ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα είδαν όλα» στη Λέσβο Τσίπρας και Σουλτς

«Τα είδαν όλα» στη Λέσβο Τσίπρας και Σουλτς

Τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λέσβου και των άλλων ακριτικών νησιών λόγω των ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών, βίωσαν το πρωί της Πέμπτης ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προβληματισμένος από τη δραματική κατάσταση στο νησί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Τσίπρας: Άνοιγμα του Έβρου προτείνουν όσοι δεν έχουν ιδέα

Μέχρι στιγμής η επίσκεψη του κ. Σουλτς ήταν μία επιχείρηση δημοσίων σχέσεων προκειμένου να προβληθεί το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Η εικόνα όμως του νησιού με την οποία ήρθε αντιμέτωπος ο Ευρωπαίους αξιωματούχος τον έκανε να αναθεωρήσει και να δηλώσει αλληλέγγυος στην Ελλάδα.

Αλέξης Τσίπρας και Μάρτιν Σουλτς μετέβησαν στη Μυτιλήνη προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική στο νησί καθώς, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, στο νησί βρίσκονται παγιδευμένοι περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί και πιστοποιηθεί και ενώ οι νεκροί των ναυαγίων παραμένουν άταφοι.

Επίσης, από νωρίς το πρωί διαδηλωτές έχουν καταλάβει το δημαρχείο Μυτιλήνης και έχουν αναρτήσει ένα μαύρο πανό που γράφει: «Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών, είναι και οι Ευρωπαίοι φονιάδες των λαών».

dhmarxeio1

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της... ξενάγησης στις περιοχές που φτάνουν οι μετανάστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απόβαση δεκάδων ανθρώπων μέσω μιας μισοκατεστραμένης βάρκας. Ο κ. Σουλτς δήλωσε σοκαρισμένος από το θέαμα και επεσήμανε πως θα μεταφέρει αυτές τις εικόνες στους συνομιλητές τους στην Ε.Ε.

«Το έγκλημα πρέπει να σταματήσει» διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Υπογράμμισε επίσης πως το ζητούμενο είναι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία, ώστε να συγκρατήσει τις ροές και να συμβάλει στην καταγραφή των προσφύγων.

Όσον αφορά στον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως το να πέσει ο φράχτης «είναι μια καλή ιδέα που εκφράζεται από εκείνους που δεν έχουν ιδέα, διότι λόγω ελλιπούς γνώσης, αγνοούν ότι υπάρχουν νάρκες και ότι αποτελεί μία μονομερή ενέργεια».

«Το όραμά μας είναι μια Ευρώπη χωρίς φράχτες, τείχη και σύνορα. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει σύνορα με τα άλλα κράτη, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το όραμά μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει φράχτες, τείχη και σύνορα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει ότι πάντως η ΕΕ έχει σύνορα με την Τουρκία, αφού η γειτονική χώρα δεν ανήκει στην ΕΕ.

Το ζήτημα δεν είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες στο Αιγαίο και να κινδυνεύουν να την χάσουν στον Έβρο, τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτά που λέγονται είναι «ωραίες ιδέες που στηρίζονται σε έλλειψη γνώσης, αλλά εμείς πρέπει να κινηθούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι επισκέπτεται τη Λέσβο για να δει από κοντά πώς οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές και οι διεθνείς οργανώσεις πραγματοποιούν την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και πώς προχωρούν τα σχέδια για τη δημιουργία των hot spots.

Επιπλέον, ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η απεργία της ΠΝΟ, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί.

Σχετικές ειδήσεις