ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη: Έχουν τεθεί οι βάσεις για συμφωνία

Γεροβασίλη: Έχουν τεθεί οι βάσεις για συμφωνία

Την αισιοδοξία της ότι κυβέρνηση και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία λίγο πριν το Πάσχα εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών - οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο – θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 4 Απριλίου.

«Ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και πάντοτε μέσα στο γράμμα της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμη διάσταση απόψεων στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο όπως είπε αποτελεί μέρος της αξιολόγησης και δεν μπορεί να αποκοπεί. Ειδικά για το θέμα των μην εξυπηρετούμενων δανείων, η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πολύ για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας και των συνδεδεμένων επιχειρήσεων με την πρώτη κατοικία, «θέλουμε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά το δυνατόν, θέλουμε να είμαστε όσο πιο διεκδικητικοί γίνεται σήμερα διότι αυτό καθορίζει το μέλλον» είπε επίσης.

Αντίθετα, σύγκλιση με το κουαρτέτο υπάρχει σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα μέτρα ύψους 3% έως το 2018, τα οποία αναζητούνται προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, είπε ότι στόχος σταθερός είναι να μην πληγούν τα χαμηλότερα στρώματα και οι πλέον αδύναμοι συμπολίτες μας.

Όπως εξήγησε, στόχος είναι να βρεθεί 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από φορολόγηση και 1% του ΑΕΠ από ένα πακέτο έμμεσων κυρίως φόρων.

Όπως είπε, τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τα 1,8 δισ. ευρώ από φόρους και ένα ακόμα 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους.

Είναι σταθερός μας στόχος όμως να μην πληγούν τα αδύναμα και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τόνισε, παραδεχόμενη πάντως ότι δεν είναι μέτρα που βοηθούν την ανάπτυξη, ούτε και μέτρα όμως που επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις