ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Το νέο πεδίο «μάχης» Αθήνας - Βερολίνου

Προσφυγικό: Το νέο πεδίο «μάχης» Αθήνας - Βερολίνου

Οι προκλητικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον τρόπο που χειρίζεται η Ελλάδα το προσφυγικό, έφεραν την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία εμμέσως κατηγορεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για ενθελληνική στάση.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα "Bild" ότι «η Ελλάδα παραβιάζει εδώ και χρόνια τους κανόνες του Δουβλίνου, καθώς δεν συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες με τον ορθό τρόπο σε ό,τι αφορά το θέμα του ασύλου».

Μάλιστα δεν σταμάτησε εκεί, προσθέτοντας ότι οι «Έλληνες δεν πρέπει να κατηγορούν μόνο τους άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν τι μπορούν και οι ίδιοι να κάνουν καλύτερα».

Στην ερώτηση αν είναι ευτυχής με το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης, με δεδομένο ότι αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την καταγραφή και μετεγκατάσταση των προσφύγων, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι «τα δυο ζητήματα δεν σχετίζονται, καθώς η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι καθήκον όλων των ευρωπαϊκών κρατών».

Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για το προσφυγικό.

Στη δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων αναγνωρίζει τη μάχη ανθρωπισμού που δίνει η Ελλάδα σε συνθήκες κρίσης που προκλήθηκαν από τα πέντε χρόνια συνεχούς λιτότητας.

«Αξίζει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της ΕΕ και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δημιουργήθηκαν από 5 χρόνια συνεχούς λιτότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων το αναγνωρίζει. Ο ίδιος προτιμά να επιτίθεται φραστικά στην Ελλάδα, προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

Σχετικές ειδήσεις