ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτροπιασμός για την επίθεση εναντίον του Γιώργου Κουμουτσάκου (video)

Αποτροπιασμός για την επίθεση εναντίον του Γιώργου Κουμουτσάκου (video)

Θλίψη και προβληματισμό προκαλεί η επίθεση σε βάρος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Η ΕΛΑΣ φαίνεται να έχει «ταυτοποιήσει» τους δράστες. Παράλληλα, εκφράζονται έντονα ερωτήματα για τη μη άμεση επέμβαση της αστυνομίας την ώρα της επίθεσης.

ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΗΛΙΑΣ ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ

Μισή ώρα μετά τις πέντε το απόγευμα την Πέμπτη (05/11/2015) ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος πλησιάζει την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ποντίων στο Σύνταγμα μαζί με άλλους συναδέλφους του. Προπυλακίζεται και δέχεται χτυπήματα από δράστες που βρίσκονταν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους.

Παρακολουθείστε στο βίντεο την στιγμή της επίθεσης:

Αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατονόμασε ως δράστες, οπαδούς της Χρυσής Αυγής. Όμως και ένας ακόμη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που γλίτωσε στο «παρά πέντε» από ανάλογη επίθεση κοντά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, σε συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστήριξε πως μέλη του ΕΠΑΜ συνεπικουρούμενα από μέλη της Χρυσής Αυγής, τον κυνήγησαν μέχρι να τον χτυπήσουν.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν με τον υπουργό Παιδείας αφού καταδίκασε τη… «μανία των τραμπούκων της ακροδεξιάς στον χώρο του Αγνώστου Στρατιώτη» και κατήγγειλε όσους «διαχειρίζονται με τρόπο επαγγελματικό και εξοργιστικό τραμπούκικο, φασιστικό τις μνήμες των ανθρώπων», να αναρωτιέται: «Ο υπουργός Παιδείας όπλισε το χέρι των τραμπούκων;»

Υποστήριξε ο Νίκος Φίλης: «Ποιοι όπλισαν το χέρι του δολοφόνου του Φύσσα; Ποιοι συνεχίζουν σήμερα να οπλίζουν το χέρι των τραμπούκων; Είναι προφανές ότι η Δημοκρατία δεν πρέπει να διαιρείται μπροστά στην απειλή του φασισμού και μπροστά στους τραμπούκους που, αν και υπόδικοι, δεν υποχωρούν».

Ως «ηθικό αυτουργό» της βίαιης επίθεσης υπέδειξε τον υπουργό Παιδείας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατίας για «επικίνδυνο ακροδεξιό παιχνίδι».

Νωρίτερα, πάντως, προκλήθηκε έντονο επεισόδιο όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, ζήτησε από τον Γιώργο Κουμουτσάκο να ανακαλέσει τις καταγγελίες για «ακροδεξιά στοιχεία που συντόνιζαν τα επεισόδια». Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε λέγοντας πως: «Επειδή ήμουν εκεί, τόσο η φρασεολογία όσο και οι πρακτικές, αλλά και το γεγονός ότι δίπλα σε αυτήν την ομάδα που ξεκίνησε τις βιαιοπραγίες ένα λεπτό πριν, ήταν μαζί τους ο βουλευτής Αντώνης Γρέγος, με κάνουν να το πιστεύω».

Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ο οποίος σε δηλώσεις του το βράδυ της Πέμπτης υποστήριξε πως: «Οι ακροδεξιοί τραμπούκοι έχουν ταυτοποιηθεί και είναι θέμα χρόνου η σύλληψή τους».

Όπως μετέδωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (05/11/2015) το ΑΠΕ ΜΠΕ, στο ερώτημα αν υπήρχε καθυστερημένη επέμβαση της Αστυνομίας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος απάντησε μεταξύ άλλων πως: «Θα το δούμε κι αυτό. Υπάρχει ένα ερωτηματικό».

Ερωτήματα σχετικά με την επέμβαση της αστυνομίας και την προστασία του βουλευτή την ώρα της επίθεσης εκφράζεται και από μέλη της Ομοσπονδίας Πανποντιακών Σωματείων που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο σημείο και διαδήλωναν.

Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της πως: «Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο ενήργησαν άμεσα με πρωταρχικό μέλημα να προφυλάξουν τη σωματική ακεραιότητα των βουλευτών και λοιπών ατόμων που δέχονταν επιθέσεις».

Σχετικές ειδήσεις