ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Πιτέλα, το απόγευμα

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Πιτέλα, το απόγευμα

Στην Αθήνα σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξη στην Ελλάδα στη μάχη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα έχει επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων που εντάσσονται στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις 17:00, στη Βουλή, όπου και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, μισή ώρα αργότερα.

Ο κ. Πιτέλα έχει εκφραστεί θετικά για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα στο ζήτημα. Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στις 2 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο, τόνιζε ότι «δεν πρέπει να κατηγορούμε και να ενοχοποιούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, η οποία κάνει μεγάλη προσπάθεια, όπως και η Ιταλία, για να σώζει ζωές. Αντιθέτως, η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί», προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτο, να ακούγονται φωνές περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν».

O Πιτέλα θα συμμετάσχει το Σάββατο σε ντιμπέιτ που οργανώνουν οι νέοι του Ποταμιού στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματος μαζί με τον φιλελεύθερο Γκι Φερχόφστατ με βασικά θέματα την προσφυγική κρίση και την ανεργία.

Καταδίκη

Εν τω μεταξύ, η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες από ορισμένα κράτη-μέλη στο προσφυγικό και καλεί σε εφαρμογή των συμφωνημένων.

«Οι προτάσεις από τη Βουδαπέστη και τη Βιέννη είναι επικίνδυνες και αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτής της κρίσης. Ο Βικτόρ Ορμπάν και πάλι προσπαθεί να εντείνει το αντιευρωπαϊκό και αντιμετανστευτικό αίσθημα για πολιτικούς λόγους και όχι να προτείνει πρακτικές λύσεις», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής της ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα, και συμπληρώνει πως «η συνάντηση στη Βιέννη, η οποία απέκλεισε εύστοχα εκπροσώπους από την Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει».

«Οι εθνικές λύσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Χρειαζόμαστε μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση. Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη, όχι μόνο όταν πρόκειται για οικονομικά οφέλη αλλά και για πολιτικές ευθύνες, όταν ζητείται από κάποιους να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις που ψήφισε και αποφάσισε το Συμβούλιο θα πρέπει να το πράττουν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα μενού à la carte, όπου μπορείς να επιλέξεις μόνο τα κομμάτια από τα οποία μπορείς να επωφεληθείς και να αγνοήσεις τα υπόλοιπα», καταλήγει ο Τζ. Πιτέλα.

Σχετικές ειδήσεις