ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάντρο Γκότζι: Να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Σάντρο Γκότζι: Να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Στην προσφυγική κρίση και στην επικείμενη νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε ο Ιταλός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σάντρο Γκότζι, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεταξύ των άλλων, ο Ιταλός πολιτικός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ανέφερε ότι η συμφωνία για την ανακατανομή των προσφύγων πρέπει να τηρηθεί, ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να συμπεριλαμβάνει θέματα όπως τον σεβασμό της ελευθερίας του τύπου και των μειονοτήτων και ότι είναι προς όφελος όλων να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στην Ελλάδα, «που είναι και η πιο εκτεθειμένη χώρα της Ένωσης στην κρίση αυτή».

Σε ερώτηση σχετικά με τα επόμενα αναγκαία βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη, για την επίλυση του προσφυγικού, ο Σάντρο Γκότζι απάντησε:

«Σήμερα, στις Βρυξέλλες, λάβαμε μια σημαντική απόφαση η οποία αφορά την Ελλάδα, με έγκριση της δέσμης ανθρωπιστικής βοήθειας επτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα πρέπει να καθοριστεί η όλη συμφωνία, από την στιγμή που είναι αναπόφευκτο και αναγκαίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να εργασθούν μαζί, διότι εμείς χρειαζόμαστε την συνεργασία της Τουρκίας και η Τουρκία χρειάζεται την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια, πρέπει να καθοριστούν, με λειτουργικό τρόπο, όλες οι λεπτομέρειες. Πρέπει να καταστεί σαφές, βέβαια, ότι η συμφωνία αυτή επιβάλλεται να είναι πλήρως συμβατή με το διεθνές δίκαιο για το άσυλο, την Συνθήκη της Γενεύης και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Πρέπει να εξετάσουμε, από επιχειρησιακής και πρακτικής πλευράς, όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τις επανεγκαταστάσεις και τις επαναπροωθήσεις».

Σχετικά με την ανάγκη στήριξης της χώρας μας και τον διάλογο με την Τουρκία, ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι πρόσθεσε:

«Περιμένουμε την έκθεση που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά και τις επισκέψεις του στην Άγκυρα και την Λευκωσία. Θεωρούμε ότι η συνεργασία αυτή, με θέμα την μετανάστευση, είναι προς κοινό όφελος, Είναι προς κοινό όφελος να δώσουμε, επιτέλους, συγκεκριμένες απαντήσεις στην Ελλάδα, που αυτή την στιγμή είναι η πιο εκτεθειμένη χώρα-μέλος της Ένωσης και υποφέρει πάρα πολύ λόγω της κρίσης αυτής. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μειώσουμε το ενδιαφέρον μας και τις απαιτήσεις μας σε ότι αφορά την καρδιά του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να συνεχισθεί, λοιπόν, αλλά προωθώντας και τις ανησυχίες μας σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου και τον σεβασμό των μειονοτήτων».

Ο Σάντρο Γκότζι θέλησε να φανεί αισιόδοξος ως προς την δυνατότητα να βρει, τελικά, η Ευρώπη, μια λύση που να θέσει τέλος στην πρωτοφανή περιπέτεια των προσφύγων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε:

«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να βρει τις ανάλογες λύσεις. Πρέπει να πατάξει την λογική που βρίσκεται πίσω από το δουλεμπόριο, διότι ο στόχος είναι να μην θέτει κανείς σε κίνδυνο, την ζωή του, εμπιστευόμενος τους δουλεμπόρους. Με την συμφωνία για το προσφυγικό θα πρέπει να ευνοηθεί η επανεγκατάσταση όσων ακολουθούν τις νόμιμες οδούς και υπάρχει πιο σκληρή αντιμετώπιση της παράνομης άφιξης στην Ευρώπη. Το όλο αυτό φαινόμενο πρέπει να κυβερνηθεί, δεν πρέπει να το υποστούμε άλλο παθητικά».

Η θέση της Ιταλίας είναι ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί σχετικά με την ανακατανομή των προσφύγων πρέπει να τηρηθούν. Για τον λόγο αυτό, ο Ιταλός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ συνεχίζει να ζητά αλληλεγγύη από όλα τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας και δηλώνει:

«Είπαμε πάντα, με ξεκάθαρο τρόπο, σε όλες τις χώρες της Ένωσης ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να θεωρείται μονόδρομος. Μπορεί κάποια χώρα να δέχεται αλληλεγγύη, αλλά όταν χρειάζεται πρέπει και να προσφέρει. Εργαζόμαστε για να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία, με την συμμετοχή και την συγκατάθεση όλων. Η θέση μας, βέβαια, συνεχίζει να προβλέπει ότι όλοι πρέπει να σεβασθούν την συμφωνία την οποία έχουμε πετύχει για την ανακατανομή των προσφύγων που έχουν ζητήσει άσυλο και βρίσκονται στην Ιταλία και στην Ελλάδα».
Σχετικά, τέλος, με την σχέση της Ιταλίας με την Αλβανία και την πιθανότητα να ζητηθεί στήριξη και άλλων χωρών, όπως συνέβη με την Τουρκία, ο Σάντρο Γκότζι, υπογράμμισε:

«Ως Ιταλία ζητάμε η ίδια προσπάθεια την οποία καταβάλλει η Ένωση στα εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία να καταβληθεί και σε άλλα εξωτερικά σύνορα. Αναφερθήκαμε -μαζί με άλλες χώρες- στην ανάγκη να παρακολουθήσουμε με προσοχή και να προσφέρουμε, ενδεχομένως, βοήθεια, ενισχύοντας την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Βουλγαρίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Αλβανίας. Θεωρούμε ότι στα Βαλκάνια η προσοχή πρέπει να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σε ότι αφορά την Ιταλία, η προσοχή αυτή σχετίζεται και με την Αλβανία, μια χώρα με την οποία συνεργαζόμαστε και που πρέπει να ενδιαφέρει όλη την Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις