ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Το μετέωρο βήμα και η σύγκρουση «νέων και παλιών»

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Το μετέωρο βήμα και η σύγκρουση «νέων και παλιών»

Χωρίς πίστωση χρόνου, με ανοιχτά θέματα συνοχής. εύθραυστες ισορροπίες και με ένα-ένα σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα που αφορά στη διαμόρφωση δύο κέντρων εξουσίας στο οικονομικό επιτελείο, ξεκίνησε η νέα κυβέρνηση Τσίπρα.

Η υποβόσκουσα σύγκρουση «νέων και παλαιών» κρύβεται πίσω από την καθυστέρηση ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος, αλλά και από τον μη διευκρινισμένο ρόλο που θα έχει - αν έχει τελικά - ο Γιάννης Δραγασάκης που διεκδικούσε να είναι ο συντονιστής του οικονομικού επιτελείου, έχοντας ταυτόχρονα την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες κομβικό σημείο σύγκρουσης του παλαίμαχου πολιτικού και μέχρι πρότινος «γκουρού» των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο επιτελείο (Τσακαλώτος - Χουλιαράκης) είναι το θέμα ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, που σύμφωνα με το καλό σενάριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου εφόσον η κυβέρνηση περάσει πρώτα με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος (Μνημόνιο 3).

Την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αποτελεί την πλέον «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση θα χειριστεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ομάδα των Τσακαλώτου - Χουλιαράκη, ενώ πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδας δεν κρύβουν «τις άριστες σχέσεις» που υπάρχουν πλέον μεταξύ του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πρόγραμμα «φωτιά» και ...ισορροπίες

Τα προβλήματα ωστόσο είναι μπροστά και έχουν να κάνουν τόσο με την ψήφιση των εφαρμοστικών μέτρων (50 μέτρα - εγκύκλιοι μέχρι τον τέλος Οκτωβρίου) που αφορούν σε κομβικά θέματα, όπως είναι το συνταξιοδοτικό και τα κόκκινα δάνεια, αλλά και η καθημερινότητα του πολίτη, και, ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των ανέργων, των φτωχών και των νέων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν χωρίς δουλεία και προοπτική.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται να πάσχει και μένει να αποδειχθεί αν μπορεί να τα καταφέρει στο διπλό στόχο «συμφωνία και κοινωνία».

Συμβιβασμοί κορυφής, ισορροπίες μεταξύ εταίρων και ατολμία όσον αφορά ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία. Αυτές είναι οι πρώτες, αρνητικές εντυπώσεις, που φαίνεται να απηχούν και σε ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή, στο άκουσμα του νέου κυβερνητικού σχήματος...

Το μικρό και ευέλικτο σχήμα έφτασε τους 45 υπουργούς, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θυμίζει ανασχηματισμό και μάλιστα πρόχειρο λόγω της αποχώρησης της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δηλαδή σαν να μην έγιναν εκλογές πριν μια εβδομάδα!

Οι μικρές νησίδες ανανέωσης σε κομβικά υπουργεία, όπως η νέα ηγεσία που ανέλαβε το υπουργείο Υγείας με δύο πρόσωπα γνώστες του χώρου (Ξανθός, Πολάκης) συσκοτίζονται από υπουργοποιήσεις που φαίνεται να έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα στη λογική των ισορροπιών όπως η μετάθεση Κουρουμπλή στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ομοίως το θετικό βήμα με τη διατήρηση του Γ. Μουζάλα στη μεταναστευτική πολιτική αντί της Τ. Χριστοδουλοπούλου (και της ανάθεσης στον Ν. Τόσκα του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ) αντιπαραβάλλεται με την διατήρηση του Θ. Δρίτσα στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Ναυτιλίας λόγω της αναγκαίας ποσόστοσης της ομάδας των «53» στην κυβέρνηση.

Στοιχήματα για την νέα κυβέρνηση αποτελούν δύο κομβικά υπουργεία. Το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Παιδείας. Οι πολιτικές ικανότητες των Γ. Κατρούγκαλου και Ν. Φίλη είναι αναμφισβήτητες, αλλά θα δοκιμαστούν σε δύο κρίσιμα πεδία που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την φιλολαϊκότητα της νέας κυβέρνησης.

Σχετικές ειδήσεις