ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτά είναι τα ονόματα που «κλειδώνουν» για τη νέα κυβέρνηση

Αυτά είναι τα ονόματα που «κλειδώνουν» για τη νέα κυβέρνηση

Σε ανοιχτή επικοινωνία βρίσκονται Κουμουνδούρου και Συγγρού συζητώντας για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό συμβούλιο.

Συνεχίζεται το «γράψε – σβήσε» στα γραφεία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα περισσότερα ονόματα έχουν «κλειδώσει» ενώ, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές διαφορές με το κυβερνητικό σχήμα του Ιανουαρίου.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη βραδινή σύσκεψη του κ. Τσίπρα με τη στενή ομάδα των συνεργατών του, όπου και θα πάρει σάρκα και οστά ο σχηματισμός της κυβέρνησης, με τις σχετικές ανακοινώσεις να μετατίθενται για το πρωί της Τρίτης.

Όσον αφορά στα πρόσωπα, φαίνεται πως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης θα προταθεί από τον πρωθυπουργό για τη θέση του προέδρου της Βουλής, με τον Πάνο Καμμένο να μην έχει καμία αντίρρηση για τη συγκεκριμένη θέση. Ο ίδιος ο Γιάννης Δραγασάκης ωστόσο φέρεται να έχει αντιρρήσεις και να επιθυμεί άλλη κυβερνητική θέση.

Στα σχέδια Τσίπρα και Καμμένου είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου για την εφαρμογή του μνημονίου, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, το οποίο θα αναλάβει τα της διαπραγμάτευσης. Το όνομα που ακούγεται για το συγκεκριμένο υπουργείο (δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πώς θα ονομαστεί) είναι του κ. Χουλιαράκη, αν και ενδέχεται να γίνει και «τράμπα» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών.

Αμετακίνητος στη θέση του υπουργού Οικονομίας και Υποδομών θα είναι ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ στη θέση του υπουργού Εργασίας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα βρεθεί και πάλι ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ στο Εσωτερικών θα είναι πιθανότατα ο Νίκος Βούτσης.

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, στα χέρια του Παναγιώτη Κουρουμπλη.

Στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης θα παραμείνει η Θεανώ Φωτίου, ενώ αναπληρώτρια υπουργός για θέματα ανεργίας θα βρεθεί και πάλι η Ράνια Αντωνοπούλου.

Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δέχθηκε κρούση και φέρεται να αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Τσίπρα για να παραμείνει ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Μουζάλας.

Στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας θα παραμείνει, κατά πάσα πιθανότητα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, που δεν αποκλείεται να έχει και θέση αντιπροέδρου στη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αυτόνομη πλέον πορεία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης (μέχρι τώρα αποτελεί κομμάτι του υπερυπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης) και Ναυτιλίας (μέχρι τώρα αποτελεί κομμάτι του υπερυπουργείου Οικονομίας και Υποδομών).

Τέλος, η παραμονή του Αριστείδη Μπαλτά στο υπουργείο Παιδείας δεν θεωρείται βέβαια, ενώ πιθανό όνομα για την αντικατάστασή του είναι αυτό του επίσης πανεπιστημιακού, Κώστα Γαβρόγλου.

Σχετικές ειδήσεις