ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στην Bild: Τα κλειστά σύνορα «σκοτώνουν την Ευρώπη»

Τσίπρας στην Bild: Τα κλειστά σύνορα «σκοτώνουν την Ευρώπη»

Στις χώρες της βαλκανικής οδού που κρατούν τα σύνορά τους κλειστά επιτέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω της γερμανικής εφημερίδας «Bild», λέγοντας ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν μία φιλική ενέργεια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του φρόντισε να τονίσει ότι με τις κινήσεις τους, οι χώρες αυτές θα καταφέρουν να πλήξουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Το γεγονός ότι ορισμένες χώρες αποφάσισαν να στραφούν εναντίον όλων των κανόνων, εναντίον όλης της Ευρώπης, το θεωρούμε μία μη φιλική ενέργεια. Δεν μπορεί σε μία Σύνοδο Κορυφής να έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις, και λίγο αργότερα κάποιες χώρες να αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα. Με τον τρόπο αυτό, οι χώρες αυτές σκοτώνουν την Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του γερμανικού Μέσου, λέγοντας στην ουσίας ότι η κρίση των προσφύγων αποτελεί μία «υπαρξιακή απειλή» για την ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον κίνδυνο μίας ενδεχόμενης αποχώρησης από την Ευρώπη και απάντησε ότι η Ελλάδα συμμαχεί με τις χώρες που δείχνουν αλληλεγγύη, «Όχι, δεν φοβάμαι, γιατί υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης. Στο τέλος θα απομονωθούν από την Ευρώπη εκείνοι που απομακρύνουν τους πρόσφυγες από τον αγκαθωτό φράχτη δια της βίας, που μετατρέπουν τις χώρες τους σε κάστρο. Εμείς, όμως, συμμαχούμε με τις χώρες που δείχνουν αλληλεγγύη. Κι αυτές είναι οι χώρες με τις οποίες είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα με την οικονομική κρίση», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως για την Ελλάδα βλέπει μία ανθρωπιστική κρίση.

«Οι πρόσφυγες θέλουν να συνεχίσουν προς το βορρά αλλά δεν μπορούν. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: Θα πρέπει να παρέχουμε μια λογική διαμονή σε αυτούς τους ανθρώπους εδώ. Αλλά αυτό που θέλουμε είναι μια δίκαιη κατανομή. Δεν μπορεί μονίμως η Ελλάδα να είναι μία αποθήκη ανθρώπινων ψυχών...».

Δεν έλειψε να κάνει αναφορά και στους αριθμούς του προσφυγικούς: «Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που πληροί τις υποχρεώσεις της . Έχουμε σχεδόν 30. 000 πρόσφυγες εδώ στην ηπειρωτική χώρα και τα ελληνικά νησιά, και θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε άλλους 20.000».

Σχετικές ειδήσεις