ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν-Προεδρία Ε.Ε: Να σεβαστούν όλες οι χώρες τους ευρωπαϊκούς κανόνες στο προσφυγικό

Κομισιόν-Προεδρία Ε.Ε: Να σεβαστούν όλες οι χώρες τους ευρωπαϊκούς κανόνες στο προσφυγικό

Την ανησυχία της Κομισιόν και της Ολλανδικής Προεδρίας της Ε.Ε, για την εκδήλωση ανθρωπιστικής κρίσης λόγω προσφυγικού, σε «ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα», εκφράζουν με κοινή τους δήλωση ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης, Κλάας Ντάικχοφ.

Στην κοινή δήλωση, η οποία εξεδόθη σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής και ενόψει του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 25ης Φεβρουαρίου, εκφράζεται η «αποφασιστικότητα» της Κομισιόν και της προεδρίας της ΕΕ, να επικρατήσει μια «ευρωπαϊκή προσέγγιση» στην προσφυγική κρίση.

Οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Ντάικχοφ επισημαίνουν, πως ενώ «κατανοούν» την πίεση που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».

«Η ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου, στα σημεία διέλευσης των συνόρων» σημειώνεται στην κοινή δήλωση.

«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα. Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες» τονίζουν οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Ντάικχοφ.

Επιπλέον, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ολλανδική Προεδρία καλούν «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής να προετοιμάσουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων υποδοχής». Παράλληλα, αναφέρουν πως «η Επιτροπή συντονίζει μια προσπάθεια σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για να προσφέρει υποστήριξη σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για τον περαιτέρω συντονισμό της διαχείρισης των συνόρων».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά για το θέμα αυτό, και η ΕΕ στο σύνολό της είναι έτοιμη να βοηθήσει».

Σχετικές ειδήσεις