ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βόμβα από την Ύπατη Αρμοστεία: Αναστέλλει τη δράση της στα hot-spots των νησιών

Βόμβα από την Ύπατη Αρμοστεία: Αναστέλλει τη δράση της στα hot-spots των νησιών

Ένας ακόμη δυσμενής παράγοντας για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προστίθεται για την κυβέρνηση, μετά την απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να αναστείλει ορισμένες από τις δραστηριότητές της στα ελληνικά νησιά.

ΕΚΘΕΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - «ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΨΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

Των Διονυσίας Προκόπη, Παρασκευής Βονάτσου

Τα «τρωτά» σημεία της συμφωνίας με την οποία επέστρεψε η κυβέρνηση από τη Σύνοδο Κορυφής (18/03) αποδεικνύει η στάση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η Ύπατη Αρμοστεία, δια της εκπροσώπου του, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το στάτους των hot-spots και διευκρίνισε ότι το σκεπτικό της λειτουργίας τους «συγκρούεται» με την πολιτική της.

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, οι σοβαρές αδυναμίες της συμφωνίας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται: η Τουρκία ουσιαστικά «αρνείται» να την υλοποιήσει και απλά ροκανίζει το χρόνο, ενώ οι ροές των προσφύγων, λόγω και της καλοκαιρίας των τελευταίων ημερών συνεχίζονται.

Όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, Μελίσα Φλέμιγκ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «σε συμφωνία με την πολιτική της ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση» ανέστειλε κάποιες από τις δραστηριότητές της σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από και προς τα κέντρα αυτά.

Την απόφαση της Υπάτης Αρμοστείας χαρακτήρισε «μη παραγωγική» ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο Newsbomb.gr. Η αναστολή των δραστηριοτήτων της Ύπατης Αρμοστείας θα δυσκολέψει την κατάσταση, παραδέχτηκε ο κ. Κυρίτσης. Η κυβέρνηση θεωρεί σημαντική την εμπλοκή του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλίζονται θέματα δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, τόνισε και πρόσθεσε πως «ελπίζουμε σε καλύτερη συνεργασία».

Για την εξομάλυνση της κατάστασης στα hot-spots των νησιών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, έθεσε ένα πλάνο 10 ημερών, «μέχρι να οργανωθεί το σύστημα όσο χρειάζεται και να ενισχυθεί», όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Τρίτης (22/03/2016). «Τα δύο κεντρικά ζητήματα που από αυτά θα εξαρτηθεί η υλοποίηση της συμφωνίας, είναι ότι το ένα έχει να κάνει με τις προσφυγικές ροές από τις τουρκικές ακτές και το άλλο, με το πόσο γρήγορα θα μπορεί να χορηγείται ή όχι (να εξετάζεται εν πάση περιπτώσει) άσυλο στα νησιά και γρήγορα και αποτελεσματικά και με βάση, φυσικά, τα δικαιώματα και για έναν-έναν τους πρόσφυγες. Εκτιμούμε ότι και για τους δύο αυτούς λόγους, γιατί η μία πτυχή που αφορά τη χώρα μας, προφανώς κάποιες ημέρες δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό αυτό» ανέφερε.

Επίσης, παραδέχτηκε ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, δημιουργεί ερωτήματα ως προς της διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, καθώς οι σχετικές αναφορές είναι γενικές. «Γι΄ αυτό ακριβώς έχει συσταθεί και η αντίστοιχη επιτροπή, εδώ, από νομικούς μας που θα εξετάσουν πώς, χωρίς να παραβιάζεται, ότι θα εξετάζεται και ένας -ένας και δεν θα υπάρχουν μαζικές απελάσεις. Ως έναν βαθμό διασφαλίζει και το πλαίσιο αλλά και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν και οι δημόσιοι λειτουργοί, προκειμένου να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων. Ξέρετε ότι αυτό και για μας αποτελεί ένα πολύ κεντρικό ζήτημα. Διότι καλούμαστε σε συντομότερα διαστήματα να αποδίδουμε ή όχι, το άσυλο. Για αυτό δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, η ταχύτητα να δράσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφήνει περιθώρια παραβίασης δικαιωμάτων» δήλωσε.

Τα ζητήματα αυτά έθιξε και η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη σχετική συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την ανησυχία ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες στην Ελλάδα. «Προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει επαρκή χωρητικότητα στα νησιά για την αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου ούτε τις κατάλληλες συνθήκες για να φιλοξενήσει ανθρώπους για τους οποίους εκκρεμεί η εξέταση των υποθέσεών τους αξιοπρεπώς και με ασφάλεια».

Πάντως, η Ύπατη Αρμοστεία θα διατηρήσει την παρουσία της για τη διενέργεια ελέγχου ώστε να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα και τις διαδικασίες όλων όσοι σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο. Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας θα συνεχίσει επίσης να βρίσκεται στις ακτές και τα λιμάνια, για την παροχή βοήθειας και τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στα νοσοκομεία, όπου χρειάζεται. Επίσης, θα εξακολουθήσει να παρέχει συμβουλές στους νεοεισερχόμενους για το άσυλο στην Ελλάδα, την οικογενειακή επανένωση και την πρόσβαση στις υπηρεσίες και επίσης θα εντοπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τέλος, διευκρινίστηκε ότι η Ύπατη Αρμοστεία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, ούτε θα συμμετάσχει στις επιστροφές ή την κράτηση, αλλά θα συνεχίσει να βοηθάει τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν επαρκή ικανότητα υποδοχής.

Σχετικές ειδήσεις