηφιστεί διάταξη που προβλέπει ότι όσοι αθετούν τρέχουσες υποχρεώσεις (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) χάνουν τη ρύθμιση.

- Την επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ για επισκέψεις στα νοσοκομεία ή ισοδύναμο μέτρο.

- Το σχέδιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες (7,5 δισ. ευρώ) και την επιστροφή φόρων.

- Την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή εναλλακτικό σχέδιο.

- Δεσμευτικές ημερομηνίες για ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

- Την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

- Το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

- Τη μείωση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων από την Πρωτοχρονιά του 2016, η οποία θα αφορά 70.000 συνταξιούχους.

- Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και από τα σουπερμάρκετ.

- Προϋπολογισμός του 2016 και του Μεσοπρόθεσμου 2016-2019 με νέα μέτρα τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Σχετικές ειδήσεις