ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος :Δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι νόμοι για τους πολίτες και άλλοι για τους καναλάρχες

Νικολόπουλος :Δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι νόμοι για τους πολίτες και άλλοι για τους καναλάρχες

Ερώτηση στην Βουλή για τα χρέη των ιδιοκτητών καναλιώνΜε αφορμή τις αποκαλύψεις του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, ζήτησε με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, να δοθούν στην δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα, ενώ με ερώτηση του ζητάει (αρ.πρ.: 3012/208 /9.2.2016), να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτηματικά που δημιούργησαν οι καταγγελίες του αρμοδίου Υπουργού.

Επειδή η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, με ανακοίνωση της χαρακτηρίζει συκοφάντη τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό διαψεύδοντας ότι υπάρχουν «θαλασσοδάνεια» που ποτέ δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους ή που δεν έχουν πραγματικές και επαρκείς εγγυήσεις, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, την Δευτέρα προχωρά σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητώντας να κατατεθούν: οι δανειακές συμβάσεις, τα τοκοχρεολύσια, οι προσφερθείσες εγγυήσεις και τα ονοματεπώνυμα των φυσικών προσώπων που εγγυώνται τις δανειακές συμβάσεις, καθώς επίσης τους λόγους που έκριναν οι οικονομικοί εισαγγελείς ότι κάτι το επιλήψιμο και ποινικά κολάσιμο συμβαίνει στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας», στον «αγγελικά πλασμένο» κόσμο των ΜΜΕ

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, υπενθυμίζει ότι επί μία εικοσαετία εγγράφως ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς και την Δικαιοσύνη να φέρουν στην δημοσιότητα όλα τα σχετικά στοιχεία, αλλά όμως αυτές οι απαντήσεις ποτέ δεν εδόθησαν. Εξαίρεση, η τελευταία εντολή της Δικαιοσύνης να διερευνηθούν οι δανειακές συμβάσεις και να επιληφθεί η Δικαιοσύνη όπως ακριβώς έκανε και για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
«Το ΧΡΙ.Κ.Ε. ελπίζει ότι οι «εντιμότατοι διαπλεκόμενοι» θα συμφωνήσουν, ότι δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι νόμοι για τα δάνεια του Τ.Τ. και άλλοι νόμοι για τα δάνεια που πήραν αυτοί.
Είναι ώρα να καταλάβουν ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε και πρέπει να σεβαστούν τον νόμο του κράτους. Κράτος εν κράτει ή παρακράτος των νταβατζήδων δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε μία δημοκρατική πολιτεία.
Αν νομίζουν ότι μπορούν να ξανακάνουν ότι έκαναν στον Κώστα Καραμανλή είναι γελασμένοι .
Ο λαός έχει ξεσηκωθεί γιατί δεν πάει άλλο, όμως και δεν επιτρέπει αυτοί οι δήμιοι και οι εκμεταλλευτές να χρησιμοποιούν τον αγώνα του για να διασωθούν αυτοί» σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης στην Βουλή του Νίκου Νικολόπουλου με αφορμή τις καταγγελίες Αλεξιάδη είναι το ακόλουθο:

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ
Αρ.Πρ.:3012/208 /9.2.2016
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (κ. ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ)
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: «Στα 34 εκατ. ευρώ τα χρέη των καναλιών σε πρόστιμα-φόρους, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών»

Ξεπερνούν τα 34 εκατ. ευρώ, οι συνολικές οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών από φόρους τηλεοπτικών διαφημίσεων και απλήρωτων προστίμων που έχουν καταλογιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ.Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), κ.Δημήτρη Καμμένου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κατά το 2015 καταλογίστηκαν 39.300.659 ευρώ φόροι τηλεοπτικών διαφημίσεων ενώ από το 2010 έως σήμερα επιβλήθηκαν από το ΕΣΡ, πρόστιμα 23.332.729 ευρώ. Από τα 62.633.338 ευρώ των συνολικών οφειλών, έχουν εισπραχθεί μόλις 34.052.928 ευρώ. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το 2013, επιβλήθηκαν από το ΕΣΡ 175 πρόστιμα, βεβαιώθηκαν 8.133.080 ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 1.870.140 ευρώ.
Συγκεκριμένα ο κ.Αλεξιάδης είπε μεταξύ άλλων :” Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, τα πράγματα δυστυχώς είναι χειρότερα απ’ ό,τι τα περιγράφετε στην ερώτησή σας.
Ζητήσαμε από το TAXIS να μας ενημερώσουν για τα αναλυτικά στοιχεία. Έχουμε πάρει την απάντηση και θα την καταθέσουμε και στα Πρακτικά για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του Σώματος.
Απ’ ό,τι φαίνεται από τα στοιχεία που κρατάμε στο TAXIS, από το 2010 έως και το 2016 έχουμε επτακόσια ενενήντα τέσσερα πρόστιμα. Το συνολικό ποσό βεβαίωσης είναι 23.332.000 ευρώ και από αυτά, δυστυχώς, έχουν εισπραχθεί μόνο τα 9.351.000 ευρώ, δηλαδή χρωστούν πρόστιμα στο ΕΣΡ ύψους 13.981.000 ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά είναι εκατόν δέκα οκτώ για το 2010, για το 2011 εκατόν τριάντα, για το 2012 εκατόν είκοσι τέσσερα και πάει λέγοντας. Η χρονιά με τα περισσότερα πρόστιμα είναι το 2013, όπου έχουμε εκατόν εβδομήντα πέντε πρόστιμα, με συνολικό ποσό βεβαίωσης 8.133.000 ευρώ και συνολικό ποσό είσπραξης για το έτος 1.870.000 ευρώ.


Εμείς, ως Υπουργείο Οικονομικών, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραλαμβάνουμε από όποιον φορέα βεβαιώνει κάποιο πρόστιμο, το πρόστιμο και να φροντίζουμε για την είσπραξή του. Θα ερευνήσουμε άμεσα για ποιο λόγο αυτό έχει καθυστερήσει, όπως και θα ερευνήσουμε άμεσα το αν υπάρχουν ευθύνες ή αν υπάρχουν δικαστικές εξελίξεις στο θέμα και εμποδίζουν την είσπραξη αυτών των προστίμων.
Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς που υπήρχε και επέτρεπε σε κάποιους να μην πληρώνουν, σταματά. Θα πρέπει να πληρώσουν όλοι, ειδικά αυτοί που κάθε βράδυ από τα δελτία των 20.00’ ή από κυριακάτικες εκπομπές χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και αφιερώνουν πάρα πολλές ώρες για τα χρέη του κόσμου, για το πώς θα τα πληρώσει, ενώ οι ίδιοι δεν λένε, βεβαίως, τι χρέη έχουν.
Στο τμήμα της ερώτησης που ρωτάτε για το κάθε ένα μέσο, ανά εκπομπή, ανά ραδιόφωνο κλπ. –γιατί αυτά είναι πρόστιμα του ΕΣΡ, αφορούν ραδιόφωνα και τηλεόραση- θέλω να σας πω ότι μας δεσμεύει το φορολογικό απόρρητο -και πολύ σωστά μας δεσμεύει- και έτσι δεν μπορούμε να πούμε ανά εταιρεία ποιο είναι το χρέος που έχει. Εμείς μπορούμε να δώσουμε συνολικά τα ποσά. Είναι πλέον θέμα άλλων φορέων -πιθανώς του ΕΣΡ, δεν γνωρίζω το νομικό καθεστώς- να ενημερώσουν ποιες είναι οι οφειλές ανά έτος και ανά κανάλι.”
Επειδή, ο κ. Αλεξιάδης, λοιπόν, κατήγγειλε όσα κατήγγειλε, ώστε να ενισχύσει στην κοινή γνώμη την εικόνα των μπαταχτσήδων και αυτοκρατορικά φερόμενων καναλαρχών.
Επειδή, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών είπε κατά λέξη ότι «Αν αθροίσουμε μόνο αυτούς τους δύο φόρους, φαίνεται ότι από τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και από τα πρόστιμα του ΕΣΡ, που αφορούν κανάλια και ραδιόφωνα, έχουν εισπραχθεί 28.580.000 ευρώ από το 2010 ως το 2015 και οφείλουν 34.052.000 ευρώ. Είναι ένα σκανδαλώδες νούμερο.»
Επειδή, ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να τηρείται. Και τα πρόστιμα είναι πρόστιμα και πρέπει να πληρώνονται.
Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάσθε :
Είναι δυνατόν να έχουμε κανάλια τα οποία έχουν βεβαιωμένα πρόστιμα να μην έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ από τα 14.000.000 ευρώ και όμως η Πολιτεία με τα αρμόδια όργανα και τους γραφειοκράτες της να τους επιτρέπουν να λειτουργούν, χωρίς κανένα πρόβλημα;
Εάν στη προσεχή διαγωνιστική διαδικασία μείνουν εκτός και δεν αδειοτηθούν τότε πως θα εισπραχθούν από το Δημόσιο αυτά τα υπέρογκα ποσά;
Ποια κανάλια και για ποια βεβαιωμένα πρόστιμα έχουν προχωρήσει οι δικαστικές διεκδικήσεις ή διαιτησίες;
Υπάρχουν εφέσεις επί πρωτόδικων δικαστικών και άλλων αποφάσεων;
Εκκρεμούν -εάν ναι ποιες- δικαστικές διεκδικήσεις ή αντεκδικήσεις μεταξύ του ΕΣΡ και των καναλιών;
-Να κατατεθεί αναλυτικός κατάλογος με όλες τις δικαστικές εκκρεμότητες.
Για όσα κανάλια και όσες ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες δεν υπάρχει εκκρεμοδικία στη διεκδίκηση ή στην κατοχύρωση του προστίμου, γιατί δεν έχετε προχωρήσει στο μπλοκάρισμα των λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων εταιριών για τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο;
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης , υπάρχουν και χρέη από την μη καταβληθείσα φορολογία από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις;
Θα διερευνήσετε άμεσα αν όλοι αυτοί που δεν πλήρωναν τα πρόστιμα τους είχαν “ιδιαίτερη σχέση” με κρατικούς λειτουργούς ή στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών;
Σε περίπτωση που κάποια από τα κανάλια κλείσουν, τι θα γίνει με τις εν λόγω φορολογικές εκκρεμότητες;
ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Σχετικές ειδήσεις