ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Βρώμικος πόλεμος και δημοσκοπικές μάχες κορυφής

ΝΔ: Βρώμικος πόλεμος και δημοσκοπικές μάχες κορυφής

Πόλωση και παιχνίδια λάσπης σε μια ανίερη εσωκομματική μάχη – «Γρίφος» το ντιμπέιτ και η επόμενη ημέρα.

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Όσο κι αν οι αβρότητες περί «ενότητας και συντεταγμένης πορείας προς τις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου» δίνουν και παίρνουν στη Νέα Δημοκρατία, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, πόσω δε μάλλον τώρα, που ήδη δημοσιεύτηκαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις.

Κομματικά στελέχη άρχισαν να ακονίζουν και πάλι δόντια και μαχαίρια, επιλέγοντας μια ιδιότυπη τακτική πόλωσης, η οποία ισοδυναμεί με λάσπη στον ανεμιστήρα.

Τα συρτάρια ανοίγουν, τα κιτάπια ξεκλειδώνονται για να βγουν στη φόρα παλιές «αμαρτωλές» - και σίγουρα ανομολόγητες - ιστορίες.

Κι όσο κι αν οι πλέον μετριοπαθείς φωνές εντός της «γαλάζιας» παράταξης απευθύνουν αλλεπάλληλες εκκλήσεις για ψυχραιμία, τα πράγματα μάλλον οδεύουν προς την αντίθετη κατεύθυνση και όλα δείχνουν πως μέχρι και πριν τις εκλογές θα συνεχιστεί ένας ιδιότυπος ανορθόδοξος πόλεμος μεταξύ των επιτελείων των τεσσάρων υποψηφίων.

Την ίδια στιγμή, αυτό ακριβώς το κλίμα δυναμιτίζει και το μείζον ζήτημα της διεξαγωγής τουλάχιστον μίας τηλεμαχίας μεταξύ των κ.κ. Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη. Μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το ντιμπέιτ εξακολουθεί να παραμένει στον αέρα.

Οι δημοσκοπήσεις

Κι ενώ το κλίμα πόλωσης καλά κρατεί στη Συγγρού, τρεις δημοσκοπήσεις, της MRB για την Real News και της Metron Analysis για τα «Παραπολιτικά», που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο, αλλά και της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» καταγράφουν «πρωτιά» Μεϊμαράκη στις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων της «γαλάζιας» παράταξης για το προεδρικό χρίσμα.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της MRB, μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λαμβάνει το 47,5% και ακολουθούν ο Απόστολος Τζιτζικώστας με 19,9%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 16,4% και ο Άδωνις Γεωργιάδης με 10,1%.

Αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ο B. Μεϊμαράκης προτιμάται για αρχηγός από το 48 % όσων δήλωσαν ψηφοφόροι του κόμματος και 28 % στο γενικό σύνολο. 21 % και 31 % αντίστοιχα τα ποσοστά του Απ. Τζιτζικώστα. Στην τρίτη θέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 18 % στους ψηφοφόρους της ΝΔ και 14 % στο γενικό σύνολο και στην τέταρτη ο Άδωνις Γεωργιάδης με ποσοστά 8 % και 6 % αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τη μέτρηση της Prorata, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ποσοστό 49% και ακολουθούν οι Απόστολος Τζιτζικώστας με 32%, Κυριάκος Μητσοτάκης με 15% και Αδωνις Γεωργιάδης με 4%.

Σε αναζήτηση της χαμένης ταυτότητας

Η αναμπουμπούλα στη ΝΔ μπορεί να δημιουργεί ένα ενδιαφέρον παιχνίδι εντυπώσεων, όμως αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν τα πραγματικά πολιτικά επιχειρήματα, βάσει των οποίων καλούνται οι τέσσερις υποψήφιοι να αντιπαρατεθούν.

Είναι γεγονός ότι η συντηρητική παράταξη βρίσκεται σε βαθιά κρίση ταυτότητας κι όσο κι αν οι συζητήσεις περί ανοικτής διαδικασίας απέναντι σε ψηφοφόρους και φίλους του κόμματος δίνουν και παίρνουν, ο μεγάλος εφιάλτης για την ενότητα της παράταξης είναι, σίγουρα, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Εκείνο που θα πρέπει να αντιληφθούν και οι τέσσερις διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος - και ιδίως τα επιτελεία τους - είναι ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για πολιτικά παιχνιδάκια και σκάνδαλα, τα οποία ενδεχομένως βρίσκονται κρυμμένα σε κόλλες Α4 και υπομνήματα.

Ο κόσμος ζει καθημερινά το δικό του προσωπικό σκάνδαλο, αυτά που καλείται και θα κληθεί να πληρώσει εξαιτίας του νέου Μνημονίου, την ανεργία και την εξαθλίωση, την έλλειψη ενός ορθά δομημένου αναπτυξιακού σχεδίου με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την απουσία ενός -υποτυπώδους έστω- οράματος για το μέλλον αυτής της χώρας.

Εκείνοι, λοιπόν, που αρέσκονται στο να χρησιμοποιούν τη λάσπη στη θέση της ορθής πολιτικής διαλεκτικής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες ούτε στους τέσσερις υποψηφίους, ούτε στην επόμενη ημέρα της ΝΔ και μάλλον δίνουν την εντύπωση ότι ζουν σε μια άλλη, παράλληλη πραγματικότητα ή ακόμα και στον δικό τους όμορφο κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις