ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάσμα για τα «κόκκινα» δάνεια: Οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση

Χάσμα για τα «κόκκινα» δάνεια: Οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση

Έρμαιο των αντιλαϊκών, μνημονιακών πολιτικών που επέλεξε να ακολουθήσει είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τους δανειστές να απαιτούν «γη και ύδωρ».

ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΔΕΝ «ΒΛΕΠΕΙ» ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ξέχασαν το προεκλογικό τους σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και έβαλαν την υπογραφή τους για την παράδοση στους τοκογλύφους των περιουσιών των Ελλήνων. Όσο και αν αυτοί θέλουν να το παρουσιάζουν ως δήθεν σωτηρία!

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν συνάντηση σήμερα Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη για το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Η ελληνική πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις της οι οποίες ωστόσο – όπως ήταν φυσικό - δεν εισακούστηκαν από το κουαρτέτο.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε μεγάλη απόσταση, οι θεσμοί ζητούν πλήρη απελευθέρωση στην πώληση των δανείων και η μόνη σύγκλιση που φαίνεται να υπάρχει, αφορά μία μικρή μόνο εξαίρεση που δέχονται οι θεσμοί για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μερικών δανείων που είναι συνδεδεμένα με κατοικία» (π.χ. δάνεια μικρών επαγγελματιών με εγγύηση κατοικία).

Όπως επεσήμανε, συμφωνήθηκε και νέα συνάντηση, πιθανότατα το Σάββατο, αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο ίδιος «δεν ξέρω αν θα κλείσουμε».

Η μεγάλη διαφωνία των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες έγκειται κυρίως στο ότι οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση για την πώληση των δανείων «μία και έξω» και δεν δέχονται την ελληνική πρόταση για σταδιακή απελευθέρωση σε βάθος τριετίας.

Διαφωνία υπάρχει και για την εξαίρεση των καταναλωτικών δανείων μέχρι το ύψος των 20.000 ευρώ, των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως του ύψους των 250.000 ευρώ, αλλά και των δανείων για ελεύθερους επαγγελματίες έως 100.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις