ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Ο Τσίπρας ποντάρει στο ντιμπέιτ με τον Μεϊμαράκη

Εκλογές 2015: Ο Τσίπρας ποντάρει στο ντιμπέιτ με τον Μεϊμαράκη

«Εφιάλτης» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΘ - Όλο το επικοινωνιακό του επιτελείο προετοιμάζει την εμφάνιση του τέως πρωθυπουργού στην τηλεμαχία με τον αρχηγό της ΝΔ - Πώς θα εμφανιστεί, τι θα πει και τι θα αποφύγει...

Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων δεν είναι σύμμαχοι του Τσίπρα. Ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται μια «παράσταση νίκης» υπέρ της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα, σε μέγα πονοκέφαλο για τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται η χαμηλή συσπείρωση που παρουσιάζει το κόμμα 15 μέρες πριν από τις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά τρόπους να σπάσει το φράγμα του 50% με 55% της συσπείρωσης που εμφανίζει το κόμμα του μετά τις μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις οι οποίες άλλαξαν άρδην τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι θεαματικές κινήσεις που θα δώσουν ώθηση στην Κουμουνδούρου να ξεκολλήσει από τα χαμηλά ποσοστά πρέπει να είναι συνάρτηση τόσο των κινήσεων που θα κάνει ο ίδιος ο Τσίπρας εκμεταλλευόμενος την προσωπική του δημοφιλία, όσο και των θετικών εκπλήξεων που πρέπει να προκύψουν από την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Παρ' όλα αυτά οι συγκυρίες δεν ευνοούν τον τέως πρωθυπουργό και τούτο διότι είναι αναγκασμένος να περάσει από... κάτω τον πήχη που ο ίδιος έβαλε ψηλά.

Την Κυριακή στην ομιλία του και τη Δευτέρα στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στη ΔΕΘ πρέπει να αποδομήσει τις προσδοκίες που ο ίδιος ενέπνευσε στην περσινή έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Θα πρέπει κατά το κοινώς λεγόμενο να ξανακολλήσει τις σελίδες του μνημονίου που ο ίδιος έσκισε από το Βελλίδειο τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες του Αλέξη Τσίπρα και ένας από τους βασικούς λόγους που δεν ήθελε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Η συνέντευξη αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή και θα γίνει για λόγους καθαρά τυπικούς για να μην κατηγορηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως υπεκφυγή και για να μην εξελιχθεί η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη σε επικοινωνιακό «φιάσκο».

Άπαντες γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποσχεθεί στον ελληνικό λαό πολλά πράγματα και βεβαίως δεν διαθέτει αυτό το επικοινωνιακό «δωράκι» που παραδοσιακά και διαχρονικά έδινε το προβάδισμα από τη ΔΕΘ στους εν αναμονή πρωθυπουργούς...

Για τον Αλέξη Τσίπρα η 80η ΔΕΘ είναι μια αναγκαστική διαδικασία που πρέπει να περάσει αβρόχοις ποσίν για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το δεύτερη μεγάλη μάχη που δεν είναι άλλη από την προσωπική του «τηλεμαχία» με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Το ντιμπέιτ της .... Σεπτεμβρίου είναι κομβικό σημείο για το ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα.

Όλο το επικοινωνιακό επιτελείο του Τσίπρα έχει πέσει πάνω σε αυτή την τηλεμαχία πιστεύοντας ότι η επικράτηση του τέως πρωθυπουργού μπορεί να αλλάξει άρδην το σκηνικό λίγες μέρες πριν από τις κάλπες.

Άλλωστε από τις λίστες των ψηφοδελτίων δεν περιμένουν αρκετά καθώς και εκεί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καθώς ελάχιστες είναι οι προσωπικότητες με μεγάλο πολιτικό διαμέτρημα που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για τους Πασοκογενείς αλλά και για τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σπεύδουν κατά δεκάδες να «κατέβουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητώντας πολιτική στέγη.

Η τελευταία ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι το ντιμπέιτ με τον Μεϊμαράκη. Όπως εκτιμούν οι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα όλα θα εξαρτηθούν από τους κανόνες του ντιμπέιτ, από τα αν θα μπορούν δηλαδή οι δυο υποψήφιοι να ανταλλάσουν μεταξύ τους κουβέντες και από το αν θα μπορέσουν να έχουν απευθείας διάλογο.

Οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα εμπιστεύονται το αμερικανικό μοντέλο των τηλεμαχιών που λέει ότι κερδίζει αυτός που έχει το πλεονέκτημα της εικόνας και της εμφάνισης.

Συνεπώς ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην προσεγμένη εικόνα του, στο νεανικό παρουσιαστικό του αλλά και στην σοβαρότητα. Θα επιχειρήσει να εμπνεύσει τη στόφα του ηγέτη χωρίς να υποπέσει σε διαλόγους αργκό και σε εκρήξεις θυμού.

Στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα χάσει την ψυχραιμία του και θα παρασυρθεί στο... σκληρό ροκ και στον πολιτικό τσαμπουκά, κάτι που το συνηθίζει αρκετά το τελευταίο διάστημα.

Αντίθετα ο Τσίπρας δεν θα απαντήσει σε αυτό το επίπεδο, αλλά θα επιχειρήσει να δώσει την εικόνα ενός υπεύθυνου πολιτικού που εμπνέει σοβαρότητα και εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό.

Όλα τα παραπάνω είναι βεβαίως σχετικά, αφού οι ζωντανοί τηλεοπτικοί διάλογοι δεν έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων. Ένα λάθος μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά... Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Σχετικές ειδήσεις