ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για το κλίμα: Πρέπει να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια βιώσιμη κοινωνία

Τσίπρας για το κλίμα: Πρέπει να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια βιώσιμη κοινωνία

Να μην αποδειχθεί η παρούσα γενιά κατώτερη των περιστάσεων σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

«Η σύνοδος αυτή πρέπει να αποτελέσει ιστορική καμπή. Πρέπει να επιταχυνθεί η παγκόσμια μετάβαση σε μια φιλική προς το κλίμα, βιώσιμη κοινωνία», τόνισε ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βιώνει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση και την ανθρώπινη απόγνωση, δίνει πολιτική προτεραιότητα στην ανάγκη να αποτραπεί ο κίνδυνος μετατόπισης της κλιματικής αλλαγής» και έστειλε μήνυμα αναφέροντας: «Ελπίζω, ότι όλοι μας σε αυτήν την αίθουσα δεν θα αποδείξουμε ότι είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων», «γιατί δεν θα επιτρέψουμε στις μελλοντικές γενιές να μας κατηγορήσουν ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία».

Είπε ότι «είμαστε εδώ για να λάβουμε αποφάσεις, δεσμευτικές για όλους μας. Γνωρίζουμε τί πρέπει να πράξουμε. Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε πώς θα το πράξουμε», για να τονίσει πως «η συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να παρέχει ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που θα έχει ως βάση τις διαδικασίες διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμόρφωσης που θα εφαρμόζονται από όλα τα μέρη».

Από το Παρίσι, «την πληγωμένη από την τρομοκρατία πόλη», όπως επισήμανε, υπογράμμισε ότι «δηλώνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή ειρήνης, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και οικολογικής συνείδησης».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση, το περιβαλλοντικό ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, επισημαίνοντας ότι περίπου το 20% των διαρθρωτικών πόρων που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται με τρόπους που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένα ναυτικό έθνος, στηρίζεται στο θαλάσσιο εμπόριο, «το οποίο ήδη αποτελεί κινητήρια δύναμη για την πράσινη ανάπτυξη και μακράν την πιο αποτελεσματική μορφή στις εμπορικές μεταφορές». «Πιστεύουμε», είπε, «ότι ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) θα πρέπει να είναι η αρχή που θα ασχολείται με το θέμα των εκπομπών αερίων από τα πλοία».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί επίσης παγκόσμια απειλή για την ασφάλεια» και πως «τα αποτελέσματά της μπορεί να επιδεινώσουν τον ανταγωνισμό ως προς τους πόρους και να αυξήσει τον κίνδυνο της αστάθειας και των συγκρούσεων». Οι έντονες φυσικές καταστροφές, η απερήμωση και η ακραία φτώχεια, είπε, θα επηρεάσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θα προκαλέσει νέες προσφυγικές ροές.

«Η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βιώνει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση και την ανθρώπινη απόγνωση, δίνει πολιτική προτεραιότητα στην ανάγκη να αποτραπεί ο κίνδυνος μετατόπισης της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Ελπίζω», πρόσθεσε, «ότι όλοι μας σε αυτήν την αίθουσα δεν θα αποδείξουμε ότι είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων. Γιατί δεν θα επιτρέψουμε στις μελλοντικές γενιές να μας κατηγορήσουν ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία».

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του, σημειώνοντας ότι «είμαστε εδώ για να κάνουμε ιστορικά βήματα. Και θα πρέπει να προχωρήσουμε - εδώ και τώρα».

Σχετικές ειδήσεις