ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» Καμμένου – ΝΔ για το θέμα των υποβρυχίων

«Πόλεμος» Καμμένου – ΝΔ για το θέμα των υποβρυχίων

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν Πάνος Καμμένος και ΝΔ με αφορμή το θέμα των υποβρυχίων, καθώς ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατηγόρησε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για «ψέματα», «επικαλούμενος έγγραφα που δεν κατέχει», ενώ η ΝΔ περνώντας στην αντεπίθεση απέδωσε στον κ. Καμμένο προσπάθεια σπίλωσης.

Ο κύριος Καμμένος, κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στην ΕΡΤ, κάλεσε τον πρόεδρο της ΕΡΤ είτε να προσκομίσει σήμερα το έγγραφο αυτό που αφορά τη δικογραφία για τα υποβρύχια ή να εγκαταλείψει τον προεκλογικό του αγώνα.

«Δεν μπορεί να διεκδικεί τη πρωθυπουργία της χώρας και να λέει ψέματα στον ελληνικό λαό, επικαλούμενος μάλιστα έγγραφα τα οποία δεν κατέχει», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων υποστήριξε πως «ο εισαγγελέας είπε πως μετά από έρευνα δεν προκύπτει κανένα στοιχείο για Μεϊμαράκη».

Ο κύριος Καμμένος αναφερόμενος στο θέμα των υποβρυχίων επεσήμανε: «Έξι εισαγγελείς, και συγκεκριμένα δύο στρατιωτικοί εισαγγελείς, τρεις εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς και δύο εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, έχουν διαπιστώσει κατόπιν διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίστηκε, 4.000 σελίδων, αξιόποινες πράξεις που εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Και μάλιστα, με βαριές κατηγορίες, που είναι απιστία σε βάρος του Δημοσίου και επιβαρυντικές περιστάσεις, που αναφέρονται σε καταχραστές του δημοσίου».

Προσέθεσε δε ότι όλα αυτά τα στοιχεία τα καταθέτει στην ΕΡΤ. «Αύριο θα είναι στην ΕΡΤ ο κ. Μεϊμαράκης. Οφείλει να φέρει τα έγγραφα τα οποία λέει», τόνισε.

Διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αυτά είναι των αρμοδίων υπηρεσιών και επισήμανε ότι «όταν εμπλέκονται υπουργοί, η εισαγγελία σταματάει την έρευνα και στέλνει την υπόθεση στη Βουλή για να πάρει άδεια».

«Πώς ο κ. Μεϊμαράκης πήρε έγγραφο από τον εισαγγελέα ότι δεν έχει καμία ευθύνη και πού είναι το έγγραφο αυτό, όταν ακριβώς αυτό το διερευνά;» αναρωτήθηκε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας: «Εγώ δεν λέω ότι όλοι αυτοί, δηλαδή, ο κ. Τσοχαντζόπουλος, ο κ. Παπαντωνίου, ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Βενιζέλος είναι κατάδικοι. Λέω ότι υπάρχει μία κατηγορία από μία προκαταρκτική... από 6 εισαγγελείς. Αυτό δεν οφείλεται να διερευνηθεί; Οφείλει».

Ερωτηθείς αν από τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται προκύπτει κάτι επιβαρυντικό, ο πρόεδρος των ΑνΕλ είπε «από τα στοιχεία που είναι μπροστά μου, από τα στοιχεία όλης της δικογραφίας προκύπτει κατ' αρχάς, ότι επί υπουργίας Μεϊμαράκη πληρώθηκε το ποσόν των 105 εκατομμυρίων ευρώ για τα υποβρύχια τα συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα το συγκεκριμένο, ενώ υπήρχε καθυστέρηση και ο ανάδοχος δεν είχε προχωρήσει στην εξέλιξη του προγράμματος, και βέβαια ένα σωρό στοιχεία».

«Μάλιστα, θυμάμαι τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος ο ίδιος ως υπουργός Άμυνας αντιδρούσε στο να παραλάβει τα υποβρύχια -και καλώς αντιδρούσε, όπως και ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Αλλά, παρά την αντίδρασή του, τα 105 εκατομμύρια πληρώθηκαν» προσέθεσε.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να πληρωθούν αυτά τα ποσά, ενώ στην παρατήρηση για το αν υπήρχαν ρήτρες, είπε ότι «για αυτό τον λόγο, ακριβώς, είναι η δικογραφία που πήγε στη Βουλή. Θα εξεταστεί τι έγινε».

