ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Σοβαρά κενά σε Τουρκία και Ελλάδα για τις επαναπροωθήσεις

Reuters: Σοβαρά κενά σε Τουρκία και Ελλάδα για τις επαναπροωθήσεις

Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει επίσημα το πρόγραμμα των επαναπροωθήσεων (04/04/2016), ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters επισημαίνει σοβαρές αδυναμίες στην υλοποίηση του προγράμματος.

Τα ερωτήματα πολλά. Πόσοι άνθρωποι θα επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα, πώς θα γίνει η διαχείρισή τους, που θα στεγαστούν, τι έχει γίνει με την επίλυση των νομικών κενών τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Τουρκία;

Το σχέδιο, που συμφωνήθηκε στις 19 Μαρτίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, έχει τον φιλόδοξο στόχο να σταματήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Όμως, όπως αναφέρει το Reuters, ακόμα και στα «παρά πέντε», οι εκκρεμότητες είναι πολλές.

Επισημαίνει ότι το σχέδιο των επαναπροωθήσεων κινδυνεύει να τιναχτεί στον «αέρα» από το ενδεχόμενο νέων αθρόων αφίξεων στα ελληνικά νησιά.

Η κυβέρνηση σπεύδει να καλύψει τα όποια νομικά κενά με το νομοσχέδιο το οποίο εισάγεται με τη μορφή κατεπείγοντος στη Βουλή.

Από την άλλη άκρη του Αιγαίου, πάντως, ακόμη δεν έχει διευθετηθεί το τι θα γίνει με την αναβάθμιση των νομικών προστασιών που απολαμβάνουν οι μη Σύροι πρόσφυγες όταν επιστρέψουν στην Τουρκία.

Πάντως, το Reuters επικαλείται εσωτερική έκθεσή της ΕΕ προς τα κράτη – μέλη της με την οποία ζητείται να κηρύξουν την Τουρκία «ασφαλή χώρα» για τους πρόσφυγες.

Όπως και να’ χει, οι πρώτες προγραμματισμένες επαναπροωθήσεις που έχουν οριστεί για τις 4 Απριλίου ξεκινούν με πρόσφυγες και μετανάστες προς την ακτή της επαρχίας Ντικιλί, στην περιφέρεια της Σμύρνης. Μέχρι στιγμής, πάντως, στην περιοχή δεν υπάρχουν δομές για φιλοξενία προσφύγων…

Σχετικές ειδήσεις