ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκόπης Παυλόπουλος: Απολύτως νομικά επιδιώξιμες οι γερμανικές επανορθώσεις

Προκόπης Παυλόπουλος: Απολύτως νομικά επιδιώξιμες οι γερμανικές επανορθώσεις

«Πλήρως νομικά ενέργειες και απολύτως δικαστικά επιδιώξιμες» χαρακτήρισε τις γερμανικές επανορθώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην αντιφώνησή του, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Λαμίας, λίγο μετά την ανακήρυξή του ως επίτιμος δημότης της πόλης ο κ. Παυλόπουλος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στα μηνύματα εθνική ενότητας, ενώ απαντώντας στον Δήμαρχο Λαμίας κ. Νίκο Σταυρογιάννη, που ζήτησε τη συμβολή του στη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, σημείωσε πως «έχω υποστηρίξει μέχρι σήμερα και ως καθηγητής και ως πολιτικός και τώρα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι οι διεκδικήσεις αυτές είναι πλήρως νομικά ενέργειες και απολύτως δικαστικά επιδιώξιμες» όπως είπε.

Επισήμανε ότι «είναι οι δύο φράσεις που έχω χρησιμοποιήσει και εμμένω σε αυτές. Και αυτή δεν είναι η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέχρι πρότινος Καθηγητή της Νομικής. Είναι η άποψη που έχουν κορυφαίοι νομικοί της Ευρώπης. Δεν αντιδικούμε με κανέναν. Ούτε ζητούμε «εκδίκηση».

'Αλλωστε το αίσθημα της εκδίκησης για μας τους Έλληνες είναι παντελώς άγνωστο,είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συμπληρώσει «όπως μας ζητούν να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, όπως μας ζητούν να τηρούμε το διεθνές δίκαιο, και εμείς αντιτάσσουμε το ίδιο. Με θεσμικούς λοιπόν και πολιτικούς όρους θα επιδιώξουμε αυτό που μας ανήκει μέσα από τα αρμόδια δικαστικά fora. Αυτό είναι εθνικό μας χρέος. Απαίτηση για τους παλιούς και τις γενιές που έρχονται. Θα την επιδιώξουμε όπως ταιριάζει στον Ευρωπαϊκό μας Πολιτισμό, με τους θεσμούς του Ευρωπαϊκού Δικαιϊκού Πολιτισμού. Και νομίζω πως η δικαίωση των Ελλήνων και σ' αυτόν τον τομέα, είναι μια δικαίωση της ίδιας της Ευρώπης» σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο Παρίσι, υπογράμμισε το ρόλο της χώρας μας τονίζοντας ότι «η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί ξανά τις αρχές και τις αξίες της δύσης και της Ευρώπης».

Χαρακτήρισε αδίστακτους εγκληματίες όσους προχωρούν σε πράξεις βίας και όλα αυτά τα απέδωσε στις «απεχθείς εκφάνσεις του ισλαμικού φονταμενταλισμού» που τις χαρακτήρισε «εντελώς ξένες προς τις πραγματικές αρχές της ισλαμικής θρησκείας».

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας προβάλλοντας την εθνική συνεννόηση και την κοινή προσπάθεια τονίζοντας το μήνυμα των Θερμοπυλών και του Γοργοπόταμου λέγοντας ότι «ο απόηχος της μάχης του Θερμοπυλών καθορίζει για πάντα το σφυγμό της παγκόσμιας ιστορίας ως πρότυπο αυτοθυσίας».Αναφερόμενος στο Γοργοπόταμο χαρακτήρισε την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας ως «από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη¨. Ο ΠτΔ έκανε έκκληση για εθνική ενότητα με αρραγή χαρακτηριστικά,όπως είπε.
Νωρίτερα,ο δήμαρχος της πόλης κ.Σταυρογιάννης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας την μετριοπάθεια του και τη συμβολή του στον εθνικό διάλογο καλώντας συγχρόνως τον κ.Παυλόπουλο να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στην εθνική συνεννόηση.
Τέλος, σε ειδική τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης της Λαμίας μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και συγχρόνως του επιδόθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης που είναι η μεγαλύτερη διάκριση για την πόλη της Λαμίας.

Σχετικές ειδήσεις