Ανέφερε δε πως ανάμεσα στα έγγραφα που έδωσε και στην ΕΡΤ, είναι και αυτό από την Εισαγγελία Εφετών, στις 30/1/15, που ζητάνε «η δικογραφία αυτή να πάει στη Βουλή και εν συνεχεία, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τον Πρόεδρο της Βουλής στέλνει το συγκεκριμένο έγγραφο», και όπως είπε, προκύπτει ότι: «Πρώτα απ' όλα η δικογραφία δεν έφυγε επί δικών μου ημερών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά επί υπουργίας Δένδια, της υπουργίας δηλαδή του βουλευτή του υποψηφίου του κ. Μεϊμαράκη. Δεύτερον, η δικογραφία αυτή παρελήφθη από τον κ. Μεϊμαράκη, διότι η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είχε παραλάβει ακόμα τη Προεδρία της Βουλής. Άρα, γνώριζε τη δικογραφία ακόμα και την ώρα που της έδινε την ανθοδέσμη και την υποδεχόταν στη Βουλή».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, «το ουσιαστικό που προκύπτει, είναι ότι, αντί να πάει αυτή η υπόθεση και να ερευνηθεί το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης, που λέει ότι κακώς πληρωθήκαν 105 εκατομμύρια, και αυτό να γίνει εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών ... αυτή η δικογραφία ανεγνώσθη, λέει η κ. Κωνσταντοπούλου, τον Μάρτιο στη Βουλή -και τον Μάρτιο προκύπτει ότι ήταν ακριβώς η περίοδος που εγώ ρώτησα εγγράφως τη Βουλή πού έχει πάει η δικογραφία-, χωρίς τη παρουσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ, και εν συνεχεία μπήκε στο συρτάρι, όχι στο αρχείο, στο συρτάρι». Εγκάλεσε δε τον κ. Μεϊμαράκη ότι ψεύδεται όταν αναφέρει πως ο εισαγγελέας μετά από έρευνες, λέει ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο και βάζει την υπόθεση στο αρχείο. «Η υπόθεση δεν είναι στο αρχείο. Είναι στη Βουλή» είπε και επισήμανε:

«Εγώ αναφέρθηκα στην καθυστέρηση της κ. Κωνσταντοπούλου, είδα τον κ. Μεϊμαράκη χθες να αντιδρά και μάλιστα άρχισε να λέει ότι έχει και ράμματα για τη γούνα μου. Όποιος έχει ράμματα για τη γούνα μου ή αν υπάρχουν δικογραφίες για μένα, να τις βγάλουν όλες έξω. Μέχρι τώρα ό,τι προσπάθεια που έκαναν να μου επιτεθούν, βρήκαν τοίχο. Θα βρουν και τώρα. Αύριο (σ.σ σήμερα), όμως, οφείλει να φέρει το χαρτί ο κ. Μεϊμαράκης, αλλιώς να αποχωρήσει από τη προεκλογική περίοδο».

Τέλος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε πως στην αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ξεκάθαρα ότι θα επιλέξει εάν θέλει «μία κυβέρνηση συγκάλυψης, μία κυβέρνηση, όπου ο ένας θα κρατά τον άλλον και θα συμπορεύονται μαζί εκείνοι που παλιά κατηγορούσε ο ένας τον άλλον», διευκρινίζοντας ότι μιλώντας για συγκάλυψη εννοεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός μπλοκ, των κομμάτων του χθες, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και ενός τμήματος από το Ποτάμι.

Τι απαντά η Νέα Δημοκρατία


Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΑνΕλ επανέρχεται σε ένα ζήτημα, που γνωρίζει πολύ καλά την αλήθεια, «αλλά προσπαθεί να σπιλώσει την ηθική υπόσταση του προέδρου της ΝΔ κάνοντας τη βρώμικη δουλειά του κ. Τσίπρα ο οποίος βρίσκεται σε πανικό».

Η ΝΔ σημειώνει ότι ο κ. Καμμένος γνωρίζει πολύ καλά την εισαγγελική έρευνα, αλλά και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, προτρέπει τον πρόεδρο των ΑνΕλ να διαβάσει τη σχετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, που έκανε καταβολές αρμοδίως βάσει των σχετικών νόμιμων παραστατικών.

«Για όλα αυτά όμως ο κ. Καμμένος θα μπορούσε να έχει λεπτομερή ενημέρωση από τον τότε υπασπιστή Ναυτικού τού κ. Παπαντωνίου, κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος διαχειριζόταν τον φάκελο μεταξύ ΓΕΝ και του τότε υπουργού, και ο οποίος μια μέρα πριν την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, δια περιφοράς, νύχτα, με υπογραφή του κ. Τσίπρα και εισήγηση του κ. Καμμένου προς το ΚΥΣΕΑ επελέγη αρχηγός ΓΕΕΘΑ», συνεχίζει η ΝΔ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Αποστολάκης οφείλει να ενημερώσει και δημοσίως τον ελληνικό λαό για τη νομιμότητα της τότε σύμβασης και των πληρωμών της, καθώς είχε ασχοληθεί με την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου Ωκεανός το οποίο και θα παραλάβει.

Η ΝΔ υπενθυμίζει, τέλος, ότι είναι γνωστό πως κατά την περίοδο της θητείας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν έγινε καμία παραγγελία, καμία πληρωμή και καμία παραλαβή.

Σχετικές ειδήσεις