ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Φίλης διάβασε Ιστορία και μίλησε για «Γενοκτονία των Ποντίων»

Ο Φίλης διάβασε Ιστορία και μίλησε για «Γενοκτονία των Ποντίων»

Για «σαφή πολιτική του κράτους ως προς το θέμα των Ποντίων, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, αυτήν που επαναλαμβάνουμε σε κάθε επίσημη δραστηριότητα, όπως με την επίσκεψη του Αρμενίου Προέδρου στη χώρα» έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο είχε υποστηρίξει ότι επρόκειτο για«εθνοκάθαρση» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους- μετά από συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο στη Νέα Υόρκη- για το θέμα που προέκυψε με τους Ποντίους το Νοέμβριο, ο υπουργός τόνισε ότι «σε στιγμές πολύ δύσκολες για τη χώρα στόχος πρέπει να είναι η ενότητα και όχι οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις».

Μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Είναι προφανές ότι σε ένα περιβάλλον όπως το αμερικανικό όπου υπάρχουν δυνατότητες αυτή τη στιγμή με την ενεργό παρουσία και δραστηριότητα της Εκκλησίας να μαθαίνουν τα παιδιά τη γλώσσα τους, τη μητρική, την ελληνική γλώσσα, είναι λογικό να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε και όλες τις δυνατότητες που δίνονται από το επίσημο αμερικανικό κράτος».

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επεσήμανε ότι η επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ σαφές, ανοιχτό και ευθύ πεδίο.

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να συνεχίσουμε αυτό που συμβαίνει εδώ, ένα θαυμαστό φαινόμενο, το ότι είμαστε στην 6η γενιά και αυτή μπορεί με δεδομένες ευκαιρίες και ερεθισμούς να ανακαλύπτει πολύ εύκολα τις ρίζες της, πράγμα που δεν συμβαίνει με άλλες εθνικότητες που είναι στην Αμερική και που έχουν αφομοιωθεί ήδη στην 3η γενιά. Αυτό είναι κάτι που ιστορικά οφείλεται στην Εκκλησία και ως Εκκλησία θα το συνεχίσουμε –και υπάρχει η προθυμία και η βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο ό,τι μας έχει δοθεί εδώ και στο χώρο καταγωγής μας που είναι η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος μετά το τέλος της συνάντησης.

Σχετικές ειδήσεις