ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολή του Newsbomb.gr στη Σμύρνη: Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου

Αποστολή του Newsbomb.gr στη Σμύρνη: Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου

Η απεσταλμένη τουNewsbomb.grστη Σμύρνη,Μαρία Γιαχνάκημεταδίδει: ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δύο η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΜΕ ΠΟΛΛΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ - ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΑ ΤΟΛΜΗΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Αποστολή στη Σμύρνη: Μαρία Γιαχνάκη

Στη συνέχεια ακολούθησαν το πρωτόκολλο και φωτογραφήθηκαν στην κλασσική στάση της οικογενειακής φωτογραφίας.

Αμέσως μετά ο Αχμέτ Νταβούτογλου παράθεσε γεύμα στον Αλέξη Τσίπρα και την συνοδεία του ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται το Ανώτατο Συμβούλιο στο οποίο θα μιλήσουν και οι δύο τους για να ενημερώσουν μετά τις τέσσερις και μισή το απόγευμα τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί στο Κέντρο Τύπου της Σμύρνης.

Νωρίτερα...

O Έλληνας πρωθυπουργός -αν και καθυστέρησε κατά τρεις ώρες το πρόγραμμά του εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεών του και της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (07/03/2016) στις Βρυξέλλες - έφτασε στη Σμύρνη λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούντογλου στην Πρωθυπουργία στην Σμύρνη.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν θερμή χειραψία ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο χαμόγελο του Τούρκου Πρωθυπουργού με ένα νεύμα περισσότερο συγκρατημένο, παρά αισιόδοξο, θέλοντας ίσως να δώσει και ένα μήνυμα πριν καν ξεκινήσει η συζήτησή τους.

Μετά την χειραψία και τα πρώτα πλάνα που ελήφθησαν από την κρατική τηλεόραση Τουρκίας και Ελλάδας, οι δύο άνδρες ξεκίνησαν την τετ α τετ συνομιλία τους κεκλεισμένων των θυρών.

Το παρασκήνιο της καθυστέρησης Νταβούτογλου

Και σε αυτήν όμως την, κατά τα άλλα ιστορική συνάντηση, φαίνεται ότι ο Αχμέντ Νταβούτογλου ήθελε να έχει τον τελευταίο λόγο, αλλά να κάνει και τα «τσαλιμάκια» του, αν και οικοδεσπότης.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έφτανε στην Σμύρνη και ήταν συμφωνημένο ότι θα τον υποδεχθεί στην Πρωθυπουργία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ήδη καθυστερήσει την άφιξή του.

tsipras

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σμύρνη στην παραπάνω Gallery του Newsbomb.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, με την πομπή του, αναγκάστηκε να κάνει την 15 λεπτών απόσταση από το αεροδρόμιο στην πόλη, πάνω από τρία τέταρτα, ώστε να καθυστερήσει την άφιξή του μέχρι να φτάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Όταν τελικά έφτασε, ειδοποιήθηκε η πομπή που συνόδευε τον Έλληνα πρωθυπουργό και επιτάχυνε.

Παράλληλα με την συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών, οι υπουργοί που συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιούν διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους για θέματα που αφορούν εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες.

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση

Η συνάντηση αυτή, θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη μετά και τις δραματικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (07/03/2016) στις Βρυξέλλες.

Είναι γεγονός ότι o Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα των κλειστών συνόρων στην συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά από την δυναμική παρουσία των απαιτήσεων της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Αν και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου , ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει έναν Τούρκο Πρωθυπουργό αμετακίνητο στις απόψεις του δίνοντας κάθε φορά υποσχέσεις που συνοδεύονται από πολλά θέλω ως αντάλλαγμα.

Πάντως, την ώρα που η συνάντηση Τσίπρα - Νταβούντογλου θεωρείται ιστορική και πολλοί αναμένουν διακαώς ένα αποτέλεσμα, οι πρόσφυγες συνεχίζουν τη διαδρομή τους από την Τουρκία προς τα Ελληνικά νησιά με τους Τούρκους εμπόρους να πληθαίνουν τα παζάρια και την συνεργασία τους με την ακτοφυλακή.

Πάντως, η συνοδεία της αντιπροσωπείας του υπουργικού συμβουλίου η οποία αποτελείται από: Ν. Κοτζιά, Ο. Γεροβασίλη, Γ. Σταθάκη, Π. Σκουρλέτη, Θ. Δρίτσα, Ε. Κουντουρά, Ι. Αμανατίδη, Δ. Μάρδα, έφτασε στη Σμύρνη για να πάρει μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα των σχέσεων Αθήνας - Άγκυρας μετά και από τα αιτήματα που έθεσε χθες στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός;

Θα δείξει σήμερα στην Σμύρνη.

Το αγκάθι της συνάντησης δεν είναι μόνο το προσφυγικό αλλά και το αίτημα της Άγκυρας να ανοίξει νέα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας την ώρα που οι διαφωνίες για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια για την Τουρκία είναι πολεμική πρόκληση.

Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr στις «καυτές» περιοχές της Σμύρνης: Τσεσμέ – Μπασμανέ – Αϊβαζίκ, οι ροές των προσφύγων με την βοήθεια των Τούρκων εμπόρων συνεχίζονται και καραβάνια προορίζονται κανονικά για τις ακτές των ελληνικών νησιών.

Άλλωστε, στο κέντρο της Σμύρνης - λίγα μέτρα από τα σημεία των ιστορικών συναντήσεων - πραγματοποιούνται παζάρια με Τούρκους εμπόρους που ρυθμίζουν τηλεφωνικά με τους συνεργάτες τους στα παράλια, τις αναχωρήσεις των προσφύγων.

Σχετικές ειδήσεις