ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Παυλόπουλου - Σουλτς

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Παυλόπουλου - Σουλτς

Τη συμβολή του Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος υποδέχτηκε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέρθηκε επίσης στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, τονίζοντας ότι «θα εκπληρώσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις».

«Πρέπει, όμως, να γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα περνάει μια οικονομική κρίση, που είναι και κοινωνική κρίση, η οποία έχει αγγίξει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Η παράκλησή μας είναι στην πορεία εκτέλεσης του προγράμματος, όπου υπάρχουν λάθη τα οποία δεν οφείλονται στην Ελλάδα, αλλά σε λάθη υπολογισμών, αυτά τα λάθη να διορθωθούν, προκειμένου κυρίως να στηριχθεί στην Ελλάδα ο Άνθρωπος και το κοινωνικό κράτος, το οποίο τόσο πολύ εσείς υποστηρίζετε» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης:

«Θέλω να σας τονίσω ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης από την ανατολή. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης. Γιατί, όπως είναι γνωστό, τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως απ’ αυτά. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί. Πρέπει να τα προστατεύσουμε μαζί για λόγους ασφάλειας της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας. Και πρέπει να τα προστατεύσουμε με τρόπο που ταιριάζει στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Δηλαδή, η Ελλάδα καθορίζει τα σύνορα αυτά, τον τρόπο με τον οποίο τα φυλάσσουμε, αλλά εδώ χρειάζεται η συνεργασία και ιδίως η ενίσχυση τoυ Frontex, ο οποίος πρέπει να μεταβληθεί σε μια πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη».

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να πρωταγωνιστήσει η Ευρώπη «με το κύρος, τις αρχές και τις αξίες της» για να μπει τέλος στον πόλεμο στη Συρία. «Με τη μεγάλη δημοκρατική νομιμοποίηση που έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το μεγάλο δικό σας κύρος ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ανάγκη να πρωταγωνιστήσετε ώστε να τεθεί τέλος, το συντομότερο δυνατόν, σ’αυτόν τον πόλεμο».

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς, στάθηκε σε δύο σημεία, στο προσφυγικό και στη συζήτηση περί Grexit:

«Το ένα είναι όλη η συζήτηση για το Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει Grexit. Αυτό δεν υφίσταται. Η Ελλάδα ανήκει ανεπιστρεπτί στην Ευρωζώνη. Και αυτό ισχύει τόσο για μένα όσο και για τους δικούς μου φίλους. Και θέλω να πω ότι το ελληνικό έθνος αντιμετωπίζει προκλήσεις που νομίζω δεν έχει αντιμετωπίσει κανείς από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική και δημοσιονομική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με το Προσφυγικό, δημιουργούν μια δραματική κατάσταση στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα χρήζει αλληλεγγύης και θα την έχει αυτή την αλληλεγγύη. Και τούτο ισχύει για οτιδήποτε έχει σχέση με τα οικονομικά. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να συζητήσω από κοινού με τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα και τον συνάδελφό μου κ. Άσελμπορν, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ που - όπως πολύ καλά να γνωρίζετε - το Συμβούλιο είναι ο άλλος πυλώνας του νομοθετικού μας συστήματος».

Σχετικές ειδήσεις