ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Debate: Προβλέψιμες ερωτήσεις - Αναμενόμενες απαντήσεις

Debate: Προβλέψιμες ερωτήσεις - Αναμενόμενες απαντήσεις

Πολύ… κακό για το τίποτα! Δυστυχώς οι τηλεθεατές που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών δεν έγιναν σοφότεροι και βεβαίως δεν κατάλαβαν τις θέσεις των περισσοτέρων κομμάτων - Ένταση επικράτησε προς το τέλος της διαδικασίας όταν ο κ. Τσίπρας δέχθηκε επίθεση από την Όλγα Τρέμη μετά τις επισημάνσεις του για τις τηλεοπτικές άδειες - Σφοδρή κόντρα Καμμένου και Μεϊμαράκη για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Κερδισμένοι Καμμένος και Τσίπρας που έδωσαν πειστικές απαντήσεις – Απογοήτευσαν πλήρως η Γεννηματά και ο Θεοδωράκης – Η Τρέμη επιχείρησε να «τινάξει» στον αέρα την «τηλεμαχία»

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο σύνολό τους δεν αντιπροσώπευσαν αυτά που ενδεχομένως θα ρωτούσαν οι Έλληνες πολίτες, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί απαντούσαν έχοντας αποστηθίσει συγκεκριμένες απαντήσεις που τους είχαν γράψει νωρίτερα οι στενοί τους συνεργάτες. Στο μεγαλύτερο μέρος της η «τηλεμαχία» ήταν άκρως αντιλειτουργική, ενώ η έλλειψη χρόνου για ερωτήσεις και απαντήσεις έκανε τη συζήτηση εντελώς άνευρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 7 πολιτικοί αρχηγοί και 6 δημοσιογράφοι δεν κατάφεραν να βγάλουν ειδήσεις!

Αναμενόμενες απαντήσεις σε χαλαρές ερωτήσεις. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από το debate…

Προς το τέλος της διαδικασίας, στις «ελεύθερες» ερωτήσεις άναψαν μόνο τα αίματα, όταν οι πολιτικοί αρχηγοί άρχισαν τις μεταξύ τους αντεγκλήσεις και ιδιαίτερα μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις απαντήσεις του εμφανίστηκε ειλικρινής και ψύχραιμος. Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και υποστήριξε ότι «με τη συμφωνία σταθεροποιήθηκε η οικονομία, εξασφαλίστηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης τριετίας», ενώ «προβλέπονται πλέον πιο μικρά πρωτογενή πλεονάσματα και δέσμευση των εταίρων για το χρέος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε μάλιστα στο ύψος των περιστάσεων, παρά την ανοίκεια επίθεση που δέχθηκε από την εκπρόσωπο του Mega, την Όλγα Τρέμη, η οποία επιχείρησε να διακόψει τον κ. Τσίπρα και να δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδικασία του ντιμπέιτ.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε ακόμα για το νομοσχέδιο, που ήταν έτοιμο, σχετικά με τις άδειες των καναλιών, κάνοντας λόγο για περιπτώσεις διαφθοράς και δηλώνοντας πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία. «Είχαν τη γενναιότητα παρά τον πόλεμο από μερίδα μέσων ενημέρωσης "ακριβώς γιατί ζητήσαμε να πληρώσουν τα χρωστούμενα, τους φόρους για τις διαφημίσεις"», τόνισε.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη η Όλγα Τρέμη (λειτουργώντας ως εκπρόσωπος του Mega κι όχι ως δημοσιογράφος) έξω από τους κανόνες που είχαν συμφωνήσει για το debate, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί ο κ. Τσίπρας προς εκείνη και να της πει: «είμαι στη διάθεσή σας να σας απαντήσω, έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε».

Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ, Πάνος Καμμένος στα ζητήματα της διαπλοκής και της διαφθοράς, λέγοντας ότι πρέπει να έρθουν στο φως όλες οι υποθέσεις και τα σκάνδαλα που αφορούν στελέχη της ΝΔ, ενώ έκανε και κριτική για τον ΕΝΦΙΑ, δηλώνοντας ότι σκοτώνει την υποδομή.

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ υπόδικο: «Απαντάω ως ο κάποιος αρχηγός όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Συνεχίζεται η πολιτική Σαμαρά. Κύριε Μεϊμαράκη είστε υπόδικος. Να πάτε και να ρωτήσετε γιατί σας παρέπεμψαν. Είπατε ψέματα ότι υπάρχει χαρτί για μένα. Κανένα χαρτί δεν υπάρχει. Ο Καρατζαφέρης σας έλεγε μπροστάντζα, ότι τα αρπάξατε δηλαδή για τα υποβρύχια, μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τώρα τους έχετε βουλευτές. Καταργούμε τώρα το νόμο περί ευθύνης υπουργών;» τόνισε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, με την ένταση στο πλατό να μη σταματά και τους δύο άνδρες να ανοίγουν διάλογο!

Μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης με ύφος «καφενείου» απάντησε για τον κ. Καμμένο: «Επειδή μένει εκτός Βουλής έχει παλαβώσει!» και ισχυρίστηκε πως όλα όσα λέει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. για το σκάνδαλο των υποβρυχίων επι θητείας Μεϊμαράκη είναι ψέματα.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, από την πλευρά του, σημείωσε επίσης ότι η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη, αλλά και ότι όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση, τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα για το κράτος.

Μάλιστα, συμπλήρωσε σε άλλη ερώτηση, ότι μπορεί να μην κατάφερε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά «στηρίξαμε», όπως είπε, «την πρόταση που ρύθμισε το χρέος».

Εξήγγειλε, δε, ότι θέλει να κάνει τα ελληνικά νησιά «Καραϊβική της Ευρώπης», τονίζοντας ότι αντί για επιβολή ΦΠΑ στα νησιά θα έπρεπε δημιουργηθούν ελεύθερες φορολογικές ζώνες.

«Θα είμαστε η εγγύηση, θα φέρουμε σταθερό φορολογικό σύστημα». δήλωσε.

Θλιβερή η Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να απαντήσει για το πόρισμα των οικονομικών του κόμματός της, λέγοντας το πρωτοφανές ότι δεν απασχολεί το λαό τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ! Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε για τα προβλήματα της υγείας, υπεραμύνθηκε των μνημονιακών επιλογών, οι οποίες γονάτισαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ακολουθεί ο διάλογος τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ:

Α. Σρόιτερ: Στο γραφείο σας είναι κλειδωμένο το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Εσείς θα κάνετε ότι δεν έκανε ο κ. Βενιζέλος.

Φώφη Γεννηματά: Είμαστε στην ενότητα της κοινωνικής πολιτικής και δεν νομίζω ότι έχει σχέση η ερώτησή σας. Το πόρισμα είναι στα χέρια του εισαγγελέα και κάνει τις απαραίτητες ανακρίσεις και έρευνες. Μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρούσαν σε αυτού του είδους τον έλεγχο για τα οικονομικά τους. Δεν έχω στοιχεία στα χέρια μου που να δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα για κάποιον. Είναι κρίμα που σπαταλάμε το χρόνο για ερώτηση που δεν αφορά τον λαό. Πρέπει να μας απασχολήσει η λειτουργία του κράτους. Εκλεγμένοι γενικοί γραμματείς για να μην αλλάζει η διοίκηση κάθε φορά που αλλάζουν με την αλλαγή υπουργών.

Α. Σρόιτερ: Εσείς έχετε καταλήξει και απομονώσει εκείνους που ευθύνονται;

Φ. Γεννηματά: Έχουμε με διαφάνεια ερευνήσει τα πάντα και δεν έχω στα χέρια μου στοιχεία για ευθύνη κανενός. Το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε χρήματα για να μην τα επιστρέψει».

Λίγο αργότερα όταν ρωτήθηκε για το χώρο της Υγείας είπε:

Μ. Χούκλη προς Φ. Γεννηματά: Η συμφωνία ενεργοποιεί την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Γενόσημα: Φθηνότερο φάρμακο ή εθνική βιομηχανία φαρμάκου;

Φ. Γεννηματά: Το μεγάλο πρόβλημα με το φάρμακο είναι το κόστος. Από το 2004 ως το 2009 έχει εκτοξευθεί το κόστος αυτό. Εμείς παλέψαμε και το μειώσαμε. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, έχουν γίνει πολλά βήματα και είναι ένας υγιής κλάδος».

Δραματική και η εμφάνιση του Σ. Θεοδωράκη

Αίσθηση προκάλεσαν και οι τοποθετήσεις του προέδρου του Ποταμιού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι Γερμανοί είναι φίλοι μας και ότι οι διεκδικήσεις των κατοχικών αποζημιώσεων είναι γελοιότητες.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να φαίνεται ότι είναι φτωχός συγγενής που διαμαρτύρεται για το παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου δημιούργησε το θέμα με το κατοχικό δάνειο τη δεδομένη στιγμή για να καλύψει τη φασαρία στο εσωτερικό του κόμματος. Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν έχει νόημα να απομονωθεί, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει φίλους και κυρίως συμμάχους «Συγκρουόμαστε με την Ευρώπη αλλά πρέπει να ξέρουμε πότε να δίνουμε τις μάχες», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Θυμηθείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό του debate

Σχετικές ειδήσεις