ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Διαπλοκή και διαφθορά: Συζήτηση άνευ ουσίας και απέραντης βωμολοχίας

Βουλή - Διαπλοκή και διαφθορά: Συζήτηση άνευ ουσίας και απέραντης βωμολοχίας

Τι κι αν όλοι περίμεναν ότι επιτέλους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα έδινε ονόματα και επίθετα πολιτικών και οικονομικών προσώπων «βουτηγμένων» στη διαπλοκή, τελικά η συζήτηση αποδείχτηκε ακόμη μία κοινοβουλευτική «σούπα», με ανούσιους διαξιφισμούς και χυδαίες αντιπαραθέσεις.

ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΟΙ ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΧΥΔΑΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ «ΣΟΟΥ» ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΗΜΑ

Κατά τα συνηθισμένα ακούστηκαν εκφράσεις «καφενείου», δίχως, βεβαίως, κανείς να δώσει σαφείς πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία για τους πρωταγωνιστές της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Έτσι, για πολλοστή φορά, το κοινοβουλευτικό έργο περιορίστηκε στα γνωστά: ύβρεις, αντεγκλήσεις δίχως αύριο, συνεχή διακοπή της διαδικασίας, για να πάρει ο εκάστοτε «προσβαλλόμενος» βουλευτής το λόγο επί προσωπικού. Με άλλα λόγια ένα σόου «πολιτικών κομπάρσων» που έδειξαν ότι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον κοινοβουλευτισμό.

Όσο για τα ονόματα των διαπλεκόμενων που ευαγγελίζονταν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος ότι θα έδιναν στη δημοσιότητα, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ακόμη ένα λεκτικό «πυροτέχνημα» της κυβέρνησης.

Αρχίζει το... ματς!

Η πρώτη οργισμένη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον βουλευτή και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

venizelos

Ο Π. Καμμένος κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι με τους χειρισμούς του ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο, αφήνοντας παράλληλα υπόνοιες για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

«Ο κ. Βενιζέλος με λάθη και παραλείψεις ζημίωσε τα συμφέροντα των πολιτών», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, επικρίνοντας τη μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο Λιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σαφά έναντι ενός ευρώ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση του προφυλακισμένου πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, σε μια προσπάθεια να συνδέσει τις δύο υποθέσεις.

kammenos

«Μας τον έφερε (σ.σ. κ. Σαφά) ο Βενιζέλος ως γαμπρό», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος αφήνοντας υπαινιγμούς ότι συγγενικά πρόσωπα του κ. Βενιζέλου διατηρούν μετοχές στη Marfin.

Τότε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος βγήκε εκτός εαυτού, ζητώντας από το προεδρείο το λόγο επί προσωπικού.

«Αλήτη, αλητάμπουρα, θα ζητήσεις συγγνώμη στα τέσσερα», φώναξε σε έντονο ύφος ο κ. Βενιζέλος από τα βουλευτικά έδρανα.

Ο κ. Καμμένος συνέχισε και ολοκλήρωσε την ομιλία του, ωστόσο ακολούθησε ένταση, καθώς ο προεδρεύων βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, αρνήθηκε να δώσει το λόγο στον κ. Βενιζέλο.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε πάντως να ζητά έντονα το λόγο προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Πάντζας φώναζε μάλιστα από τα μπροστινά έδρανα προς τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «κάτσε κάτω ρε», ενώ ο κ. Σωκράτης Φάμελλος συμπλήρωσε: «Η ασυλία σας τελείωσε κ. Βενιζέλο. Ξεχάστε τα αυτά που ξέρατε».

Κάπου εκεί, ρόλο πυροσβέστη επιχείρησε να παίξει ο Πέτρος Κωνσταντινέας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έριξε λάδι στη φωτιά προτρέποντάς τον να καθίσει στη θέση του.

«Μην μιλάς εσύ. Εγώ σε σπούδασα στη Ρουμανία με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων», ανταπάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο μετά ο Πέτρος Κωνσταντινέας με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αποκάλυψε το τι τι του είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Ο κ. Κωνσταντινόπουλος (βουλευτής Δημ. Συμπαράταξης), στη προσπάθειά μου να κατευνάσω την ένταση του κ. Βενιζέλου, είπε απευθυνόμενος σε μένα χωρίς να ασχοληθώ μαζί του "άντε ρε λαμόγιο να σφυρίξεις σε κανένα γήπεδο!" (Πολιτικός πολιτισμός) Για του λόγου το αληθές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Δεύτερο σόου λίγο μετά τις 02:00 το πρωί

Κι ενώ η συζήτηση συνεχιζόταν με αρκετή ένταση και το ρολόι έδειχνε ήδη 02:00 τα ξημερώματα, μία νέα ανούσια κόντρα, αυτή τη φορά ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθε να ξαναρίξει «λάδι στη φωτιά».

Ήταν η στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στο βήμα και σε ιδιαίτερα έντονο ύφος είπε, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα: «Κατανοώ την ανάγκη που έχετε να υπερασπιστείτε στελέχη που ήταν πάντα πιστά στο κόμμα σας, όπως τον κ. Καρανίκα. Πράγματι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Τον κ. Καρανίκα, όμως δεν τον προσλάβατε να φτιάχνει καφέδες, αλλά για σύμβουλό σας. Έχει τα απαραίτητα προσόντα. Όταν μιλάτε για σχέσεις τρίτου τύπου με ύποπτους δημοσιογράφους, τι έχετε να πείτε για τα δικά σας; Θυμάμαι καλά τον κ. Μαυρίκο σχολιαστή στην κρατική τηλεόραση, μετά το debate μεταξύ του κ. Τσίπρα με τον κ. Μεϊμαράκη;».

Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «τον τρίτο του κυκλώματος εκβιαστών», τον οποίο δεν κατονόμασε, αλλά πρόσκειται -όπως υποστήριξε- στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «οι δηλώσεις του δεν διέρρευσαν», αφήνοντας αιχμές ότι είναι συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας πετάχτηκε εκνευρισμένος από τη θέση του και ζήτησε σε έντονο ύφος από τον πρόεδρο της ΝΔ να ανακαλέσει.

«Δεν ανακαλώ τίποτα. Καθίστε κάτω!», απάντησε σε επίσης έντονο ύφος ο κ. Μητσοτάκης.

«Ζητώ συγγνώμη για την έκρηξή μου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να μην απαντά στα στοιχεία για τις σχέσεις της ΝΔ με το κύκλωμα εκβιαστών. Δεν έχει, όμως, δικαίωμα να συκοφαντεί τον πρωθυπουργό της χώρας. Ζητώ να ανακαλέσει. Αν δεν το κάνει θα είναι ένα κοινός συκοφάντης», ανέφερε μετά από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας το λόγο και ενώ είχε προηγηθεί ένα σφοδρότατο επεισόδιο στα έδρανα που ανάγκασε τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να πει: «Είναι 2 π.μ. πού βρίσκετε την όρεξη;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Σχετικές ειδήσεις