ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Τρομοκρατία και προσφυγικό επηρεάζουν τον χαρακτήρα της Ευρώπης

Βενιζέλος: Τρομοκρατία και προσφυγικό επηρεάζουν τον χαρακτήρα της Ευρώπης

Η τρομοκρατική απειλή και το προσφυγικό επηρεάζουν σημαντικά τον χαρακτήρα και την προοπτική της Ευρώπης, υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του, στα «ΝΕΑ».

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ε.Ε., σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, συνδέουν την εσωτερική και την εξωτερική ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ κάνει λόγο για «ασύμμετρο πόλεμο» που μεταφέρεται στο έδαφος της Ε.Ε. με συμβολικά χτυπήματα.

Υπογραμμίζει δε, ότι «χρειάζεται μια νέα πρακτική θεσμική ισορροπία που θα προστατεύει τον ευρωπαϊκό συνταγματικό και πολιτικό πολιτισμό αλλά και την ασφάλεια ως κεκτημένο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Υπό αυτές τις συνθήκες η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στρέφεται σε άλλες προτεραιότητες».

Όσον αφορά την αξιολόγηση, ο κ, Βενιζέλος εξηγεί ότι η καθυστέρηση βλάπτει κάθε μέρα και περισσότερο την ελληνική οικονομία και ότι «η παρέμβαση στο χρέος έγινε το 2012, με μοναδικό στα διεθνή χρονικά μέγεθος».

Χαρακτηρίζει παράλληλα, «θεσμική κρίση» τις καταγγελίες της εισαγγελέως εφετών κ. Τσατάνη και θεωρεί ότι η «κυβέρνηση ούτε αντιλαμβάνεται ούτε σέβεται τη διάκριση των εξουσιών».

Σχετικά με το εγχείρημα της κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι «η ευρωπαϊκή κυβερνητική σοσιαλδημοκρατία κινείται στα κρίσιμα θέματα με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα. Η Ευρώπη είναι μια ανοικτή διακυβερνητική διαπραγμάτευση. Η φιλική γαλλική στάση ως εθνική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα είναι πάντα ευπρόσδεκτη και σημαντική».