ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Φίλη - Ιερώνυμου μετά το «μπάχαλο» με τα Θρησκευτικά

Συνάντηση Φίλη - Ιερώνυμου μετά το «μπάχαλο» με τα Θρησκευτικά

Τη «ρήξη» στις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία επιχειρεί να αποφύγει η κυβέρνηση, η οποία φοβούμενη από τη λαϊκή οργή, φαίνεται να αποτραβιέται σχετικά με το θέμα τρόπου απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά.

ΤΑ «ΜΑΖΕΥΕΙ» ΤΩΡΑ Η ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν και παρά την προσπάθεια της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου, να υποβαθμίσει τις δηλώσεις της, την Τρίτη ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Την ίδια στιγμή, αποστάσεις από το θέμα παίρνουν αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή να δηλώνει σήμερα, Δευτέρα (28/09/2015) ότι η σχέση με την Εκκλησία πρέπει να μείνει σε ένα υγιές πεδίο.

Ο σάλος προκλήθηκε την Παρασκευή (25/09) όταν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, θεώρησε σκόπιμο να προαναγγείλει την χωρίς αιτιολόγηση απαλλαγή από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών όσων μαθητών το επιθυμούν.

Σε συνέντευξή της στο «Κόκκινο», η υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του, ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή.

Όπως είπε η υπουργός, θα πρέπει να δηλώνει ο γονέας ότι θα ήθελε το παιδί του να μην κάνει Θρησκευτικά, χωρίς καμία αναφορά θετική ή αρνητική στο θρήσκευμα.

«Κακώς δεν το αλλάξαμε ως τώρα, θα το αλλάξουμε», είπε.

Και πρόσθεσε: «Το να σέβεται κανείς την εκκλησία και τις θρησκευτικές αρχές του τόπου είναι αναμφισβήτητο για όλους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε του υπουργού, ούτε δικό μου με την Εκκλησία ούτε με οποιαδήποτε θρησκευτική αρχή. Το ζήτημα όμως είναι η ταύτιση ή η σύγχυση των χώρων του θρησκευτικού με τον δημόσιο που είναι κατεξοχήν κοσμικός και ανεξίθρησκος. Σεβόμαστε τη θρησκεία, την εκκλησία, το χώρο της, αλλά υπάρχει και ένας δημόσιος χώρος που το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει την ανεξιθρησκία».

Ιερώνυμος: Για να αλλάξει το Σύνταγμα πρέπει να περάσει από τις καρδιές μας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του άφησε αιχμές κατά των δηλώσεων της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας και δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το πρόσωπο της Σίας Αναγνωστοπούλου και τα όσα ανέφερε η ίδια.

«Δεν είναι του υπουργείου (σ.σ. η ενέργεια), αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της» δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, εκτιμώντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις της αναπληρώτριας υπουργού, ενώ αμφισβήτησε εάν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας έχει την αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. «Αρμοδιότητες παίρνει κανείς μόνος του… Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και τους άλλου» επεσήμανε καυστικά.

Τα «μαζεύει» η Αναγνωστοπούλου

Μετά την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυνου, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερα ζητήματα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Mega, παρατήρησε: «Δεν μπορεί να μιλήσει κανένας σε αυτή τη χώρα, να πει μια κουβέντα, παραποιείται εντελώς».

«Ότι έχω δηλώσει, ήταν απάντηση σ' έναν ακροατή» ενώ η ραδιοφωνική συζήτηση αφορούσε άλλα θέματα για την Παιδεία, πρόσθεσε η ίδια.

«Ό,τι είναι να κάνουμε θα το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο έχει προβλήματα, για τα οποία ο υπουργός τρέχει και δε φτάνει, τα κενά, και αυτό ήταν όλη μας η προσπάθεια και η αγωνία» τόνισε.

Οι δηλώσεις της Σίας Αναγνωστοπούλου εκτός από τη δημόσια παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου προκάλεσαν ζωηρές συζητήσεις και στους κόλπους της Ιεραρχίας. Πολλοί Μητροπολίτες σε κατ’ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν τη δυσφορία τους για τα όσα ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.

Σχετικές ειδήσεις