ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επερώτηση Μπακογιάννη προς Κοτζιά για Σένγκεν και Σκόπια

Επερώτηση Μπακογιάννη προς Κοτζιά για Σένγκεν και Σκόπια

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατέθεσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τις πληροφορίες για στήριξη της Κομισιόν προς τα Σκόπια, ώστε να ενισχύσουν τα σύνορά τους με στόχο την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με πληροφορίες, μεθοδεύεται εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ενίσχυση των συνοριακών υποδομών των Σκοπίων για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ο σχεδιασμός, μάλιστα, αφορά στη δημιουργία σχετικών εγκαταστάσεων εντός της επικράτειας των Σκοπίων, μακριά από την ελληνική μεθόριο.

Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, προωθείται η ιδέα να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Κομισιόν. Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση κράτους μη μέλους της Ε.Ε. και ταυτόχρονα πρωτοφανή κίνηση σε βάρος της Ελλάδας, η οποία ούτως ή άλλως χρειάζεται υποστήριξη στα σύνορά της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Αντί να σχεδιαστούν υποδομές στα ελληνοτουρκικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια), που αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε., προωθούνται λύσεις που μετά βίας μπορούν να θεωρηθούν "κοινοτικές", υποβαθμίζοντας δραματικά τη θέση της Ελλάδας εντός του χώρου Σένγκεν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Κατά πόσο η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τους ανωτέρω σχεδιασμούς; Έχει παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

2. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, προκειμένου να διαφυλαχθεί η θέση της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν;»

Σχετικές ειδήσεις